DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. martā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VNĪ izsludina konkursu projektēšanas darbiem energoefektivitātes celšanai Ministru kabineta ēku kompleksam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
VAS ‘’Valsts nekustamie īpašumi’’ (VNĪ) izsludinājusi projektēšanas konkursu energoefektivitātes celšanas pasākumiem ēku kompleksam Rīgā, Brīvības bulvārī 36. Pēc projektēšanas un pārbūves darbu īstenošanas ēku energoefektivitāte tiks būtiski uzlabota, vidējo enerģijas patēriņu samazinot vismaz par 40%.

Ēku kompleksā, kas ietver kultūrvēsturiski unikālo Ministru kabineta celtni un Tieslietu ministrijas ēku, laikposmā no 2020.gada pavasara līdz 2021.gada nogalei plānots veikt ēku bēniņu pārsegumu, iekšpagalma fasādes un cokola siltināšanu, daļēju logu un apgaismojuma spuldžu nomaiņu, apkures sistēmas pārbūvi un ventilācijas sistēmas uzlabošanu.

Kopējais projektam paredzētais budžets ir 2,98 miljoni eiro, no kura 85% ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums, bet valsts līdzfinansējums – 15%. Projektēšanas darbus plānots uzsākt 2018.gada augustā.

"Uzsākot darbus vēsturiskajā ēkā, protams, respektēsim tās arhitektonisko ieceri. Vienlaikus ir jāpanāk, lai enerģijas patēriņa ziņā ēka sasniegtu mūsdienu prasību līmeni,’’ norāda VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

Latvijas Ministru kabineta ēka ir izcils 20.gs. 30.gadu sabiedriski-administratīvās arhitektūras paraugs – monumentāla celtne ar plašu iekšpagalmu, kas aizņem puskvartāla teritoriju starp Brīvības bulvāri, Elizabetes un Tērbatas ielām. Ēka celta kā Tiesu pils (1936-1938) pēc arhitekta Fridriha Skujiņa projekta. Ēkas tagadējā funkcija ir praktiski saglabāta, kas garantē nepārbūvētu plānojuma pamatstruktūru, autentiskās apdares un konstruktīvo risinājumu kvalitatīvu izpildi. Tiesu pils otrā celtniecības kārtā - korpuss gar Tērbatas un Elizabetes ielu - uzcelts 20.gs. 50.-60.gadu mijā atbilstoši F. Skujiņa projekta sākotnējai iecerei 

Lai panāktu siltumenerģijas un elektrības izmaksu ietaupījumu publiskā sektora ēkās, kā arī ēku tehniskā un estētiskā stāvokļa uzlabojumu, VNĪ patlaban īsteno deviņus valstij un sabiedrībai nozīmīgus energoefektivitātes projektus, tostarp ir uzsākts darbs trīs Latvijas teātros – Valmieras drāmas teātrī, Dailes teātrī un Latvijas Leļļu teātrī.

Visi projekti tiek īstenoti VNĪ uzsāktās programmas ‘’100 adreses Latvijas simtgadei’’  ietvaros. Kopumā uzņēmums šobrīd īsteno 32 nozīmīgus attīstības projektus 135 milj. eiro apmērā. VNĪ pārziņā ir vairāk nekā 500 ēku īpašumu 1,8 milj. m2 platībā un vairāk nekā 4100 zemes īpašumu vairāk nekā 10 milj. m2 platībā. Uzņēmums dibināts 1996.gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija. VNĪ strādā 580 darbinieki.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI