DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Kultūras informācijas sistēmu centrs
Direktora vietnieks IT jautājumos Jānis Ziediņš
23. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvijas bibliotēkās sākas erudīcijas konkursa „Latvijai – 100. Domā. Izzini. Stāsti!” 2. kārta

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šī gada 23. aprīlī Latvijas pašvaldību publiskajās bibliotēkās sākas erudīcijas konkursa „Latvijai – 100. Domā. Izzini. Stāsti!” 2. kārta “Latvijas simtgade. Vietas”. No 23. aprīļa līdz 18. maijam aicinām Latvijas iedzīvotājus atkal doties uz sev tuvāko bibliotēku, šoreiz – lai izzinātu vēsturiski nozīmīgas vietas savā valstī, pilsētā, novadā vai pagastā un lai pastāstītu savu stāstu saistībā ar tām.

Kopumā konkurss norit no 2017. gada 6. novembra līdz 2018. gada 23. novembrim, tas ir veltīts Latvijas simtgadei un notiek trijās tematiskās kārtās "Latvijas simtgade. Notikumi", "Latvijas simtgade. Vietas" un "Latvijas simtgade. Cilvēki".   

Papildinformācija, nolikums un jautājumi konkursa kārtu norises laikā atrodami vietnē www.news.lv. Konkursu piedāvā uzņēmums "Lursoft IT" un Kultūras informācijas sistēmu centrs. Uzvarētāji savā īpašumā saņems vērtīgas balvas.

Tāpat kā konkursa 1. kārtā interesentiem jādodas uz sev tuvāko vai tīkamāko bibliotēku, jo konkursa dalībniekiem jābūt reģistrētiem bibliotēku lasītājiem. Sacensība tiek piedāvāta vienlaikus divās kategorijās – "Radošajiem", kuriem jāuzraksta eseja par attiecīgās kārtas tēmu, un "Erudītajiem", kuriem jāatbild uz jautājumiem, atbildes meklējot Lursoft laikrakstu bibliotēkā (www.news.lv). Konkursa dalībnieki drīkst izmēģināt savas prasmes un zināšanas gan radošajā, gan erudīcijas jomā un piedalīties abās kategorijās vienlaicīgi.

Paralēli savā starpā sacenšas arī bibliotēkas par aktivitāti, proti, par to, cik no katras bibliotēkas konkursā piedalās procentuāli lielākais lasītāju skaits. Konkursa noslēgumā tiks suminātas piecas aktīvākās bibliotēkas (pa vienai no katra reģiona – Rīga un Pierīga, Zemgale, Vidzeme, Latgale un Kurzeme), kuras saņems vērtīgas pārsteiguma balvas.

Erudīcijas un radošuma konkursa dalībnieku rezultāti tiek vērtēti katrā konkursa kārtā atsevišķi, un balvas saņem attiecīgās kārtas noslēgumā. Savukārt bibliotēku aktivitāte tiek noteikta visa konkursa garumā līdz pat 3. kārtas beigām, un to izvērtēs, ņemot vērā visu triju kārtu rezultātus.

"Dalība konkursā "Latvijai – 100. Domā. Izzini. Stāsti!" ir veiksmīgs veids, kā ne tikai pieminēt 100. gadskārtu, kopš dibināta mūsu valsts, bet arī izglītoties un meklēt avotos, ar ko šie simts gadi Latvijas vēsturē ir piepildīti, kādi izcili cilvēki šajā laikā dzīvojuši, kādi notikumi risinājušies. Tā kā konkurss notiek Latvijas publiskajās bibliotēkās, tad visa piekļuve informācijai konkursa dalībniekiem ir pieejama bez maksas, turklāt vēl ar bibliotekāra atbalstu," uzsver Kultūras informācijas sistēmu centra direktors Armands Magone.

Konkursa 1. kārtā erudīcijas sacensībā piedalījās 950 dalībnieki, savukārt kategorijā "Radošajiem" tika iesniegtas 23 esejas. Visaktīvāk tika pārstāvēts Vidzemes reģions, no kura konkursā iesaistījās trešā daļa no dalībnieku kopskaita jeb 333 bibliotēku lietotāji. Bibliotēku konkurencē pēc 1. kārtas priekšgalā izvirzījusies Liezēres pagasta Mēdzūlas bibliotēka ar 53 dalībniekiem, savukārt otrajā un trešajā vietā attiecīgi Apes bibliotēka ar 38 dalībniekiem un Pļaviņu novada bibliotēka ar 35 dalībniekiem.

Par uzņēmumu "Lursoft IT"

Lursoft ir uzņēmums ar vairāk kā 25 gadu pieredzi, kuru laikā kļuvis par uzticamu partneri gan juridiskām, gan fiziskām personām, nodrošinot piekļuvi plašai informācijas datubāzei. Tostarp izveidojot elektronisku laikrakstu bibliotēku www.news.lv. Tas ir portāls, kas lasītājiem piedāvā iespēju meklēt publikāciju arhīvu kopš 1992. gada. Kopskaitā nodrošinot piekļuvi vairāk kā 100 dažādiem laikrakstiem, aktuālās publikācijas tiek papildinātas gan no Latvijas centrālajām, gan reģionālajām avīzēm.

Par Kultūras informācijas sistēmu centru

Kultūras informācijas sistēmu centrs (www.kis.gov.lv) nodrošina datu bāzes Lursoft Laikrakstu bibliotēka (www.news.lv) bezmaksas pieeju visās Latvijas pašvaldību publiskajās bibliotēkās programmas "Elektroniskās publikācijas Latvijas bibliotēkām" ietvaros, kā arī saistībā ar šo programmu jau vairāk nekā desmit gadus rīko dažādus erudīcijas konkursus Latvijas pašvaldību publiskajās bibliotēkās, rosinot iedzīvotājus izmantot bibliotēkās pieejamos daudzveidīgos informācijas resursus, kuri, pateicoties valsts un pašvaldību finansējumam, bibliotēku apmeklētājiem ir pieejami bez maksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI