DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2010
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Atklātā vēstule
TĒMA: Ekonomika

Atklātā vēstule par elektroenerģijas bāzes jaudu attīstību Latvijā

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ansis Starks, A.F.I

2009. gada 31. decembrī tika slēgta bāzes jaudas elektrostacija Lietuvā – Ignalinas AES. Nākotnē paredzēta elektroenerģijas ražošanas samazināšana bāzes jaudas stacijās Igaunijā. Tuvākā perspektīvā nav paredzēta 330-750 kV tīkla ierobežojošo posmu attīstība elektriskā lokā Igaunija–Latvija–Lietuva–Baltkrievija–Krievija, kas ļautu Latvijas tirgus operatoram brīvi iepirkt elektroenerģiju kaimiņu valstīs. Šie apstākļi liek nekavējoši pieņemt lēmumus par bāzes jaudu elektrostaciju būvniecību tuvākā un tālākā periodā Latvijā.

Latvijas Pārvades sistēmas operators ir ieviesis korekcijas elektroenerģijas patēriņa prognozē, ņemot vērā ekonomisko situāciju. No tā izriet, ka ir nepieciešams neatliekot realizēt jaunus, efektīvus elektrisko jaudu attīstības projektus. Saskaņā ar „Enerģētikas attīstības nostādnēm 2007.–2016. gadam” ir jāturpina TEC-2 rekonstrukcija, sākot ekspluatēt energobloku ar elektrisko jaudu 400 MW jau 2013. gadā. Jāturpina strādāt pie sašķidrinātās dabasgāzes termināļa un Kurzemes elektrostacijas projektiem, lai sasniegtu vismaz 90% nodrošinājuma no jaudas pieprasījuma. Šai stacijas jaudai ir jāiekļaujas kopējā Latvijas bilancē 2016. gadā.

Analizējot tālākā perspektīvā Latvijas elektroenerģijas patēriņa pieauguma tendences, iespējamo elektrisko tīklu, elektroenerģija un elektriskās jaudas tirgus attīstības variantus Baltijas jūras reģionā, kā arī ņemot vērā kurināmā bilanci, jāturpina zinātnieku un sabiedrisko organizāciju uzsāktais darbs pie iespējām 2025. gadā Latvijā ražot elektroenerģiju atomelektrostacijās.

Vienlaicīgi jāturpina darbs pie atjaunojamo energoresursu izmantošanas siltumenerģijas ražošanā, kā arī elektroenerģijas ražošanā atbilstoši tehniskām iespējām un ekonomiskiem rādītājiem. Attīstot bāzes jaudas, būs iespējas sekmēt atjaunojamo energoresursu plašāku izmantošanu.

Tai pašā laikā par ļoti svarīgu un aktuālu uzskatām energoefektivitātes pasākumu īstenošanu visās tautsaimniecības nozarēs.

Tas viss kopumā uzlabos valsts elektroenerģijas eksporta/importa bilanci, mazinās elektroapgādes risku, radot iespējas attīstīties konkurētspējīgai Latvijas tautsaimniecībai.

Ar patiesu cieņu,

Nacionālās enerģētikas konfederācijas prezidents

akadēmiķis J.Ekmanis

Pasaules Enerģētikas padomes Latvijas Nacionālās komitejas prezidents

prof. Dr. habil. sc. ing. N.Zeltiņš

Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs

Dr. sc. ing. V.Krēsliņš

Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklis

Dr. chem. A.Akermanis

Rīga, 19.02.2010.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI