DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. maijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Iekšlietu ministrs: EP vēlēšanu paziņojumu izsūtīšana, izmantojot VID sistēmu, ir sabiedrības interesēs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 22. maijā, plkst. 17.00 sāksies Eiropas Parlamenta vēlēšanu iepriekšējā balsošana. Svarīgi piebilst, ka no šodienas līdz pat 24. maijam vēlētājs savu pilsoņa pienākumu var veikt jebkurā iecirknī. Kopumā kopš pirmdienas, 20. maija, PMLP, izmantojot VID EDS sistēmu, priekšvēlēšanu informatīvos paziņojumus nosūtīja 945911 iedzīvotājiem, kuri ir reģistrēti kā aktīvie EDS lietotāji. Jāpiebilst, ka tas tika darīts, nodrošinot absolūti drošu datu apstrādi un katrs lietotājs saņēma tikai sev adresētu ziņojumu.

“Paziņojumu nosūtīšana, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta EDS sistēmu, ar mērķi informēt vēlētājus par Eiropas Parlamenta vēlēšanām un vēlēšanu iecirkņiem atbilst Vispārīgās datu aizsardzības regulas 5. pantā regulētajiem personas datu apstrādes principiem, proti, apstrāde ir pieļaujama, lai izpildītu uzdevumu, ko veic sabiedrības interesēs. Šajā gadījumā uzskatāms, ka vēlētāju tiesības piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās ir uzskatāmas par vitālām interesēm, ” uzsver iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

Reaģējot uz sabiedrības sūdzībām par nesaņemtajiem drukātajiem vēlēšanu paziņojumiem, tika operatīvi un valstiski atbildīgi pieņemts lēmums par šo paziņojumu nosūtīšanu, izmantojot informatīvo sistēmu, kurai ir lielākais privātpersonu lietotāju skaits – Valsts ieņēmumu dienesta Elektronisko deklarēšanās sistēmu.

“Elektroniskā deklarēšanās sistēma ir droša, kur piekļuve tiek nodrošināta tikai autentificētiem un autorizētiem lietotājiem, piekļūstot tikai uz konkrēto lietotāju attiecināmai informācijai. Svarīgs aspekts ir tas, ka EDS ir veidota, izmantojot datu drošības un aizsardzības risinājumus,” pauž S. Ģirģens. Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens uzskata, ka nepastāv nekādi riski vai apdraudējumi datu subjektu tiesībām un brīvībām.

“Uzskatām, ka šajā gadījumā demokrātisko procesu nodrošināšana visā Eiropas Savienībā, sabiedrības interesēs ir būtiskāka, kā potenciāli personai radītais aizskārums, saņemot šo paziņojumu, iespējams, atkārtoti. Cilvēki informē gan Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, gan ministriju un mani personīgi par to, ka saņem vēlēšanu informatīvos paziņojumus savās e-pasta kastītēs un Valsts ieņēmumu dienesta EDS sistēmā,” norāda ministrs. Tāpat ministrs pauž pateicību par operatīvu un kvalitatīvu sadarbību abu institūciju starpā.

“Datu valsts inspekcijas uzsāktajai pārbaudes procedūrai nav juridiska pamata,” komentējot izskanējušo informāciju, ka Datu valsts inspekcija uzsāks pārbaudi par personas datu apstrādi, uzsver ministrs. Ministrija un PMLP šajā jautājumā pauž gatavību ar inspekciju sadarboties un sniegt visu nepieciešamo informāciju.

Atgādinām, ka dalībai 2019. gada 25. maija Eiropas Parlamenta vēlēšanās vēlētājam jāuzrāda personu apliecinošs dokuments - pase vai personas apliecība (eID karte). Vēlēšanu iecirkni iespējams noskaidrot, zvanot uz Centrālās vēlēšanu komisijas uzziņu tālruni 67049999, vai arī elektroniski, izmantojot PMLP e-pakalpojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI