SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. maijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes

Vienreizējs grants sporta centriem

Stājas spēkā 25.05.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atbalstu varēs saņemt sporta centri – fitnesa centri, sporta klubi, sporta zāles, publiskas lietošanas peldbaseini, iekštelpu halles (volejbols, teniss), ledus halles, olimpiskie centri ar kopējo iekštelpu platību virs 500 m2.

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Pēc saskaņošanas ar Eiropas Komisiju stājusies spēkā jaunā valsts atbalsta programma, kas paredz atbalstu sporta centriem apgrozījuma krituma kompensācijai. Atbalstam paredzēti astoņi miljoni eiro, un to varēs saņemt kā vienreizēju grantu.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 277 “Noteikumi par atbalstu Covid-19 krīzes skartajiem sporta centriem”, kas stājās spēkā 25. maijā, nosaka kritērijus un kārtību granta piešķiršanai Covid-19 krīzes skartajiem komersantiem – sporta centru īpašniekiem, tiesiskajiem valdītājiem un nomniekiem – to īpašumā, pārvaldībā vai nomā esošo sporta centru apgrozījuma krituma kompensācijai.

Programmu administrēs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Iepriekš bija noteikts, ka pieteikumus atbalsta saņemšanai komersanti var iesniegt līdz 31. maijam, bet, ņemot vērā atbalsta programmu ilgo saskaņošanas laiku ar Eiropas Komisiju, 27. maija valdības sēdē tika atbalstīti grozījumi, kuri komersantu pieteikumu iesniegšanas termiņu pagarināja līdz 30. jūnijam.

Atbalstu varēs saņemt sporta centri – fitnesa centri, sporta klubi, sporta zāles, publiskas lietošanas peldbaseini, iekštelpu halles (volejbols, teniss), ledus halles, olimpiskie centri ar kopējo iekštelpu platību virs 500 m2.

Vienreizēju grantu jeb dāvinājumu piešķirs Covid-19 krīzes skartajam komersantam tā īpašumā, pārvaldībā vai nomā esoša sporta centra operacionālo izmaksu segšanai par komunālajiem maksājumiem, tostarp elektrības, ūdens un siltuma apgādes, nekustamā īpašuma nomas, kā arī saistību maksājumiem un ārpakalpojuma izmaksām no 2020. gada 1. decembra līdz 2021. gada 31. decembrim.

Ar saistību maksājumiem tiek saprasti kredītmaksājumi, procentu maksājumi, kā arī līzingmaksājumi, savukārt ar ārpakalpojumu izmaksām tiek saprasti izdevumi par grāmatvedības pakalpojumiem, apsaimniekošanas pakalpojumiem, kā arī dažādu sistēmu, piemēram, ventilācijas, gāzes, signalizācijas uzturēšanas pakalpojumiem, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Atbalsts būs vienreizējs fiksēts maksājums par sporta centra iekštelpu kopējo platību, kompensējot 25 eiro/m2. Kopējais atbalsta apmērs nepārsniegs apgrozījuma krituma apmēru.

Atbalsta apmērs vienam uzņēmumam un ar to saistīto personu grupai nevarēs pārsniegt 1,8 miljonus eiro.

Grantu apgrozījuma krituma kompensācijai varēs saņemt tāds komersants, kuram konkrētā sporta centra kopējais apgrozījuma kritums ir vismaz 60% vienā no šādiem kritērijiem:

  • salīdzinot 2020. gada decembra un 2021. gada janvāra, februāra, marta, aprīļa un maija apgrozījuma kopsummu ar 2019. gada oktobra, novembra, decembra un 2020. gada janvāra, februāra, marta apgrozījuma kopsummu;
  • salīdzinot 2021. gada janvāra, februāra, marta, aprīļa un maija apgrozījuma kopsummu ar 2020. gada jūlija, augusta, septembra, oktobra un novembra apgrozījuma kopsummu.

Sporta centru atbalstam iekļauts nosacījums, ka tiem komersantiem, kuri nav reģistrēti pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāji, jāiesniedz pārskats par ieņēmumiem no saimnieciskās darbības, lai pierādītu atbilstību apgrozījuma kritumam.

Atbalstam būs tiesīgi pieteikties uzņēmēji, kuriem iesnieguma iesniegšanas dienā nav Valsts ieņēmumu dienestā administrēto nodokļu (nodevu) parāda, kas kopsummā pārsniedz 1000 eiro, izņemot nodokļu maksājumus, kuriem ir piešķirts samaksas termiņa pagarinājums, noslēgta vienošanās par labprātīgu nodokļu samaksu vai noslēgts vienošanās līgums.

Likumprojeka anotācijā prognozēts, ka atbalstam varētu pieteikties 109 komersanti ar aptuveno kopējo iekštelpu platību 320 000 m2.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI