DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. martā, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses
1
1

Gada ienākumu deklarācijā automātiski tiek iekļauti arī maksājumi par izglītību

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Turpinot pilnveidot klientu apkalpošanu un veicinot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) izmantošanu, šogad ir vēl vairāk vienkāršota Gada ienākumu deklarācijas iesniegšana. Aizpildot Gada ienākumu deklarāciju par 2015. gadu, lai atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem , nodokļu maksātāja veiktie maksājumi par izglītības iegūšanu vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādēm tiek automātiski iekļauti Gada ienākumu deklarācijā.

Tas nozīmē, ka personām, kurām pienākas iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumi par izdevumiem izglītības iegūšanai 2015.gadā, VID EDS sagatavotajā gada ienākumu deklarācijā tikai jāpārbauda automātiski ielasītā informācija un, ja tā atbilst personas veiktajiem maksājumiem par izglītības iegūšanu, tad par šiem izdevumiem apliecinoši attaisnojuma dokumenti papildus nav jāpievieno.

Atgādinām, ka Valsts ieņēmumu dienestam tiek sniegta un attiecīgi deklarācijā automātiski tiek ieļauta informācija par šādiem izglītības iegūšanas pakalpojumiem1:

  • par augstākās izglītības un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu, izdevumi par specialitātes (profesijas, amata, aroda) iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs, kā arī Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas valstu mācību iestādēs vai valsts akreditētās izglītības programmas apgūšanu;
  • par apmācību darbā, profesijā, amatā vai arodā nepieciešamo iemaņu iegūšanai un uzlabošanai, kā arī zināšanu paplašināšanai;
  • par profesionālās sagatavotības līmeņa paaugstināšanu.

Deklarācijas iesniegšana elektroniski, izmantojot EDS, ir daudz vienkāršāka un ērtāka arī tādēļ, ka tajā automātiski tiek atspoguļota visa VID rīcībā esošā informācija par nodokļu maksātāju, proti, nodokļu maksātāja gūtie ienākumi, neapliekamie ienākumi, informācija no kredītiestādēm par veiktajām iemaksām pensiju fondos, informācija no apdrošināšanas sabiedrībām par veiktajām iemaksām par dzīvības apdrošināšanas pakalpojumiem, kā arī no iepriekšējiem gadiem pārnestie attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem.

Ikviens var kļūt par EDS lietotāju, izmantojot savas internetbankas lietotājvārdu un paroli, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izsniegto eID viedkarti vai VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" izsniegto elektronisko paraksta viedkarti (e-parakstu).

Aicinām iedzīvotājus izmantot speciāli izstrādātos jaunos vizuālos palīgmateriālus par pieslēgšanos EDS un Gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanu un iesniegšanu elektroniski. Tie pieejami vairākās sadaļās VID mājaslapā – gan pie informācijas par Gada ienākumu deklarācijas iesniegšanu, gan sadaļā par VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Šajā vizuālajā materiālā  VID EDS lietotājiem vienkāršotā veidā "soli pa solim" tiek skaidrotas veicamās darbības, lai pareizi pieslēgtos EDS un veiksmīgi aizpildītu un iesniegtu Gada ienākumu deklarāciju.

Atgādinām, ka fiziskās personas, kuras neveic nekāda veida saimniecisko darbību un brīvprātīgi vēlas iesniegt gada ienākumu deklarāciju par 2015. gadu, lai saņemtu atpakaļ pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem, var to izdarīt no līdz pat 2019. gada 17. jūnijam. Tāpat visa 2016. gada laikā vēl var pieprasīt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli arī par 2013. un 2014.gadu, bet līdz 2016. gada 16. jūnijam arī par 2012. gadu.

Plašāka informācija pieejama VID mājaslapā sadaļā "Gada ienākumu deklarācija’". Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām iedzīvotājus zvanīt uz VID Nodokļu un muitas informatīvo tālruni 67120000, konsultēties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai Valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros, uzdot savu jautājumu rakstiski VID mājaslapā "Uzdot jautājumu VID" vai arī VID EDS.

VID Sabiedrisko attiecību daļa


1 Informācija tiek saņemta no mācību iestādēm, kuras atbilst  Ministru kabineta 2001.gada 31.jūlija noteikumu Nr.336 "Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem" 1.1.apakšpunkta nosacījumiem

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI