DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. novembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Rīt, 25. novembrī, Latvijā un visā eiro zonā apgrozībā nonāks jaunā Eiropas sērijas 20 eiro banknote

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tai ir uzlabota pretviltošanas drošība un nedaudz mainīts dizains.

Tieši 20 eiro banknotes ir visizplatītākais nomināls Latvijā (to īpatsvars veido ap 29%; seko 50 eiro nomināla banknote ar 26% un 10 eiro nomināla banknote ar 25% īpatsvaru).

Iedzīvotājiem un uzņēmējiem būtiski zināt, ka jaunās 20 eiro banknotes apgrozībā nonāks pakāpeniski - ar komercbanku starpniecību nonākot pie veikaliem, citiem uzņēmumiem, privātpersonām. Pirmās sērijas 20 eiro banknotes, naudas aprites ciklā nonākot Latvijas Bankā, pakāpeniski tiks aizstātas ar Eiropas sērijas banknotēm. Līdz ar to uzņēmējiem un iedzīvotājiem nekur speciāli nav jādodas un nav jāmaina vienas banknotes pret otrām. Turklāt pirmās sērijas 20 eiro banknotes (tāpat kā iepriekšējā parauga 5 un 10 eiro banknotes) saglabās savu vērtību bez laika ierobežojuma.

Gatavošanās otrās sērijas 20 eiro banknošu laišanai apgrozībā ir pārdomāta un tika uzsākta vairāk nekā pirms gada. Tostarp veikti naudas apstrādes iekārtu testi, pārbaudīta programmatūra, īstenota uzņēmēju, profesionālo naudas lietotāju un iedzīvotāju informēšana. Ir veikti visi nepieciešamie priekšdarbi, lai jaunās banknotes ieviešana noritētu raiti gan finanšu sistēmai, gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem.

Viens no sabiedrības informēšanas elementiem ir Eirosistēmas mēroga spēle "Eiro skrējiens" ("Euro Run"), kuras mērķis ir izglītot jaunākos naudas lietotājus par eiro banknotēm un monētām un to drošību. Tā notiks no 2015. gada 25. novembra līdz 2016. gada 25. februārim, un aicināti piedalīties arī Latvijas bērni vecumā no 9 līdz 12 gadiem (3.-6. klašu skolēni). Sīkāk par spēli – Latvijas Bankas izglītojošajā ekonomikas vietnē Naudasskola.lv.

Kopš novembra vidus Latvijas lielākajās televīzijās tiek raidīts Latvijas Bankas informatīvais klips par jauno 20 eiro banknoti (atrodams arī Latvijas Bankas "YouTube" kontā - https://youtu.be/cEzQUh_97RE). Tajā vienkārši un saprotami izskaidrotas svarīgākās jaunās banknotes drošības pazīmes, tostarp caurskates logs, pie kura Latvijas iedzīvotāji pieraduši jau lielākā nomināla lata banknotēs.

Patlaban notiek priekšdarbi citu nominālu otrās sērijas eiro banknošu ieviešanai – tās ir dažādās izstrādes pakāpēs un tiek veikti testēšanas darbi. To laišana apgrozībā plānota pakāpeniski.

Pirmā Eiropas sērijas banknote ar 5 eiro nominālu pie eiro zonas dalībvalstu iedzīvotājiem nonāca 2013. gada maijā, bet otrās sērijas 10 eiro banknote – 2014. gada septembrī.

Detalizēta informācija par eiro naudas zīmēm - Eiropas Centrālās bankas interneta vietnē http://www.jaunas-eiro-banknotes.eu/ un Latvijas Bankas mājaslapā www.bank.lv

Faktu lapa par jauno 20 eiro banknoti: https://www.bank.lv/temas/fokusa-jauna-20-banknote/9769-faktu-lapa-jaunas-20-banknotes

Latvijas Bankas naudas eksperta Andra Tauriņa prezentācija par jaunās banknotes būtiskākajām iezīmēm: http://www.slideshare.net/LatvijasBanka/eiropas-srijas-20-banknote-izskats-un-drobas-pazmes

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI