SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes

Plašāks atbalsts jaunuzņēmumiem

Stājas spēkā 10.05.2018.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika, avots: asociācijas “Startin.LV’ mājaslapa

Šodien, 10. maijā, stājas spēkā grozījumi Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā, kas atvieglo atbalsta saņemšanu iesācējuzņēmumiem.

Grozījumus likumā Ekonomikas ministrija izstrādāja sadarbībā ar jaunuzņēmumu un riska kapitāla nozari, un Saeima tos pieņēma 12. aprīlī.

Izmaiņas likumā bija nepieciešamas, lai normas pielāgotu nozares praksei un ņemtu vērā šo uzņēmumu darījumu specifiku. Mazliet vairāk nekā gadu spēkā esošais Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums ietvēra pārāk šauru traktējumu – tā darbības pirmajā gadā atbalstam kvalificējās tikai viens pretendents, uzņēmums SIA “Dripito”. Vairāk par problēmām nozarē LV portāla skaidrojumā “Jaunuzņēmumu darbībai vārtus centīsies pavērt plašāk”.

Likumā noteiktajām atbalsta programmām turpmāk varēs kvalificēties arī tie jaunuzņēmumi, kas riska kapitāla ieguldījumus saņēmuši konvertējama aizdevuma veidā vai kā ieguldījumu pamatkapitālā, piemērojot daļu emisijas uzcenojumu. Līdz šim varēja atbalstīt tikai tādus jaunuzņēmumus, kuros riska kapitāla ieguldījums veikts uzņēmuma pamatkapitālā, kas uzņēmuma agrīnas attīstības stadijā ne vienmēr bija iespējams.

Apstiprinātie grozījumi paredz pagarināt investīcijas saņemšanas periodu jaunuzņēmumā no 12 mēnešiem uz 24 mēnešiem, kas ir viens no būtiskākajiem kritērijiem dalībai atbalsta programmās.

Grozījumi likumā maina arī riska kapitāla investoru kvalifikācijas nosacījumus. Riska kapitāla fondiem, kuri veikuši ieguldījumus jaunuzņēmumos, turpmāk atcelts maksimālā ieguldījuma slieksnis (minimālais slieksnis joprojām paliek 30 000 eiro), kā arī pieļauta lielāka riska kapitāla investora līdzdalība jaunuzņēmumā – no 20 līdz 30%.

Par kvalificētiem riska kapitāla investoriem turpmāk tiks atzīti arī Latvijā vai ārvalstīs reģistrēti akseleratori, kas pēdējo triju gadu laikā būs investējuši kopumā vismaz 15 000 eiro vismaz desmit jaunuzņēmumos, līdzdalībai nepārsniedzot 15%. Tāpat kvalificēta riska kapitāla investora statusam varēs kvalificēties biznesa eņģeli (privātie investori), kuri pēdējo piecu gadu laikā būs veikuši vismaz divas investīcijas jaunuzņēmumos vismaz 15 000 eiro apmērā katrā, bet kopumā ne mazāk kā 60 000 eiro, investora līdzdalībai nepārsniedzot 30%.

Jaunuzņēmums ir tehnoloģisks uzņēmums ar augstas izaugsmes potenciālu, tostarp inovatīvu produktu izstrādi, ražošanu un attīstību. Latvijā patlaban darbojas ap 350 jaunuzņēmumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI