SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes

Komersantiem plašākas eksporta kredītu garantijas iespējas

Stājas spēkā 17.04.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Šodien, 17. aprīlī, spēkā stājas grozījumi divos Ministru kabineta noteikumos, kuri paredz, ka līdz 2020. gada beigām Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmējiem būs pieejamas “Attīstības finanšu institūcijas “Altum”” (“Altum”) eksporta kredītu garantijas. Saskaņā ar izmaiņām aizdevumu komersantam apgrozāmajiem līdzekļiem kredītlīniju un overdraftu veidā varēs sniegt arī ar portfeļgarantiju.

Grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 866 “Īstermiņa eksporta kredīta garantiju izsniegšanas noteikumi komersantiem un atbilstošām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām”, kurus MK apstiprināja 14. aprīlī, papildināti ar 21. punktu.

Lai atbalstītu Covid-19 krīzes skartos eksportējošos uzņēmumus, eksporta kredītu garantijas varēs saņemt jebkurš eksportējošs uzņēmums neatkarīgi no apgrozījuma apjoma un atliktā maksājuma termiņa, kurš tomēr nevar pārsniegt 730 dienas vai 547 dienas (lauksaimniecības produktu eksportam). Garantijas tiks piešķirtas darījumiem līdz diviem miljoniem eiro un par debitoru parādiem neatkarīgi no debitoru valsts.

Eksporta kredīta garantijas netiks izsniegtas, ja saimnieciskās darbības veicējam saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēto nodokļu (nodevu) parādnieku datubāzē pieejamo informāciju ir nodokļu vai nodevu parādi, arī valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parāds, kurš pārsniedz 1000 eiro un kuram nav piešķirts samaksas termiņa pagarinājums vai VID nav pieņēmis lēmumu par labprātīgu nokavēto nodokļu maksājumu izpildi.

Eksporta kredīta garantijas netiks izsniegtas arī tad, ja debitors, par kuru iesniegts pieteikums, nav veicis samaksu par saimnieciskās darbības veicēja eksportētajām precēm vai pakalpojumiem noteiktajā atlikto maksājumu termiņā, kas izriet no eksporta darījumu līguma vai cita darījuma akta, vai pēdējo triju mēnešu laikā ir kavējis maksājumus saimnieciskās darbības veicējam ilgāk par 30 dienām.

“Altum” valdes priekšsēdētājs Reinis Bēziņš informēja, ka uzņēmumu pieteikumi eksporta darījumu apdrošināšanai tiek pieņemti jau no 15. aprīļa. “Altum” garantijām nodrošināto eksporta darījumu apgrozījums varētu pārsniegt simts miljonus eiro.

Ministru kabinets 14. aprīlī apstiprināja arī grozījumus Ministru kabineta 2017. gada 5. septembra noteikumos Nr. 537 “Noteikumi par portfeļgarantijām sīko (mikro), mazo un vidējo komersantu kreditēšanas veicināšanai”. Tie pieņemti, lai atbalstītu uzņēmumus, kuriem ir nepieciešams likviditātes atbalsts, kā arī veicinātu kredītiestādes sniegt saimnieciskās darbības veicējiem apgrozāmo līdzekļu aizdevumus, norāda Ekonomikas ministrija.

Turpmāk aizdevumu komersantam apgrozāmajiem līdzekļiem kredītlīniju un overdraftu veidā līdz šī gada beigām varēs sniegt arī ar portfeļgarantiju, ja kredītiestāde saimnieciskās darbības veicējam pagarina finanšu pakalpojuma līguma darbības termiņu vismaz par trim mēnešiem.

Portfeļgarantijas ir jauns finanšu instruments, kas ļauj uzņēmējiem finansējumu bankā saņemt ar samazinātu procentu likmi.

***

MK rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” aktuālā versija un citi ar Covid-19 saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti ir pieejami vietnes likumi.lv sadaļā “Covid-19”. Visus aktuālos normatīvos aktus oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” publicē nekavējoties pēc to saņemšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI