DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Veikts pētījums ESF projekta ietvaros

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Veikts pētījums par darba tirgus pieprasījumu un darba tirgus vajadzībām nepieciešamo profesiju un prasmju apguvi personām ar smagu invaliditāti un garīga rakstura traucējumiem.

Sociālās integrācijas valsts aģentūra Eiropas Sociālā fonda projekta "Personu ar invaliditāti vai garīga rakstura traucējumiem integrācija nodarbinātībā un sabiedrībā" Nr.9.1.4.1/16/I/001 ietvaros veikusi pētījumu " Darba pieprasījuma izpēte un darba tirgus vajadzībām nepieciešamo profesiju un prasmju noteikšana personām ar smagu invaliditāti un garīga rakstura traucējumiem.

Pētījuma mērķi un uzdevumi: noteikt profesijas personām ar smagu  - I un II grupas  - invaliditāti atbilstoši darba tirgus pieprasījumam, noteikt nepieciešamās prasmes personām ar garīga rakstura traucējumiem atbilstoši darba tirgus prasībām, sniegt priekšlikumus par nepieciešamo rīcību, lai veicinātu personu ar smagu invaliditāti iekļaušanos darba tirgū, kā arī nepieciešamajiem pasākumiem darba devēju izpratnes radīšanai par personu ar smagu invaliditāti potenciālu un vajadzībām darba tirgū u.c.

Balstoties uz pētījuma rezultātiem, personām ar smagu invaliditāti tiks izstrādātas un ieviestas 5 jaunas, darba tirgus pieprasījumam atbilstošas profesionālās izglītības  programmas. Savukārt, lai veicinātu personu ar garīga rakstura traucējumiem iekļaušanos darba tirgū, projekta ietvaros tiks izveidota prasmju sertificēšanas sistēma un ieviestas 35 darba tirgus vajadzībām atbilstošas neformālās prasmju apmācības programmas. Pēc profesionālās izglītības programmas apguves personas ar smagu invaliditāti iegūs profesionālo kvalifikāciju apliecinošu dokumentu, savukārt personas ar garīga rakstura traucējumiem – sertifikātu par apgūtajām prasmēm.

Profesionālās rehabilitācijas pakalpojuma ietvaros Projektā iesaistītajām personām tiks nodrošināta ne tikai profesionālās un neformālās izglītības programmu apguve, bet arī pasākumi darbspēju saglabāšanai un uzlabošanai (sociālā rehabilitācija), sniegts atbalsts darba vietas atrašanai, kā arī sniegtas konsultācijas darba devējiem par projekta mērķa grupas dalībnieku iesaisti darbā.

Profesionālās rehabilitācijas laikā tiks nodrošinātas saturīga brīvā laika pavadīšanas iespējas. Vienlaikus tiks nodrošināti nepieciešamie papildu pakalpojumi – izmitināšana un ēdināšana.

Pēdējo septiņu gadu laikā Latvijā ir strauji pieaudzis personu ar invaliditāti skaits. Skaitliskais pieaugums nozīmē arī vēl straujāku procentuālo kāpumu Latvijas sarūkošās demogrāfijas dēļ. Fiziska un garīga rakstura traucējumi un invaliditāte kalpo par iemeslu tam, ka cilvēkiem ir lielas grūtības iesaistīties aktīvā darba meklēšanā pašpārliecinātības, sabiedrības attieksmes, konkurences un nepielāgotu darba vietu trūkuma dēļ. Šie un vēl daudzi citi apstākļi traucē vai dažkārt pat pilnībā liedz šiem cilvēkiem iekļauties darba tirgū, tādējādi neļaujot pašiem sevi nodrošināt un izstumj viņus no sabiedrības, veicinot nevienlīdzību un izslēdz pilnvērtīgas sociālās integrācijas iespējas. Šo iemeslu dēļ ir nepieciešams ieviest atbalsta mehānismus gan valstiskā, gan institucionālā, gan sabiedriskā līmenī, tādējādi sniedzot visiem cilvēkiem vienlīdzīgas iespējas uz pilnvērtīgu dzīvi.

Māra Mičule, SIVA sabiedrisko attiecību speciāliste

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI