DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūlijā, 2009
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Valsts prezidents aicina Ministru prezidentu izstrādāt priekšlikumus politizācijas mazināšanai civildienesta ierēdņu iecelšanas un atbrīvošanas procesā

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pēc 8. jūlijā Saeimas priekšsēdētājam nosūtītās likumdošanas iniciatīvas par civildienesta ierēdņu politiskās neitralitātes principa nodrošināšanu, šodien Valsts prezidents Valdis Zatlers ir nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, aicinot sniegt atbalstu minētajā jautājumā.

Ievērojot to, ka Ministru prezidenta tiešā pakļautībā esošā Valsts kanceleja izstrādā un koordinē valsts civildienesta attīstības politiku, Valsts prezidents lūdz Ministru prezidentu Valdi Dombrovski uzdot Valsts kancelejai izstrādāt konkrētus priekšlikumus par nepieciešamajām izmaiņām normatīvajos aktos, lai sakārtotu personāla atlases jautājumus un procedūras, samazinot tos ierēdniecības personāla atlases līmeņus, kuros ir iesaistīti politiķi, un paplašināt administratīvās amatā iecelšanas kārtības pielietošanu visā valsts civildienestā.

Vēstulē Valsts prezidents vērš V. Dombrovska uzmanību, kaTieslietu ministrijā tiek izstrādātas ētikas vadlīnijas valsts un pašvaldību amatpersonām par pārvaldes un politiskās darbības nošķiršanu. Ņemot vērā, ka šajās vadlīnijās ietvertie ieteikumi tiešā veidā attiecas uz valsts pārvaldes politiskās neitralitātes principa ievērošanu, V. Zatlers lūdz Ministru prezidentu rast iespēju informēt viņu par termiņiem, kādos plānots minēto projektu pabeigt un virzīt izskatīšanai Ministru kabinetā.

8.jūlijā Saeimai nosūtītajā likumdošanas iniciatīvā Valsts prezidents  rosina veikt virkni grozījumu Latvijas Republikas likumos, ar mērķi veicināt labas pārvaldības, tai skaitā profesionāla, godīga, politiski neitrāla un kompetenta civildienesta nodrošināšanu valsts pārvaldē. Valsts prezidenta likumdošanas iniciatīva ietver arī ierosinājumu   noteikt ierobežojumus politisko amatpersonu tiesībām un iespējām iejaukties profesionālas un politiski neitrālas ierēdniecības darbā, skaidri nošķirot politisko atbildību no profesionālās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI