SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. decembrī, 2015
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
1
1

2016.gada 1.janvārī stāsies spēkā grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli”

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika; Avots: FM (likuma „Par akcīzes nodokli” grozījumu sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojums (anotācija))

Grozījumi likumā nosaka izmaiņas akcīzes nodokļa likmēs naftas produktiem, tabakas izstrādājumiem un alkoholiskajiem dzērieniem.
īsumā
  • Akcīzes paaugstinājums radīs nelielu ietekmi uz visu trīs galveno degvielas veidu cenām: svinu nesaturošam benzīnam un sašķidrinātajām naftas gāzēm cena paaugstināsies par aptuveni 3 centiem par litru, dīzeļdegvielai – par aptuveni 1 centu par litru.
  • Akcīzes nodokli piemēro ne tikai cigaretēm un smēķējamai tabakai, kas ražota no tabakas, bet arī aizstājējproduktiem.
  • No 2016.gada 1.marta paaugstinās nodokļa likmes alkoholiskiem dzērieniem.

2016.gada 1.janvārī stāsies spēkā grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli", kas paredz no 1.janvāra paaugstināt akcīzes nodokli un noteikt šādas likmes:

naftas produktiem:

  • svinu nesaturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponentiem (par 1000 litriem) — 436,00 euro;
  • petrolejai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem (par 1000 litriem) — 341,00 euro;
  • dīzeļdegvielai (gāzeļļai), tās aizstājējproduktiem un komponentiem (par 1000 litriem) — 341,00 euro;
  • naftas gāzēm un pārējiem gāzveida ogļūdeņražiem (par 1000 kilogramiem) — 206 euro;
  • degvieleļļai, kuras kolorimetriskais indekss ir mazāks par 2,0 un kinemātiskā viskozitāte 50°C ir mazāka par 25 mm2/s, tās aizstājējproduktiem un komponentiem (par 1000 litriem) — 341,00 euro;
  • svinu nesaturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponentiem pievienots etilspirts, kas iegūts no lauksaimniecības izejvielām un ir dehidratēts (ar spirta saturu vismaz 99,5 tilpumprocenti), un pievienotā etilspirta saturs veido no 70 līdz 85 tilpumprocentiem (ieskaitot) no kopējā produktu daudzuma – 131,00 euro;

tabakas izstrādājumiem:

  • cigāriem un cigarillām (par 1000 cigāriem vai cigarillām) — 42,69 euro;
  • smēķējamai tabakai (par 1000 gramiem tabakas) – 58,00 euro;
  • tabakas lapām (par 1000 gramiem tabakas lapu) – 58,00 euro.

VID aicina minētajā nozarē strādājošos komersantus iepazīties ar Metodisko materiālu par tabakas izstrādājumu inventarizāciju un akcīzes nodokļa starpības summas aprēķināšanu saistībā ar akcīzes nodokļa likmes maiņu 2016.gada 1.janvārī un Metodisko materiālu par naftas produktu inventarizāciju un akcīzes nodokļa starpības summas aprēķināšanu saistībā ar akcīzes nodokļa likmes maiņu 2016.gada 1.janvārī. Metodiskie materiāli atrodami VID mājaslapā www.vid.gov.lv sadaļā

Tiesību akti /Latvijas Republikas normatīvie akti /Par nodokļu veidiem /Akcīzes nodoklis.

Neskaidrību gadījumā lūdzam zvanīt metodiskajā materiālā norādītajām kontaktpersonām vai uz VID informatīvo tālruni.

Tāpat minētie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" paredz, ka

  • ar akcīzes nodokli no 2016.gada 1.janvāra netiek aplikti tādi bezalkoholiskie dzērieni, kuru sastāvā ir ne mazāk kā 10 procenti sulas (izņemot augļu sulas, kas gatavotas no koncentrāta), ne vairāk kā 10 procenti pievienotā cukura un kuri nesatur pārtikas piedevas un aromatizētājus;
  • marķēto degvielu lauksaimniecības produkcijas ražotājs drīkstēs izmantot arī lauksaimniecības produktu audzēšanai nepieciešamo izejvielu pašpārvadājumiem Latvijas Republikā, kā arī grozījumi paredz, ka lauksaimniecības marķēto degvielu lauksaimniecības produkcijas ražotājs vai viņa darbinieks lauksaimniecības produkcijas ražotāja saražoto vai izaudzēto lauksaimniecības produktu un to audzēšanai nepieciešamo izejvielu pašpārvadājumiem Latvijas Republikā varēs izmantot ne tikai īpašumā esošu kravas automobili (kurā sēdvietu skaits, neskaitot vadītāja sēdvietu, nepārsniedz divas sēdvietas), bet arī valdījumā esošu kravas automobili (kurā sēdvietu skaits, neskaitot vadītāja sēdvietu, nepārsniedz divas sēdvietas).

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka no 2016.gada 1.marta paaugstinās akcīzes nodokļa likmes alkoholiskiem dzērieniem (vīnam, raudzētiem dzērieniem ar absolūtā spirta saturu virs 6 tilpumprocentiem (ieskaitot), starpproduktiem, pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum).

Tāpat no 2016.gada 1.marta ar akcīzes nodokli (58,00 EUR par 1000 gramiem) tiek aplikts jauns tabakas izstrādājumu veids – karsējamā tabaka. Personai, kas, sākot ar 2016.gada 1.martu, veiks darbības ar karsējamo tabaku, līdz 2016.gada 29.februārim ir jāsaņem atbilstoša speciālā atļauja (licence), izņemot, ja jau ir attiecīgā speciālā atļaujas (licence) darbībām ar tabakas izstrādājumiem. Personai, kas 2016.gada 1.martā veic darbības ar karsējamo tabaku, jāinventarizē pēc stāvokļa 2016.gada 1.martā tai piederošos karsējamās tabakas krājumus un 15 dienu laikā pēc inventarizācijas (ieskaitot inventarizācijas dienu) jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam inventarizācijas saraksts un nodokļa aprēķins, aprēķinātais nodoklis jāiemaksā valsts budžetā līdz 2016.gada 15.aprīlim [minētais samaksas termiņš neattiecas uz personu, kas ir saņēmusi speciālo atļauju (licenci) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai].

Savukārt no 2016.gada 1.jūlija paaugstinās akcīzes nodokļa likme cigaretēm un ar akcīzes nodokli tiks aplikts vēl viens jauns preču veids – vienreizējās un daudzkārt lietojamās elektroniskajās cigaretēs izmantojamais šķidrums, kas satur nikotīnu vai nesatur to, kā arī šķidrums, kas tiek izmantots, lai uzpildītu elektronisko cigareti, un kas satur nikotīnu vai nesatur to. Akcīzes nodokli elektroniskajās cigaretēs izmantojamam šķidrumam aprēķinās pēc šādām likmēm:

  1. par 1 mililitru šķidruma - 0,01 euro;
  2. par 1 miligramu nikotīna - 0,005 euro.

Aprēķināto akcīzes nodokli par elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu iegūs, summējot 1. un 2.punktā noteiktās nodokļa likmes.

Komersantam, kas, sākot ar 2016.gada 1.jūliju, veiks darbības ar elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanas režīmu, līdz 2016.gada 30.jūnijam jāsaņem speciālā atļauja (licence) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai. Tai pat laikā, lai realizētu elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, nebūs nepieciešams saņemt speciālo atļauju (licenci).

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz VID informatīvo tālruni 67120000, konsultēties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai sūtīt jautājumu, izmantojot VID mājaslapas sadaļu "Kontakti" – "Uzdot jautājumu VID".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI