DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. janvārī, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Noslēgusies aptauja par 2014.gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šonedēļ noslēgsies Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas, Latvijas Rakstnieku savienības un LZA Terminoloģijas komisijas ikgadējā akcija “Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens”.

Jau noslēgusies sabiedrības aptauja – paldies par atsaucību! Ieteikumu netrūkst nevienā no kategorijām, un katrā samanāmas gan svaigākas, gan jau iepriekš novērotas vēsmas. Pie svaigākajām pieskaitāma neparasti uzbangojusi vēlme latviešu valodu bagātināt ar apstākļa vārda formām – "gaismup", "mežup", "naktup" u.tml. Gada vārda pieteikumos tradicionāli atbalsojas politiskās un sabiedriskās dzīves vēsmas ("kremlini", "sirdsprojekts"), jaunievedumi reklāmas jomā ("neglīte"), meklējumi pēc latviska apzīmējuma iepriekš nepazītiem un latviski nenosauktiem produktiem ("plastalas" kā gumijtupeles) un vērtīgi atradumi, nākuši iz bērnu mutes – piemēram, "lamu pirksts" kā vidējais pirksts, agrākos laikos gan pazīstams kā Garais Ansis. Izteikta šogad bijusi radoša tendence gada vārda godā iecelt pašdarinājumus – jaunvārdus, no kuriem viens ir "strēdzeklis", lietojams satiksmes sastrēguma jeb "korķa" vietā.

Pie nevārdiem iekļuvušas kaitinošas nepareizības – greizi locīts "cept": "cepj"/ "cepju"/ "cepjam"; sevi pieteikusi pārāko un vispārāko pakāpju darināšanas sērga – "vispārdotākais", "publicētākais" u.tml.; jau kur tas laiks apkarotā svešvārdu nekritiska pārņemšana ("deliverēt", "glamūrīgs", "kapkeiks", "tolerēt", "kutikulēt" u.c.), un iesūtītas arī liekvārdīgas frāzes, tādas kā "ieņemamais amats" vai "pigmeju pundurezis".

Spārnotie teicieni, kā allaž, nākuši no politiķu un citu publisku personu mutes, tāpat pieteicējiem prātā palicis dažs labs ziņu virsraksts. Starp populārākajiem ir Ingunas Sudrabas frāze "tā es neesmu", visai amizantais "Induļa un Ārijas kredīts" (Valda Dombrovska sievai Ārijai un premjera padomnieces vīram Indulim Dukanam piederošajai SIA "Land Development" izsniegtais kredīts valstij piederošajā "Hipotēku bankā"), Dons ar "neraudi, susuriņ" un, protams, Artuss Kaimiņš – "zini, kas es esmu?". Tepat arī "Kaimiņa sivēnmāja" kā apzīmējums deputāta Kaimiņa darbībai Saeimā un teiciens "skaidrs kā Kaimiņš", ar ko iesūtītāja iesaka aizvietot veco izteiku "skaidrs kā bāreņa asara".

Dabiskas atlases ceļā šogad kristalizējusies vēl ceturtā pieteikumu kategorija – ne īsti nevārdi, ne spārnoti teicieni, bet tādi kā domas samudžinājumi, nejēdzības. Vai pie kāda titula tiks frāzes "Uz ziemas sezonu Mežotnē tiks izņemts tiltiņš pār Lielupi", "Šobrīd vidējais bērnu dzimšanas vecums sasniedzis 29 gadus", rakstam par Dinamo hokeja klubu liktais virsraksts "Jaunas sejas kluba vaibstos" un citi uzjautrinoši savārstījumi, lems "Gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena" žūrija – 8 valodniecības un rakstniecības profesionāļi, ko darbam deleģējušas trīs akcijas rīkotājorganizācijas.

Savu balvu vērtīgākā pieteikuma iesūtītājam iecerējusi pasniegt Rīgas Latviešu biedrība.

Ieva Kolmane

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI