DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. martā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

Samazinās platjoslas optiskā tīkla izmantošanas tarifi elektronisko sakaru operatoriem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 4.marta stājas spēkā jauni platjoslas optiskā tīkla izmantošanas tarifi elektronisko sakaru operatoriem. Tīkla izmantošanas tarifs jau no pirmā kilometra tiek samazināts par 30%, kas pozitīvi ietekmēs tos operatorus, kuri izmanto nelielus platjoslas optiskā tīkla posmus pakalpojumu nodrošināšanai iedzīvotājiem, informē ERAF līdzfinansētā platjoslas optiskā tīkla izbūves projekta īstenotājs VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (turpmāk – LVRTC).

Platjoslas optiskā tīkla tarifu izmaksas veido tikai infrastruktūras uzturēšanas un operatoriem sniegtā pakalpojuma nodrošināšanas izmaksas. Ik gadu LVRTC atbilstoši likumā noteiktajam pārskata un pārapstiprina platjoslas pakalpojumu tarifus, taču līdz šim tie netika būtiski grozīti.

Līdz tarifu izmaiņām Latvijā elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem katrs izmantotais optiskās šķiedras pāra kilometrs izmaksāja 24 Eur. Šāds tarifs tika piemērots par pirmajiem 12 kilometriem, savukārt nākamo kilometru izmantošana operatoriem bija bez maksas. Šāda cenu politika Latviju ierindoja pa vidu starp Lietuvu un Igauniju, bet sākot no 29. km platjoslas  tīkla  infrastruktūras pakalpojumu izmaksas bija zemākās Baltijā.  

Tomēr veidojās situācija, ka nelielu posmu noma, kas sekmētu pakalpojuma pieejamību nelielās apdzīvotās vietās, nebija pieprasīta, turklāt atsevišķi komersanti izmantoja līdzšinējo tarifu, lai optiskās dzīslas izmantotu datu plūsmas tranzītam lielos attālumos nevis nodrošinātu elektronisko sakaru pakalpojumus nelielu apdzīvoto vietu iedzīvotājiem.

Tā kā galvenais platjoslas optiskā tīkla izbūves mērķis ir nodrošināt ātra interneta pieejamību attālākajos Latvijas reģionos un radīt priekšnosacījumus klientu pieslēgumiem pēc iespējas plašākā teritorijā,  tika izlemts tarifus grozīt.  LVRTC speciālisti ciešā sadarbībā ar nozares uzņēmumiem un Optiskā tīkla uzraudzības komiteju noteica formulu, kas būtiski samazināja operatoru izmaksas jau no pirmā kilometra. Atsevišķiem operatoriem, kas izmanto garos posmus, tarifs var arī pieaugt, tomēr pamatā arī garu posmu nomai tarifs ir samazināts līdz pat 10Eur par kilometru.

No 4.marta  pirmā kilometra izmaksas būs tikai 16 Eur par kilometru līdzšinējo 24 Eur vietā. 

Līdz ar jauno tarifu stāšanos spēkā, elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzēji,  atkarībā no tā, kā konkrētajam operatoram ir izdevīgāk, var trīs gadus turpināt saņemt pakalpojumus pēc vecajiem tarifiem, vai piemērot jaunos tarifus visiem saņemtajiem pakalpojumiem vai arī atsevišķiem posmiem, kuros viņiem tas ir izdevīgāk.

"Esam pieredzējuši virkni situāciju visā Latvijā, kad platjoslas kabelis iet dažu kilometru attālumā no kāda ciema, taču tur nav pieejams kvalitatīvs internets, jo komersanti neredz ekonomisku interesi. Paredzam, ka jauni tarifi būs pamudinājums ne vien nacionālā mēroga operatoriem, bet arī reģionālajiem elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem piedāvāt savus pakalpojumus iedzīvotājiem vietās, kur līdz šim finanšu apsvērumu dēļ tas nebija iespējams. Pērnā gada laikā ar vairākiem reģionālajiem operatoriem jau ir izveidojusies veiksmīga sadarbība, ko plānojam turpināt arī īstenojot projekta 2.kārtu,"uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Par platjoslas projektu:

Pirmās kārtas ietvaros tika īstenots projekts "Nākamās paaudzes elektrisko sakaru tīkla attīstība lauku reģionos" (Nr.3DP/3.2.2.3.0/12/IPIA/SM/001). Projekts ir noslēdzies 2015.gada 31.augustā un tā rezultātā ir izbūvēti 177 piekļuves punkti un ieguldīti 1813km optiskā kabeļa trases.

Otrā kārta - projekts "Elektroniskās sakaru infrastruktūras pieejamības uzlabošana lauku teritorijās" Nr. 2.1.1.0/16/I/001 - tika uzsākta 2016.gada jūlijā. Tās laikā paredzēts   izbūvēt vismaz 220 piekļuves punktus "baltajās" teritorijās. 

LVRTC ir apstiprināta par projekta finansējuma saņēmēju un realizētāju.

Vineta Sprugaine
Mārketinga daļas vadītāja
VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI