DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

VL-TB/LNNK pauž neizpratni par VDK izpētes komisijas rīcību

Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” (VL-TB/LNNK) pauž neizpratni par LPSR Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisijas rīcību, prasot pagarināt komisijas darba termiņu, bet nesniedzot Ministru kabinetam ziņojumu par izpētīto līdz 2018. gada 31. maijam. Likumā “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu” 31. maijs bija paredzēts kā VDK dokumentu izpētes noslēdzošais datums.

VL-TB/LNNK priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš: “Čekas maisu saturs darāms publiski pieejams jau tuvākajā laikā, kas jau pašlaik noteikts ar likuma spēku. Ja zinātniskajai komisijai radās šaubas par iespējām darbu nobeigt noteiktajā laikā, tā varēja saprātīgā termiņā tās darīt zināmas likumdevējam, kas līdz šim izrādījis pretimnākšanu, risinot juridiski tehniskās problēmas komisijas darba nodrošināšanai.”

Lai neraisītu sabiedrībā neizpratni un aizdomas par likumdevēja rīcību, no jauna pārceļot VDK dokumentu publiskošanu, VL-TB/LNNK nolēmusi uzstāt uz, lai LPSR Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisija pēc iespējas ātrāk iesniegtu galaziņojumu ar publicējamo VDK dokumentu uzskaitījumu. VL-TB/LNNK arī nolēmusi uzstāt, lai VDK kartotēkas pēc iespējas drīzāk tiek publicētas.  VDK zinātniskās komisijas paveiktais ļauj sastādīt zinātniskos komentārus ar skaidrojumu, par ko VDK dokumenti var liecināt, kā pavēles pildīja LPSR VDK, ar kādām institūcijām tā kopīgi darbojās, kādas bija iespējamās personu sadarbības formas ar VDK, cik liela ir iespējamība, ka LPSR VDK informatoru kartotēkā atrodas tādu personu vārdi, kas ar čeku nav sadarbojušās u.c. Tādēļ LPSR Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisijas pienākums ir sabiedrību pēc iespējas ātrāk informēt par sava darba rezultātiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI