DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. maijā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas vēlēšanu nakts Latvijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svētdien, 26. maijā (pusnaktī no 26. uz 27.maiju - no svētdienas uz pirmdienu), Eiropas Parlamenta (EP) birojs Latvijā un Centrālā Vēlēšanu komisija (CVK) aicina uz Eiropas Parlamenta vēlēšanu oficiālo rezultātu paziņošanu: tiks paziņoti 8 ievēlētie Latvijas pārstāvji, kuri turpmākos 5 gadus strādās Eiropas Parlamentā un līdzdarbosies ES likumu izstrādē. 

Preses konference notiks Eiropas Savienības mājā (Aspazijas bulvāris 28, Rīga, 1.stāvs). EIROPAS vēlēšanu nakts LATVIJĀ pasākumu varēs vērot arī tiešsaistē EP biroja Latvija FB lapā.

Preses konferencē kopā ar CVK piedalīsies arī politikas eksperti. Viņi būs pieejami arī mediju intervijām, Eiropas vēlēšanu rezultātus komentējot gan Latvijas, gan Eiropas kontekstā.

  • CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa
  • EP biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele
  • Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas profesore Dr. Žaneta Ozoliņa
  • Sabiedriskās politikas centra PROVIDUS direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka
  • Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš
  • Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes lektore Lelde Metla - Rozentāle

Tāpat klātienē būs iespēja sastapt Eiropas Parlamenta vēlēšanās kandidējošo politisko partiju/apvienību pārstāvjus. Aicinātas visas partijas/apvienības, un dalību jau apstiprinājuši:

Eiropas vēlēšanu rezultātu paziņošana 26. maijā

Eiropas Parlaments pirmās aplēses no dalībvalstīm (vēlēšanu iecirkņos veiktu aptauju rezultātus u.tml., nevis balsu skaitīšanas rezultātus) vietnē velesanurezultati.eu publiskos pulksten 19.00 (pēc LV laika), bet pulksten 21.15 paredzēts publiskot jaunā EP sasaukuma projekciju. Tā tiks atjaunināta vakara gaitā, ņemot vērā aptauju un vēlēšanu rezultātus no dalībvalstīm. Pirmie dati no visām valstīm gaidāmi pēc pusnakts, aptuveni pulksten 00.15.

Šeit atrodams detalizēts datu publicēšanas grafiks. Oficiālie Latvijas vēlēšanu rezultāti tiks paziņoti tikai pēc pēdējā vēlēšanu iecirkņa slēgšanas dalībvalstīs (Itālijā to slēgs visvēlāk - pusnaktī pēc Latvijas laika).

Pasākuma laikā ES mājā plānota pieslēgšanās Eiropas Parlamentam Briselē, kur notiks centrālais Vēlēšanu nakts pasākums, kā arī sazvanīšanās ar Latvijas korespondentiem Briselē, kuri klātienē sekos līdzi #EiropasVēlēšanas2019 rezultātiem. Iepriekš minētie politikas eksperti ES mājā būs pieejami jau no aptuveni plkst. 23:00, lai komentētu provizoriskos rezultātus Latvijā un citur ES.

Mājas lapā velesanurezultati.eu varēs atrast vēlēšanu rezultātus dalībvalstīs, vietu sadalījumu valstu un politisko grupu griezumā, ievēlēto vīriešu/sieviešu skaita proporciju, kā arī vēlētāju aktivitātes datus. Tāpat vietnē būs iespējams salīdzināt iepriekšējo vēlēšanu rezultātus un izmēģināt “vairākuma kalkulatoru”.

Šeit pieejams apjomīgs pārskats par vēlēšanu noteikumiem dalībvalstīs, vēlēšanu norises laiku, sarakstiem, kandidātiem un iepriekšējo vēlēšanu iznākumu.

Audiovizuālie pakalpojumi

  • Europe by Satellite | No 23. līdz 26. maijam EbS dokumentēs vēlēšanu norisi, piemēram, ES institūciju vadītāju un vadošo kandidātu dalību vēlēšanās. Svētdien pulksten 19.00 EbS uzsāks projekciju un rezultātu publicēšanu apraides vajadzībām piemērotā kvalitātē. EbS+ tiešraidē atspoguļos arī vēlēšanu nakts norisi plenārsēžu zālē Briselē. Šeit atrodama paredzamā programma.
  • Multimediju centrs | Visi ar vēlēšanām saistītie materiāli ir pieejami lejupielādei.
  • Straumēšana tiešsaistē | Vēlēšanu vakara norise tiks straumēta tiešsaistē, sākot no 18.45. Tā būs pieejama šeit. Video iegulšanas pamācība atrodama šeit.

Likumdošanas process Eiropas Savienībā (ES)

Abi ES likumdevēji - Eiropas Parlaments un ES Padome (ES dalībvalstu ministri), kuras darbu 2019. gada pirmajā pusē vada Rumānija (2015. gada pirmajā pusē vadīja Latvija) - kopīgi pieņem ES likumus daudzās jomās. Šie likumi pēc tam ir pamats ES valstu nacionālajiem likumiem. Piemēram, Latvijā līdz pat 80% likumu balstīti uz ES lēmumiem.

Lai arī Eiropas Komisija ir vienīgā Eiropas likumu iniciatore, Eiropas Parlaments var norādīt, kādi tiesību akti būtu vēlami, un prasīt EK, lai tā sagatavo likumdošanas priekšlikumus. Eiropas Parlaments ir vienīgā tieši vēlētā ES institūcija, kas pārstāv aptuveni 500 miljonus ES iedzīvotāju, t.sk., Latvijas iedzīvotājus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI