E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4786
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokli no zemes pārdošanas nosaka Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likums

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2014
Elvīra Čača

Kā aprēķina nodokli par pārdoto zemi? Kur par to var izlasīt?

A
atbild:
28. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Zeme ir nekustamais īpašums, un ienākumam no pārdošanas piemēro kapitāla pieauguma nodokli (15%). To nosaka likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli". Kapitāla pieaugums, atsavinot (pārdodot) nekustamo īpašumu, tiek noteikts, no nekustamā īpašuma atsavināšanas (pārdošanas) cenas atņemot iegādes vērtību un nekustamā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā. Nodoklis jāmaksā no starpības, ja tāda veidojas.

Likums paredz vairākus gadījumus, kad nodoklis nav jāmaksā. Atsevišķi noteikumi ir lauksaimniecības zemes pārdošanā (no 1.jūlija ir mainījušies nosacījumi). Ir atšķirības iegādes vērtības noteikšanā – atkarībā no tā, kā nekustamais īpašums iegūts (pirkts, mantots, saņemts kā dāvinājums). Svarīgi, kad īpašums ir ierakstīts zemesgrāmatā, kā arī tas, vai tas ir vienīgais īpašums.

Piemēram, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek aplikts ienākums no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis maksātāja vienīgais nekustamais īpašums.

Tātad – nav atsevišķa normatīvā akta, kas noteiktu nodokļa aprēķināšanu tieši zemei. Tāpēc par nodokļa piemērošanu savā konkrētajā gadījumā, sniedzot visu nepieciešamo informāciju, ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. To var izdarīt jebkurā klientu apkalpošanas centrā. VID informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas