SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. septembrī, 2011
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
2
2

PVN likumā korekcijas vairākās jomās

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pasta pakalpojumiem ir palielināts universālā pasta pakalpojuma sniedzēja ar PVN neapliekamo pakalpojumu minimums: vēstuļu korespondences sūtījumiem – līdz diviem kilogramiem, pasta paku sūtījumiem – līdz 10 kilogramiem.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Grozījumi likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”, kas stājas spēkā 1. oktobrī, attiecas uz darījumiem ar nekustamajiem īpašumiem un metāllūžņiem, zivju piegādēm, kā arī tiesu izpildītāju darbību un vairākām citām jomām. Grozījumus Saeima pieņēma 2011. gada 21. jūlijā. Atsevišķas normas stāsies spēkā nākamgad.

Tiesu izpildītājiem

Ja pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāja mantu pārdod izsolē tiesu izpildītājs, ar PVN apliekamo vērtību nosaka, balstoties uz PVN maksātāja tiesu izpildītājam sniegto informāciju pirms izsoles izziņošanas.

Ja PVN maksātājs nav paziņojis tiesu izpildītājam pirms izsoles izsludināšanas informāciju par mantas vērtību, kas apliekama ar PVN, un tiesu izpildītājs konstatē, ka izsoles izsludināšanas dienā izsolē pārdodamā manta

  1. ir kustamā manta, tad ar PVN ir apliekama izsoles cena;
  2. ir nekustamā manta, tad tiesu izpildītājs vērtē, vai minētā nekustamā manta atbilst nelietota nekustamā īpašuma statusam vai apbūves zemes statusam;
  3. atbilst likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 1. panta 16. punkta "a", "b" vai "e" apakšpunktā minētajam nelietota nekustamā īpašuma vai apbūves zemes statusam, tad ar PVN apliek izsoles cenu;
  4. atbilst likuma 1. panta 16. punkta "c", "d" vai "f" apakšpunktā minētajam nelietota nekustamā īpašuma statusam, tad ar PVN apliek starpību starp nekustamā īpašuma iegādes vērtību saskaņā ar zemesgrāmatā pieejamo informāciju un šā nekustamā īpašuma izsoles cenu;
  5. neatbilst nelietota nekustamā īpašuma statusam vai apbūves zemes statusam, tad PVN šim darījumam nepiemēro.

Informāciju, ko tiesu izpildītājam nepieciešams noskaidrot, lai konstatētu nekustamā īpašuma atbilstību nelietota nekustamā īpašuma vai apbūves zemes statusam, nosaka Ministru kabinets.

"Palielināts universālā pasta pakalpojuma sniedzēja ar PVN neapliekamo pakalpojumu minimums."

PVN maksātājs, kura mantu pārdod izsolē tiesu izpildītājs, ir atbildīgs par šā darījuma atspoguļošanu PVN deklarācijā un par valsts budžetā iemaksājamās PVN summas samazināšanu vai no valsts budžeta atmaksājamās PVN summas nepamatotu palielināšanu, ja tas nav sniedzis informāciju tiesu izpildītājam par PVN piemērošanu šim darījumam vai sniedzis nepatiesu informāciju par izsolē pārdodamās mantas ar PVN apliekamo vērtību.

Zivju piegādes

PVN maksātājiem, kas veic svaigu, saldētu vai atdzesētu zivju un vēžveidīgo piegādes, no 2012. gada noteikta īpašā PVN maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtība, proti, PVN maksā tad, kad ir saņemta nauda, un priekšnodokli atskaita tad, kad ir samaksāta nauda.

Likuma papildinājums paredz, ka personas, kuras ir izslēgtas no apliekamo personu reģistra un līdz izslēgšanai piemēroja īpašo PVN maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību, iepriekšējos taksācijas periodos veiktos darījumus, kas netika uzrādīti PVN deklarācijās, izmantojot īpašo PVN maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību, uzrāda PVN deklarācijā un iemaksā valsts budžetā PVN 20 dienu laikā pēc to izslēgšanas no apliekamo personu reģistra. Vienlaikus šajā nodokļa deklarācijā uzrāda atskaitāmo priekšnodokli par iepriekšējos taksācijas periodos saņemtajos nodokļa rēķinos norādītajām nesamaksātajām PVN summām.

Metāllūžņu piegādes

Ja metāllūžņu piegādātājs vai ar metāllūžņu piegādi saistīta pakalpojuma sniedzējs un metāllūžņu saņēmējs vai ar metāllūžņu piegādi saistīto pakalpojumu saņēmējs abi ir apliekamās personas un metāllūžņu saņēmējs vai ar metāllūžņu piegādi saistīto pakalpojumu saņēmējs ir saņēmis licenci metālu atgriezumu un metāllūžņu iepirkšanai Latvijas Republikā, PVN aprēķina un budžetā maksā metāllūžņu saņēmējs vai ar metāllūžņu piegādi saistīto pakalpojumu saņēmējs šādu metāllūžņu piegādei:

  1. melno un krāsaino metālu un to sakausējumu atgriezumi un lūžņi, kas radušies saimnieciskās darbības rezultātā rūpniecībā, celtniecībā, lauksaimniecībā vai citās jomās, kā arī sadzīvē;
  2. metāla izstrādājumi vai to daļas, kas nav izmantojamas paredzētajam mērķim lūzumu, griezumu, nodiluma vai citu iemeslu dēļ;
  3. dažādu veidu nolietoti un atkārtoti neizmantojami transportlīdzekļi vai to daļas, tajā skaitā automašīnu vraki;
  4. elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumi, svina akumulatori.

Reverso kārtību piemēro šādiem pakalpojumiem:

  1. melno un krāsaino metālu un to sakausējumu atkritumu atšķirošana no rūpniecisko un sadzīves atkritumu plūsmām;
  2. melno un krāsaino metālu un to sakausējumu atgriezumu un lūžņu šķirošana, sadalīšana, griešana, saspiešana, presēšana, liešana lietņos;
  3. nolietotu melno vai krāsaino metālu un to sakausējumu izstrādājumu un citu atkārtoti neizmantojamu materiālu salaušana, sadalīšana, griešana, saspiešana, presēšana;
  4. atkārtoti neizmantojamu ēku, inženierbūvju vai citu infrastruktūras objektu vai to daļu metāla konstrukciju salaušana, sadalīšana un šķirošana.

Piemērojot reverso PVN kārtību, metāllūžņu piegādātājs vai ar metāllūžņu piegādi saistīta pakalpojuma sniedzējs izraksta metāllūžņu vai pakalpojuma saņēmējam nodokļa rēķinu, kurā piegādāto metāllūžņu (sniegtā pakalpojuma) vērtību norāda bez PVN. Savukārt metāllūžņu saņēmējs vai ar metāllūžņu piegādi saistīta pakalpojuma saņēmējs samaksā metāllūžņu piegādātājam (pakalpojuma sniedzējam) nodokļa rēķinā norādīto metāllūžņu vai pakalpojuma vērtību.

Nekustamais īpašums

Pārdodot jaunuzceltu ēku vai būvi (arī tajā iemontētās stacionārās iekārtas), kas pēc pieņemšanas ekspluatācijā netiek izmantota, turpmāk ar PVN ir apliekama visa pārdošanas vērtība, neatkarīgi no šāda nelietota nekustamā īpašuma pārdošanas reižu skaita.

No 2011. gada 1. oktobra, pārdodot nepabeigtās celtniecības objektu, ar PVN būs jāapliek objekta pārdošanas vērtība, nevis starpība.

PVN maksātāja izslēgšana

Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības izslēgt personu no Valsts ieņēmumu dienesta ar PVN apliekamo personu reģistra, ja saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām" ir apturēta apliekamās personas saimnieciskā darbība.

Šo personu atkārtoti reģistrē ar PVN apliekamo personu reģistrā pēc tam, kad Valsts ieņēmumu dienests pieņēmis lēmumu par apliekamās personas saimnieciskās darbības atjaunošanu. Savukārt, ja minētā persona nav atjaunota vai atkārtoti reģistrēta PVN apliekamo personu reģistrā, tai ne vēlāk kā 90 dienu laikā no izslēgšanas dienas ir jāiemaksā valsts budžetā PVN, kas aprēķināts no izslēgšanas datumā uzskaitē esošo krājumu (arī avansa maksājumu) vērtības un pamatlīdzekļu atlikušās vērtības, par kuru PVN ir atskaitīts kā priekšnodoklis.

"Pārdodot nepabeigtās celtniecības objektu, ar PVN būs jāapliek objekta pārdošanas vērtība."

Persona, kas ir izslēgta no apliekamo personu reģistra, 20 dienu laikā pēc izslēgšanas iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam nodokļa deklarāciju un tās pielikumus par taksācijas periodu, kurā šī persona ir izslēgta no apliekamo personu reģistra.

Persona, kas ir izslēgta no apliekamo personu reģistra, iemaksā PVN valsts budžetā 20 dienu laikā pēc izslēgšanas no apliekamo personu reģistra.

PVN deklarāciju iesniegšana

 Ja apliekamā persona, izmantojot likumā "Par nodokļiem un nodevām" paredzētās tiesības, PVN deklarāciju un tās pielikumus iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam papīra formā, deklarācijas iesniegšanas termiņš ir 15 dienas pēc taksācijas perioda beigām.

PVN iemaksa un atmaksa

Saņemot kokmateriālus un metāllūžņus vai ar to saņemšanu saistītos pakalpojumus (ja darījums veikts starp apliekamām personām), PVN maksā (uzrāda PVN deklarācijā) valsts budžetā tajā taksācijas periodā, kad ir saņemtas preces vai pakalpojumi un saņemts nodokļa rēķins vai samaksa veikta avansā saskaņā ar rēķinu.

Valsts ieņēmumu dienests 30 dienu laikā pēc tam, kad saņemta PVN deklarācija par taksācijas periodu, atmaksā apliekamai personai pārmaksāto PVN summu, ja tā pārsniedz 1000 latu un ir izveidojusies par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem kokmateriālu un metāllūžņu piegāžu vai ar tām saistīto pakalpojumu nodrošināšanai.

Pasta pakalpojumi

Pasta pakalpojumiem ir palielināts universālā pasta pakalpojuma sniedzēja ar PVN neapliekamo pakalpojumu minimums: vēstuļu korespondences sūtījumiem – līdz diviem kilogramiem, pasta paku sūtījumiem – līdz 10 kilogramiem.

PVN rēķins

Veicot kokmateriālu un metāllūžņu piegādes vai sniedzot ar tām saistītos pakalpojumus, izrakstītajā nodokļa rēķinā nav jānorāda piemērojamā PVN likme un aprēķinātā PVN summa.

Fiskālais pārstāvis

Fiskālajam pārstāvim pēc katra taksācijas perioda beigām ir jāpārliecinās, ka bankas vai apdrošināšanas sabiedrības izsniegtajā apliecinājumā minētā galvojuma apmērs ir pietiekams, lai segtu iespējamā PVN parāda summu. Ja galvojuma apmērs nav pietiekams, fiskālajam pārstāvim ir jānodrošina tā palielināšana.

Žurnāli

Avīzēm, žurnāliem, biļeteniem un citiem periodiskajiem izdevumiem, kuri iznāk ne retāk kā reizi trijos mēnešos un kuru vienreizējā tirāža pārsniedz 100 eksemplārus, un to abonentmaksai, izņemot erotiska un pornogrāfiska rakstura izdevumus, kā arī tādiem izdevumiem, kuru saturiskā ievirze un uzdevums ir reklāmas vai komercsludinājumu publicēšana, no 2012. gada 1. janvāra piemērojama samazinātā PVN likme – 12 procenti.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI