SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. jūnijā, 2012
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
2
2

Mazāks PVN ļaus nedaudz ietaupīt

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

16.maijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) priekšsēdētājs Valdis Turlais parakstījuši sadarbības memorandu par PVN likmes samazināšanu. Asociācijas biedri sola preču cenas savos veikalos samazināt. 29.maijā noslēgta analoga vienošanās arī ar Latvijas Degvielas tirgotāju asociāciju.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana no 22 % uz 21% politiski tiek vērtēta galvenokārt kā valdības manevrs, lai slāpētu inflāciju, sagatavojot pozīcijas pirms iespējamās iestāšanās eirozonā. Taču valdība ir arī popularizējusi viedokli un panākusi atsevišķas vienošanās ar preču pārdevējiem un pakalpojumu sniedzējiem, lai mazāks PVN vienlaikus arī ļautu pazemināt cenas. Lai novērtētu, kādu iespaidu nodokļa likme atstājusi uz cenām, pēc iepirkšanās savos iecienītajos veikalos cilvēks var salīdzināt pirkumu čekus un pakalpojumu sniedzēju rēķinus pirms un pēc 1.jūlija.
īsumā
  • PVN ir patēriņa nodoklis, kas iekļauts preces vai pakalpojuma cenā, un to samaksā preces vai pakalpojuma gala patērētājs.
  • No 1.jūlija PVN standartlikme jeb pamatlikme tiek samazināta no 22% līdz 21 procentam. PVN samazinātā 12% likme netiek mainīta.
  • PVN pazemināšana ģimeņu izdevumus ļaus mazināt robežās no 0,5 līdz 0,8% no kopējiem ģimenes ienākumiem.

Pievienotās vērtības nodoklis ir patēriņa nodoklis, kas iekļauts preces vai pakalpojuma cenā, un to samaksā preces vai pakalpojuma gala patērētājs, tātad ikviens pircējs un pakalpojumu saņēmējs. Kopumā tā nav maza nauda – vairāk nekā piektā daļa no cenas, piemēram, 100 latos 22 lati (22% PVN) vai 21 lats (21% PVN). Preces ir pārtika, apģērbs, degviela, elektrība u.c. Pakalpojumi ir telpu apsaimniekošana, telpu īre un noma u.c.

Saskaņā ar grozījumiem likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" no 1.jūlija PVN standartlikme jeb pamatlikme tiek samazināta no 22% līdz 21 procentam. PVN samazinātā 12% likme netiek mainīta. Latvijā PVN 12% likme ir deviņām preču un pakalpojumu grupām (medikamentiem, medicīniskajām precēm, zīdaiņu pārtikai, mācību literatūrai un oriģinālliteratūrai, preses izdevumiem, siltumenerģijai (iedzīvotājiem), sabiedriskajam transportam, koksnes kurināmajam, tūristu izmitināšanai).

Jau pievienotās vērtības nodokļa grozījumu apspriešanas stadijā atzīts, ka individuāli cilvēks šī nodokļa nelielo samazinājumu ikdienā īpaši nepamanīs. Protams, neliela (vai simboliska) ietekme tomēr būs, ja preču pārdevēji un pakalpojumu sniedzēji atbilstoši PVN likmes samazinājumam pazeminās cenu. Nelielai summai tie būs santīmi. Piemēram, ja pirkuma summa ir 4,65 lati, tad kopā ar 22% PVN (Ls 1,02) jāmaksā 5,67 lati. Ja šādai pirkuma summai piemēro PVN 21% (Ls 0,98), tad par pirkumu būtu jāmaksā 5,63 lati. Tātad uz vienu šādu pirkumu nepilnu piecu latu vērtībā ietaupījums varētu būt četri santīmi.

Kā redzams, nelieliem pirkumiem, pat ja cenas par attiecīgajiem santīmiem samazinātu, PVN likmes samazinājuma ietekme ir pieticīga. Uz katriem 100 latiem – viens lats (ko pārdevējs vai nu paturēs sev, vai atstās pircēja maciņā). Taču pievienotās vērtības nodoklis valsts budžetā ir ļoti liels ieņēmumu avots. 2012.gadam PVN ieņēmumi tika plānoti vairāk nekā viena miljarda latu apmērā (Ls 1 029 000 000). Otrajā pusgadā sakarā ar likmes samazinājumu prognozēts, ka ieņēmumi no PVN varētu būt par 16,5 miljoniem mazāk.

Ģimene varētu ietaupīt līdz 0,8 procentiem

"Swedbank" Privātpersonu finanšu institūts, modelējot plānotās nodokļu izmaiņas dažādās ģimenēs, secinājis, ka cilvēkiem lielāks ieguvums būs nākamgad, kad sāks pazemināt iedzīvotāju ienākuma nodokli, bet ietekme no PVN samazināšanas būs neliela. PVN pazemināšana ģimeņu izdevumus ļaus mazināt robežās no 0,5 līdz 0,8% no kopējiem ģimenes ienākumiem.

Reālā PVN samazināšanas ietekme būs atkarīga no ģimenes izdevumu struktūras jeb izdevumu apjoma precēm ar PVN standartlikmi, jo PVN samazināto likmi mainīt nav plānots. Svarīgs faktors būs arī tirgotāju gatavība samazināt cenas proporcionāli PVN samazinājumam. Jo ir izskanējušas bažas, ka precēm, kuru cena šobrīd ir zem viena lata, cena pēc PVN samazināšanas varētu nemainīties.

"Svarīgs faktors būs tirgotāju gatavība samazināt cenas proporcionāli PVN samazinājumam."

"Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta direktore Ieva Use-Cimmermane LV portālam skaidroja: "Reālais samazinājums ģimeņu budžetā tik mazs ir tāpēc, ka no 1.jūlija tiek samazināta tikai standarta PVN likme un mājsaimniecība ne visus pirkumus veic ar šo "pilno" PVN. Salīdzinoši liels šo samazinātā PVN preču īpatsvars (piemēram, medikamenti) ir pensionāru ikmēneša izdevumos (ap 17% no visiem izdevumiem pirkumiem).

Otrs ietekmējošs aspekts ir fakts, ka lielie tirgotāji ir paziņojuši, ka precēm, kas šobrīd maksā mazāk par latu, viņi cenas nepārrēķinās - līdz ar to būs pirkumi, kam cenas paliks ar augstāku PVN likmi."

I.Use-Cimmermane kā pozitīvu uzsver Latvijā sākto virzību uz nodokļu sloga samazināšanu.

Pasts pazeminās tarifus

Pirms 2011.gada 1.janvāra, kad PVN likmi paaugstināja no 21% līdz 22%, daudzi pakalpojumu sniedzēji īpaši informēja, ka līdz ar to pieaugs arī pakalpojumu cena. Pagaidām saistībā ar PVN samazinājumu informācijas plūsma ir skopāka.

Tāpēc LV portāls jautāja: "Vai patērētāji un klienti var cerēt uz cenas pazeminājumu?"

VAS "Latvijas Pasts", pamatojoties uz grozījumiem likumā "Par pievienotās vērtības nodokli", ir veicis izmaiņas pasta pakalpojumu tarifos. Izmaiņas skar tos pasta pakalpojumus, kuru gala cenā ir iekļauts PVN. No 2012.gada 1.jūlija šiem pakalpojumiem tiks piemērota PVN likme 21% (iepriekšējo 22% vietā), tādēļ klienti par tiem maksās mazāk nekā iepriekš. Tā LV portālu informēja "Latvijas Pasta" sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Plone.

"Reālā PVN samazināšanas ietekme būs atkarīga no izdevumu apjoma precēm ar PVN standartlikmi 21% apmērā."

"Latvijas Pasta" pārstāve arī atgādina, ka ar PVN netiek aplikti vēstuļu korespondences sūtījumi svarā līdz 2kg un pasta paku sūtījumi svarā līdz 10kg. Šo pasta pakalpojumu tarifi netiek mainīti. Tarifu izmaiņas un jaunos pasta pakalpojumu tarifus var noskaidrot, zvanot uz informatīvo tālruni 27008001 vai 67008001. Ar tarifu izmaiņām varēs iepazīties arī "Latvijas Pasta" mājaslapā no 2012.gada 28.jūnija.

SIA "Lattelecom" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Līga Bite informēja, ka atbilstoši PVN likmes izmaiņām maksai par "Lattelecom" sniegtajiem elektronisko sakaru pakalpojumiem no šī gada 1.jūlija tiks piemērots PVN 21% apmērā.

Vienošanās ar pārtikas un degvielas tirgotājiem

PVN likuma grozījumu pieņemšanas procesa laikā valdība parakstīja vienošanos ar divu lielu preču grupu – pārtikas un degvielas – tirgotāju organizācijām, sagaidot, ka attiecīgi tiks samazinātas arī cenas.

Ne tikai Ministru kabineta, bet arī "Rimi" mājaslapā ievietotā informācija liecina, ka 16.maijā  Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) priekšsēdētājs Valdis Turlais parakstījuši sadarbības memorandu par PVN likmes samazināšanu. Asociācijas biedri sola attiecīgi samazināt arī preču cenas savos veikalos. Premjers pauda gandarījumu par Latvijas lielāko mazumtirdzniecības ķēžu apvienības iniciatīvu noslēgt vienošanos ar valdību, kas paredz atbilstoši PVN pazeminājumam samazināt arī preču gala cenas veikalu plauktos: "Līdz ar to nodrošināsim, ka PVN likmes samazinājumu izjutīs ikviens Latvijas iedzīvotājs. Šādu godprātīgu attieksmi sagaidu arī no pārējiem tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem."

29.maijā Valdis Dombrovskis, Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis, Degvielas tirgotāju un ražotāju savienības prezidents Sergejs Semjonovs un finanšu ministrs Andris Vilks parakstīja sadarbības memorandu, vienojoties par sadarbību PVN likmes ieviešanas procesā. Organizācijas solīja informēt savus biedrus par memorandu un tā mērķiem, kā arī aicināt savus biedrus pēc grozījumu pieņemšanas cenu noteikšanā godprātīgi balstīties uz jauno, samazināto PVN standartlikmi.

Samazinot PVN likmi no 22% līdz 21%, autovadītāji kopā degvielas tēriņam gadā varētu ietaupīt aptuveni 10 miljonus latu.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI