SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
14. augustā, 2017
Lasīšanai: 8 minūtes
2
2

34 miljonu eiro atbalsts jaunu produktu ieviešanai ražošanā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Drīzumā komersantiem būs pieejama atvieglota iespēja sagatavot un īstenot projektus otrajā projektu iesniegumu atlases kārtā. To paredz valdības apstiprinātie grozījumi atbalsta programmā uzņēmējiem “Atbalsts jaunu produktu ieviešanai ražošanā”. Programmas kopējais finansējums ir noteikts 34 miljonu eiro apmērā.
īsumā
  • Šā gada augusta beigās plānots izsludināt otro projektu iesniegumu atlases kārtu, un tās ietvaros komersantu atbalstam būs pieejams finansējums 34 196 441 eiro apmērā.
  • Projektus var iesniegt mazie, vidējie komersanti un lielie komersanti, kuri plāno tos īstenot Viedās specializācijas stratēģijas jomās.
  • Kopā pirmās kārtas ietvaros apstiprināti 16 projekti par ERAF finansējumu aptuveni 26 miljoni eiro.
  • Projektu otrā atlases kārta var izraisīt lielāku uzņēmēju interesi nekā pirmā, jo ir nedaudz samazinātas prasības.

Jau šā gada augusta beigās plānots izsludināt otro projektu iesniegumu atlases kārtu, un tās ietvaros komersantu atbalstam būs pieejams finansējums 34 196 441 eiro apmērā, atklāj Ekonomikas ministrijas sabiedrisko attiecību pārstāve Elita Rubesa-Voravko.

Projektus var iesniegt mazie, vidējie komersanti un lielie komersanti, kuri plāno tos īstenot Viedās specializācijas stratēģijas jomās (RIS 3).

Programma tiek ieviesta atklātas projektu iesniegumu atlases veidā, ko organizē Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA).

MK noteikumi Nr. 423 "Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 10. maija noteikumos Nr. 293 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt privātā sektora investīcijas P&A" 1.2.1.4. pasākuma "Atbalsts jaunu produktu ieviešanai ražošanā" īstenošanas noteikumi" valdībā tika akceptēti 25. jūlijā un stājās spēkā 28. jūlijā.

Var pieteikties visi komersanti

LV portāla publikācijā "Atbalstam eksperimentālām tehnoloģijām vai pilotrūpnīcām paredzēti 60 miljoni eiro" jau rakstīts, ka 2016. gada maijā tika apstiprināti MK noteikumi Nr. 293 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt privātā sektora investīcijas P&A" 1.2.1.4. pasākuma "Atbalsts jaunu produktu ieviešanai ražošanā" īstenošanas noteikumi", kuru mērķis ir sekmēt uz inovācijām un pētniecību balstītu tehnoloģiju attīstību un jaunu, eksperimentālu pilotrūpnīcu izveidi, veicināt komersantu produktivitātes un konkurētspējas paaugstināšanu, izstrādājot un ieviešot jaunus produktus un tehnoloģijas ražošanā, kā arī palielinot privātā sektora ieguldījumus pētniecībā, attīstībā un inovācijās.

Programmas "Atbalsts jaunu produktu ieviešanai ražošanā" ietvaros pieejams Eiropas Reģionālās un attīstības fonda (ERAF) finansējums 60 miljonu eiro apmērā. Jau pirms gada gan vairāku uzņēmēju asociāciju, gan Ekonomikas ministrijas pārstāvji prognozēja, ka, tā kā šāda veida programma Latvijā tiek īstenota pirmoreiz, un, iespējams, uzņēmēju piesardzīgās attieksmes dēļ pieteikšanās uz projektu atlasi tiks izsludināta vairākkārt.

Programma ilgs līdz 2023. gada 31. decembrim, un paredzēts, ka tiks veiktas privātās investīcijas vismaz 10 588 235 eiro apmērā, kas papildina valsts atbalstu inovācijām vai pētniecības un izstrādes projektiem.

16 projekti

Pirmā projektu iesniegumu atlases kārta CFLA notika pērnā gada otrajā pusē – no jūlija vidus līdz septembra vidum, un šogad aprīlī tika akceptēti pēdējie no iesniegtajiem projektiem. Kopā pirmās kārtas ietvaros apstiprināti 16 projekti par ERAF finansējumu aptuveni 26 miljoni eiro.

Projekti tika iesniegti tādās ražošanas jomās kā optisko šķiedru ražošana, nanopārklājumu un kompozītmateriālu ražošana, 3D displeju ražošana, stikla šķiedras ražošana, pārtikas un iepakojuma ražošana u.c. Ar visiem apstiprinātajiem projektiem var iepazīties šeit.

Starp apstiprinātajiem projektiem ir gan Baltijas biržas "Nasdaq" uzņēmumi – akciju sabiedrība "Valmieras stikla šķiedra" un akciju sabiedrība "Olainfarm", gan pārtikas nozares kompānija "Pobeda Confectionery", stikla nanopārklājumu rūpnīca "GroGlass", elektroinstalācijas produktu ražotājs "Lexel fabrika" un citi.

Izveidos eksperimentālu ražošanas līniju

"Olainfarm" valdes loceklis Salvis Lapiņš stāsta, ka uzņēmums ar CFLA noslēdzis līgumu par projekta "Eksperimentālās tehnoloģijas ieviešana jaunu produktu ražošanai AS "Olainfarm"" īstenošanu. "Projekts tika apstiprināts un tiek īstenots, pateicoties AS "Olainfarm" darbinieku augstai kvalifikācijai un profesionalitātei. Projekta izmaksas kopumā pārsniedz 6 miljonus eiro, no tiem vairāk nekā 2 miljoni eiro ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalsts. Projekta ietvaros plānots izveidot eksperimentālu ražošanas līniju, kura AS "Olainfarm" palīdzēs paplašināt esošo produktu portfeli, ieviešot ražošanā jaunus produktus."

AS "Olainfarm" neplāno startēt atbalsta programmas otrajā kārtā, jo šobrīd notiek apjomīgu investīciju projektu realizēšana, kurus plānots pabeigt 2019. gadā.

Savukārt VSŠ mārketingu projekta vadītāja Inita Niedzviedze paskaidroja, ka uzņēmums par projektu "Jauna produkta un eksperimentālas tehnoloģijas izstrāde un ieviešana ražošanā AS "Valmieras stikla šķiedra" nav neko publiskojis, un informācija ir konfidenciāla.

Samazināta minimālā summa

Ekonomikas ministrija, pamatojoties uz pirmās kārtas pieredzi, izvērtēja projektu iesniegumu atlases nosacījumus un konstatēja nepieciešamās izmaiņas. Lai atbalstītu mazāka mēroga projektu, līdz ar grozījumiem MK noteikumos tiek samazināta minimālā projekta summa uz 500 000 eiro līdzšinējo 1 000 000 eiro vietā. Tāpat tiek atcelts summas ierobežojums personu grupai, nosakot, ka summas ierobežojums vienam projekta iesniegumam maksimāli ir 4 000 000 eiro.

Turpmāk par pēdējā gada laikā veiktajiem pētniecības un attīstības (P&A) darbiem, kas veikti, lai definētu hipotētiskās prasības eksperimentālajai tehnoloģijai, nebūs nepieciešams zvērināta revidenta apliecinājums, bet veiktos P&A darbus varēs apliecināt ar citiem atbilstošiem dokumentiem. Tāpat vairs nebūs obligāts arī finanšu eksperta atzinums, jo projektu izvērtēšanai tehnoloģiju līmenī komisija piesaistīs ārvalstu ekspertus.

Cita starpā grozījumi atbalsta programmas nosacījumos paredz, ka projektu varēs īstenot četrus gadus līdz šim noteikto trīs gadu vietā.

Turpmāk atbalstu varēs apvienot ar atbalstu vienām un tām pašām attiecināmajām izmaksām, kas sniegts citā valsts atbalsta programmā vai individuālā atbalsta projektā, ievērojot sliekšņus jeb maksimāli pieļaujamo reģionālā atbalsta finansējuma intensitāti.

Var izraisīt lielāku interesi

Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Andris Sekacis uzskata, ka projektu otrā atlases kārta var izraisīt lielāku uzņēmēju interesi nekā pirmā, jo nedaudz ir samazinātas prasības. "Arī 16 apstiprinātie projekti ir liels skaits, un tas ir apsveicami," vērtē uzņēmēju pārstāvis.

Viņaprāt, Ekonomikas ministrijas sākotnējais pieņēmums, ka nupat radīsies daudz jaunu, liela apjoma pilotrūpnīcu, bija kļūdains, jo "lielākā daļa mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmumu jau balstās uz zināmām tehnoloģijām".

20% – eksperimentālās tehnoloģijas

Programmas ietvaros atbalsts tiek piešķirts eksperimentālu tehnoloģiju izgatavošanai vai iegādei, kā arī uzstādīšanai un testēšanai reālā ražošanas vidē, veicot saimniecisko darbību no ceturtā līdz astotajam tehnoloģiju gatavības līmenim (TRL4-8).

Programmas ietvaros vismaz 20% no eksperimentālās tehnoloģijas izmaksām ir jāatbilst pētniecības un attīstības izmaksām pilotrūpnīcās (tās ir izmēģinājuma ražotnes, kuru galvenais mērķis ir pētniecība un attīstība un kuru izmantošana nav komerciāla). Ne vairāk kā 80% no eksperimentālās tehnoloģijas komponentēm vai iekārtām būs iespējams izvēlēties no tirgū jau nopērkamām.

Projekta iesniedzējam tiks nodrošinātas intelektuālā īpašuma tiesības uz tiem eksperimentālās tehnoloģijas unikālajiem elementiem, kas tiek izgatavoti konkrētā projekta vajadzībām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI