DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. februārī, 2010
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Koalīcijas padomi aicina ievērot labas prakses vēlēšanu jautājumos kodeksu

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Vēlēšanu reformas biedrība ir nosūtījusi vēstuli Koalīcijas padomei ar aicinājumu pirmdien, 8.februārī izskatot priekšlikumus, kas saistīti ar maiņām Saeimas vēlēšanu likumā, ievērot Eiropas Padomes Venēcijas komisijas „Labas prakses vēlēšanu jautājumos kodeksa” vadlīnijas.

Venēcijas komisija ir definējusi vēlēšanu likuma pamata noteikumus, kuri nav grozāmi 12 mēnešu laikā pirms vēlēšanām. Grozīt nedrīkst Vēlēšanu sistēmu kā tādu, t.i. noteikumus, kas saistās ar balsu pārvēršanu deputātu vietās parlamentā, noteikumus par vēlēšanu komisiju, vai par kādu citu iestāžu, kas organizē vēlēšanas, sastāvu, kā arī vēlēšanu apgabalu robežas un nosacījumus par vietu sadali starp vēlēšanu apgabaliem.

Kā norāda Vēlēšanu reformas biedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Liepiņš, tad šādā kontekstā deputāta Kārļa Leiškalna ierosinājums par vienotu kandidātu sarakstu uzstādīšanu visos 5 Saeimas vēlēšanu apgabalos ir pretrunā ar nosacījumu par balsu pārvēršanu vietās. K.Leiškalna priekšlikumam ir arī citi iebildumi, būtiskākais no kuriem ir atgriešanās pie „lokomotīvju principa” vēl ļaunākā formā.

V.Liepiņš tomēr uzsver, ka kodeksa interpretācijā norādīts, ka nevar piesaukt kodeksu par 12 mēnešu ierobežojumu, lai uzturētu situāciju, kas ir pretrunā ar Eiropas vēlēšanu tradīcijām, vai nepieļautu starptautisku organizāciju ieteikumu īstenošanu.

Vēlētāju reģistra ieviešana Saeimas vēlēšanās nepārkāpj nevienu no augstāk  minētajiem nosacījumiem. Tieši pretēji, tā atbilst Eiropas vēlēšanu tradīcijām. Partiju finansēšana no valsts budžeta un pirms vēlēšanu aģitācijas izdevumu ierobežošana arī nepārkāpj nevienu no augstāk minētajiem nosacījumiem un atbilst Eiropas vēlēšanu tradīcijām.

Indulis Bērziņš
Vēlēšanu reformas biedrības
Izpilddirektors
Tālr.: 29147111

Labs saturs
saistītie raksti
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI