DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. augustā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

AM atbalsta Latvijas uzņēmumu iesaisti pirmajā Eiropas Aizsardzības fonda projektā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizsardzības ministrija ir parakstījusi nodomu vēstuli par Latvijas plānoto iesaisti jaunizveidotā Eiropas Aizsardzības fonda pirmajā projektā, kura mērķis ir modulāru bezpilota sauszemes sistēmu izstrāde un turpmāka attīstīšana.

“Līdzdalība šajā projektā Latvijas aizsardzības un drošības industrijai sniegs unikālu iespēju turpmākai pārrobežu sadarbības attīstīšanai ar Eiropas un pasaules vadošajiem militārās industrijas uzņēmumiem. Savukārt Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ar Latvijas iesaistīšanos projektā tiks nodrošināta visaptveroša piekļuve izstrādājamo tehnoloģiju kopumam, tajā skaitā paredzot to praktisku testēšanu un iespējamu pielāgošanu specifiskām Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks

Eiropas Aizsardzības fonda projekta pieteikums tapis pēc sākotnējās Igaunijas uzņēmuma “Milrem Robotics” iniciatīvas, vienotā konsorcijā apvienojot plašu sakaru, bezpilota, kiberdrošības, komandvadības, sensoru un citu inovatīvu sistēmu izstrādātājus no Latvijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Beļģijas, Francijas un Spānijas.

Latvijas industriju konsorcijā pārstāv komersantu un pētniecības iestāžu kopums uzņēmuma Latvijas Mobilais Telefons (LMT) vadībā.

“Latvijas uzņēmumiem tā ir iespēja ne tikai iegūt papildu finansējumu inovācijām, bet arī jaunas kompetences un sadarbību ar starptautiskajām kompānijām. Līdz ar 4G un 5G mobilo sakaru tehnoloģijām arī aizsardzības nozarē ir interese par mobilā tīkla risinājumu izmantošanu. Latvijai šajā jomā ir spēcīgas pozīcijas – esam pasaules top trijniekā pēc mobilā interneta patēriņa. Kopā ar partneriem tā mums ir laba platforma inovatīvu drošības risinājumu radīšanai un pilotēšanai,” norāda LMT prezidents Juris Binde.

Saskaņā ar jaunizveidotā Eiropas Aizsardzības fonda nosacījumiem fonda atbalstam var pieteikties industrijas izveidots konsorcijs, kurā pārstāvēti vismaz triju dalībvalstu uzņēmumi vai pētniecības iestādes. Papildu atbilstības kritērijs fonda projektiem ir konsorcija pārstāvēto dalībvalstu aizsardzības nozaru vienošanās par kopīgām tehniskām prasībām, kā arī apņemšanās par projekta papildu atbalstu un tā rezultātu turpmāku izmantošanu.

Līdz ar Latvijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Beļģijas, Francijas un Spānijas aizsardzības ministru nodomu vēstules parakstīšanu modulāru bezpilota sauszemes sistēmu projektam, Aizsardzības ministrija ir apņēmusies attiecīgajam industrijas konsorcijam sniegt nepieciešamās papildu atbalsta garantijas, paredzot līdzfinansējumu vai projekta sastāvdaļu praktisku testēšanu.

Aizsardzības ministrijas ieguldījumu apjoms projektā būs tiešā veidā atkarīgs no projekta ietvaros Latvijas industrijas konsorcija pārstāvjiem piešķirtā Eiropas Komisijas līdzfinansējuma apjoma.

Paralēli šim projektam Aizsardzības ministrija turpina apzināt iespējas Latvijas industrijas līdzdalībai citos, tai skaitā pašu Latvijas uzņēmumu iniciētos, Eiropas Aizsardzības fonda projektos.

Eiropas Aizsardzības fonda mērķis ir sekmēt Eiropas Savienības dalībvalstu investīcijas kopīgā pētniecībā, tehnoloģiju izstrādē, ražošanā, kā arī sadarbību aizsardzības iekārtu kopīgā iegādē.

Papildu informācija par Eiropas Aizsardzības fonda piedāvātajām iespējām pieejama Aizsardzības ministrijas tīmekļvietnes sadaļā “Uzņēmējiem”: www.mod.gov.lv/lv/uznemejiem/atbalsts-uznemejiem/eiropas-aizsardzibas-fonda-iespejas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI