DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. janvārī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens 2015

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Vēl līdz 16. janvārim var iesūtīt 2015. gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena pieteikumus.

Aptauju jau trīspadsmito gadu rīko Rīgas Latviešu biedrības (RLB) Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību (LRS) un LZA Terminoloģijas komisiju.

Rīkotāji aptauju izsludināja pirms Jaungada, un jau saņemti vairāki simti gada vārda, spārnotā teiciena un gada nevārda titula kandidātu. Vēl daļa iesūtījumu būtu ieskaitāmi papildu kategorijā "gada savārstījums" (nesakarīgākais vārdu virknējums, kas nopietni domātā tekstā dzirdēts vai lasīts 2015. gadā).

Uz 2015. gada vārda titulu pretendē, piemēram, "dzejniekpāris", "Porzingis", "nelegālais imigrants", "velkamists", "Kremļa troļļi", "sankcijas" un "hibrīdkarš".

Gada nevārda titulu joprojām gaida "nerīdzinieks", un pieteikumos parādās daļa jau sen nepatīkamu vārdu un vārdu savienojumu, toskait "pa lielam", "izmainīt", "nonsenss", "piesekot", "atgriezt" un "uzspiest"; ir arī "tikumības grozījumi", "zelta retvīters" un stāsts par Latvijas Nacionālās bibliotēkas restorāna nosaukumu: "Kleever" ar variācijām.

2015. gada spārnotā teiciena kategorijā pamanīts, piemēram: Valsts prezidenta Andra Bērziņa izteikums: "Man tas lēmums ir bijis visu mūžu iekšā," jaunievēlētajam prezidentam Raimondam Vējonim izsprukušais: "Nu, laikam vispirms jāierauj!", "laimē dējēja apliecība" kā komentārs par jauno LV pases dizainu, "Konkrētu iemeslu skolēnu ģībšanai dziesmusvētkos nekonstatē," nemirstīgais Saeimas priekšsēdētāju aicinājums deputātiem – turpināt 18. novembra svinības "sarkanajā glāzē", "bēgļiem draudzīgs imidžs", "dzīve ar garšu", ‘tautai jāzina savas varoņmašīnas" par to politiķu dārgajām automašīnām, kuri pieder pie partijas, kuras lozungs ir "Nost ar nabadzību!", "slāvu rotācijas aplis" par kustību Slāvu tilta apļveida krustojumā, "slotaskāta salocīšanas tiesas prāva" par absurdo tiesvedību pret cilvēku, kurš aizstāvēja Latvijas Satversmes principus, u.c.

Tā dēvēto savārstījumu, kā allaž, ienācies vairāk, nekā gribētos: tur papilnam gan pašdarbības, gan tulkošanas neprasmes: "Gurmānus Esplanādē iepriecinās krāsainais brančs un bērnu pop-up restorāns," "Piektās ķēves sestais mazdēls," "Vectēva pulkstenis ar otru roku", "Ir jāpievērš uzmanību uz preču cenām, kas tiek iegādātas," u.c.

Pieteikumi līdz 16. janvārim jāsūta uz e-pasta adresi gadavards@inbox.lv vai pa parasto pastu: RLB Latviešu valodas attīstības kopai, Merķeļa ielā 13, Rīgā, LV-1050.

Aptauja noslēgsies ar preses konferenci 25. janvārī plkst. 12.00 Rīgas Latviešu biedrības namā – žūrijas locekļi un RLB pārstāvji paziņos rezultātus un pastāstīs, ko aptauja liecina par mūsdienu latviešu valodas parādībām.

Vineta Poriņa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI