DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Rinkēvičs NATO ārlietu ministru sanāksmē pārrunā Alianses lomu Covid-19 krīzes pārvarēšanā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 2. aprīlī Edgars Rinkēvičs piedalījās NATO ārlietu ministru videokonferencē, kurā tika pārrunāti NATO sabiedroto soļi, sniedzot savstarpēju atbalstu Covid-19 pandēmijas pārvarēšanā. Ministri augstu novērtēja līdz šim īstenotos pasākumus, tostarp gaisa transporta atbalstu un aprīkojuma piegādes, kas demonstrē sabiedroto solidaritāti. Vienlaikus tika pausta apņemšanās īstenot vēl aktīvāku koordināciju, izmantojot NATO mehānismus.

Ministri bija vienisprātis, ka Aliansei ir jāturpina pildīt pamatuzdevums – nodrošināt pārliecinošu kolektīvo aizsardzību un atturēšanu. NATO Spēku Eiropā virspavēlnieks ģenerālis Tods Volterss informēja ministrus, ka, neraugoties uz piesardzības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai, Alianses spēki saglabā gatavību nodrošināt ātru un efektīvu atbildi uz jebkuru izaicinājumu.

Tāpat tiek nodrošināta NATO politisko lēmumu pieņemšanas procesa nepārtrauktība, lai stiprinātu drošību kā austrumu, tā dienvidu virzienā. Sanāksmes laikā ārlietu ministri pieņēma būtiskus lēmumus par plašāku sabiedroto iesaisti cīņā pret starptautisko terorismu, tostarp sniedzot atbalstu Irākas spēkiem cīņā pret ISIL. Tika lemts par jauniem pasākumiem sadarbības veicināšanai ar Alianses partnervalstīm – Ukrainu un Gruziju –, kā arī tika uzsākts pārdomu process, kurā ar NATO ģenerālsekretāra nominētu ekspertu atbalstu tiks diskutēts par Alianses politiskās dimensijas stiprināšanu.

Jāatzīmē, ka šī bija ne tikai pirmā ministru sanāksme Alianses vēsturē, kas notika  videokonferences formātā, bet arī pirmā NATO ministru līmeņa tikšanās, kurā dalībvalsts statusā piedalījās Ziemeļmaķedonijas Republika. 2.aprīlis ir nozīmīgs arī Latvijas dalības NATO kontekstā, jo šajā datumā pirms 16 gadiem pie NATO galvenās mītnes Briselē tika pacelts Latvijas karogs.

NATO ārlietu ministru pieņemtā deklarācija par kopīgu sabiedroto atbildi pret Covid-19 un tradicionālajiem drošības izaicinājumiem (angļu valodā)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI