SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. septembrī, 2013
Lasīšanai: 7 minūtes
3
3

Uzņēmumiem būs pieejama jauna mikrokredītu programma

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizdevumu izsniegs tikai sīkām, mazām un vidējām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām un sīkiem, maziem un vidējiem saimnieciskās darbības veicējiem (komersantiem) līdz 25 tūkstošiem eiro.

FOTO: Ieva Čīka/ LETA

Plānots, ka 2013.gada beigās sīkajiem, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām būs pieejama jauna mikrokredītu programma 10 miljonu eiro apmērā. To paredz Ministru kabineta šā gada 18.jūnijā apstiprinātie noteikumi Nr.327 „Noteikumi par mikroaizdevumiem saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai”, kas stājās spēkā 28.jūnijā.
īsumā

Mikrokredītu varēs saņemt:

  • sīkās, mazās un vidējās lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības un sīkie, mazie un vidējie saimnieciskās darbības veicēji;
  • līdz 25 tūkstošiem eiro apmērā;
  • vairākus aizdevumus, ja to kopsumma nepārsniedz 25 tūkstošus eiro;

Pamatdarbības vietai ir jābūt Latvijas Republikā.

Būs jāiesniedz aizdevuma pieteikums un projekta apraksts, informācija, ja iepriekš ir saņemts kāds valsts atbalsts.

Izsniegšana varētu sākties 2013.gada beigās.

Mikrokredītus izsniegs, lai uzlabotu Latvijā reģistrētu saimnieciskās darbības veicēju pieeju neliela apjoma finansējumam un lai uzņēmēji varētu uzsākt savu saimniecisko darbību. Ar mikrokredītiem plāno sekmēt uzņēmējdarbības izaugsmi un paplašināšanu un to, lai uzņēmēji varētu piesaistīt apgrozāmos līdzekļus dažādu uzņēmējdarbības projektu īstenošanai.

Jāņem vērā, ka aizdevumus izsniegs tikai sīkajām, mazajām un vidējām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām un sīkajiem, mazajiem un vidējiem saimnieciskās darbības veicējiem (komersantiem). To nosaka Ministru kabineta 2013.gada 18.jūnija noteikumu Nr.327 "Noteikumi par mikroaizdevumiem saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai" 4.punkts.

Mikrokredīti būs pieejamāki

Ministru kabineta noteikumi paredz jaunas mikroaizdevumu atbalsta programmas izveidi, kuras ietvaros varēs saņemt aizdevumu līdz 25 tūkstošiem eiro vai ekvivalentu latos pēc Latvijas Bankas valūtas kursa aizdevuma piešķiršanas dienā. Uzņēmējs varēs saņemt arī vairākus aizdevumus ar nosacījumu, ka to kopsumma nepārsniedz noteikto maksimālo summu jeb 25 tūkstošus eiro (noteikumu 10.punkts).

"Ņemot vērā, ka valstī nav pietiekami attīstīta mikrokreditēšana augstā darījumu riska, augsto administratīvo izmaksu un mikrokreditēšanas institūciju trūkuma dēļ, līdz ar jaunās atbalsta programmas ieviešanu būs palielinātas iespējas uzņēmējiem saņemt mikrokredītus, turklāt ar pazeminātām aizdevumu procentu likmēm," stāsta Ekonomikas ministrijas ES fondu ieviešanas departamenta publiskās infrastruktūras nodaļas vecākā referente Agita Nicmane.

"Būs palielinātas iespējas uzņēmējiem saņemt mikrokredītus, turklāt ar pazeminātām aizdevumu procentu likmēm."

Viņa skaidro, ka, lai arī šobrīd Latvijas Hipotēku un zemes banka (LHZB) ievieš "Mikrokreditēšanas programmu", atlikušais pieejamais finansējums vairs nav liels, kā arī programma aktīvā režīmā darbosies vien līdz 2013.gada beigām. Lai palielinātu mikrokredītu pieejamību uzņēmējiem un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, turklāt ar pazeminātām aizdevumu procentu likmēm, ir ieviesta jauna mikrokreditēšanas programma.

Pašreiz darbojas mikrofinansējuma programmas, kas ieviestas saskaņā ar Ministru kabineta  2009.gada 15.septembra noteikumiem Nr.1065 "Noteikumi par aizdevumiem sīko (mikro), mazo un vidējo saimnieciskās darbības veicēju un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību attīstības veicināšanai" un Ministru kabineta 2011.gada 6.septembra noteikumiem Nr.698 "Noteikumi par mikroaizdevumiem un grantiem Latvijas un Šveices sadarbības programmas individuālā projekta "Mikrokreditēšanas programma" ietvaros".

Minētās mikroaizdevumu programmas ir pieejamas tikai LHZB esošajiem vai topošajiem klientiem. Komersanti, kas sadarbojas ar citām bankām un nevēlas vai uzņemto saistību dēļ nevar pāriet uz LHZB, vai citu iemeslu dēļ, piemēram, LHZB filiāļu ģeogrāfiskā izvietojuma dēļ, nevar saņemt atbalstu minēto mikroaizdevumu programmu ietvaros.

Aizdevums ar finanšu starpnieku

LHZB īstenotā mikroaizdevumu programma un Šveices līdzfinansētās programmas projekts ir tiešās mikroaizdevumu programmas, savukārt jaunais noteikumu projekts paredz netiešu mikroaizdevumu sniegšanu – ar finanšu starpnieku līdzdalību.

Ekonomikas ministrijas pārstāve norāda, ka līdzšinējā pieredze liecina: finanšu instrumentu pilnīgai ieviešanai nepieciešami aptuveni 6 līdz 12 mēneši. Ņemot vērā, ka minētās LHZB mikroaizdevumu programmas un Šveices līdzfinansētās programmas projekta ietvaros aizdevumu izsniegšana paredzēta līdz 2013.gada beigām, tās ar jauno mikroaizdevumu programmu aktīvā režīmā paralēli nedarbosies.

Jāmin, ka atšķirībā no esošās LHZB programmas jaunās programmas ietvaros būs iespēja saņemt lielāku aizdevuma summu uz ilgāku laika periodu no dažādām finanšu institūcijām. Turklāt mikroaizdevumu būs iespēja saņemt arī tiem komersantiem, kuri sadarbojas ar citām bankām un nevēlas vai uzņemto saistību dēļ nevar izmantot LHZB piedāvātos mikroaizņēmumus.

Atbalsta programmas ietvaros pieejamais publiskais finansējums būs 5 miljoni eiro (no tiem Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums – 4,61 miljons eiro un valsts budžeta finansējums – 0,39 miljoni eiro). Ņemot vērā, ka, izsniedzot aizdevumus, 50% no mikroaizdevuma summas veidos finanšu starpnieku līdzfinansējums, programmas kopējais fonda apmērs plānots 10 miljonu eiro apmērā. Aizdevumi tiks izsniegti ar maksimāli iespējamo termiņu – 10 gadi.

"Jaunās programmas ietvaros būs iespēja saņemt lielāku aizdevuma summu uz ilgāku laika periodu no dažādām finanšu institūcijām."

Atkarībā no finanšu institūcijas atlases norises gaitas, kas notiek rudenī, mikrokredītu izsniegšana varētu sākties 2013.gada beigās. Finanšu starpniekus izvēlēsies Latvijas Garantiju aģentūra saskaņā ar Publisko iepirkumu likumā noteikto iepirkuma procedūru.

Vērtējot iesniegtos piedāvājumus, tiks ņemta vērā pretendenta kvalifikācija, piemēram, pieredze mikroaizdevumu sniegšanā, izsniegto aizdevumu portfeļa kvalitāte un citi kritēriji. Tāpat arī finanšu starpniekam būs jānodrošina līdzfinansējums. Piemēram, ja tiks piešķirts finansējums 1 miljona eiro apmērā, tad finanšu starpniekam būs jānodrošina pašu līdzfinansējums arī  miljona eiro apmērā.

Ņemot vērā, ka programma tiek īstenota ar Eiropas Savienības struktūrfondu  līdzfinansējuma palīdzību, ir noteikts ierobežojums attiecībā uz atsevišķām darbības nozarēm. Proti, mikroaizdevumi netiks piešķirti saimnieciskās darbības veicējiem, kas darbojas ar nekustamo īpašumu darījumiem, azartspēlēm, derībām, ieroču un munīcijas ražošanu un tirdzniecību, tabakas izstrādājumu, alus un alkoholisko dzērienu ražošanu un tirdzniecību, kā arī apdrošināšanu, finanšu starpniecību, banku pakalpojumiem un sabiedrisko un politisko darbību. To paredz noteikumu 6.punkts.

Mikroaizdevumus nevarēs saņemt tie saimnieciskās darbības veicēji, kuriem ir nodokļu parādi, ir pasludināts maksātnespējas process, tiek īstenots tiesiskās aizsardzības process, ir uzsākta bankrota procedūra. Tāpat mikroaizdevumu nevarēs saņemt uzņēmumi, kas uzskatāmi par grūtībās nonākušiem.

Saskaņā ar noteikumu 12.punktu, lai saņemu mikroaizdevumu, saimnieciskās darbības veicēju pamatdarbības vietai ir jābūt Latvijas Republikā. Lai saņemtu kredītu, būs jāiesniedz aizdevuma pieteikums un projekta apraksts, kā arī informācija, ja iepriekš ir saņemts kāds valsts atbalsts.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI