NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
15. decembrī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
3
3

Risini strīdu gudri – atbalsts mediācijai civillietās turpinās

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Lai nodrošinātu praktisku atbalstu mediācijas pakalpojuma saņemšanai un veicinātu plašāku šī pakalpojuma izmantošanu, līdz 30. janvārim tiek pagarināta projekta “Mediācija civillietās” norise. Tā laikā Latvijas sabiedrībai bez maksas ir pieejams mediācijas koordinatora atbalsts, kā arī ir iespēja saņemt līdzfinansētu mediācijas pakalpojumu civiltiesisko strīdu risināšanai. Tāpat nākamgad būs pieejamas bezmaksas mediācijas konsultācijas ģimenes strīdos, kas skar bērnu intereses.

Projekts “Mediācija civillietās” visa veida civiltiesisku strīdu risināšanai

Eiropas Komisijas Strukturālo reformu programmas1 atbalstītais projekts “Mediācija civillietās”, kuru sākumā bija iecerēts īstenot līdz 21. decembrim, tiks turpināts līdz 30. janvārim, informē Tieslietu ministrija.

Projekta laikā iedzīvotājiem tiek nodrošināta iespēja saņemt daļēji vai pilnībā finansētu mediācijas pakalpojumu visa veida civiltiesisku strīdu risināšanai, tostarp, lai risinātu strīdus darba lietās, mantojuma lietās, saistību tiesībās, komerclietās, nekustamo īpašumu jautājumos u. c.

Mediācijas koordinators ikvienam interesentam klātienē vai elektroniskās saziņas veidā:

  • sniedz vispārīgu informāciju par mediāciju;
  • palīdz lietas dalībniekiem jau uzsāktā tiesvedībā vai citiem interesentiem “atrast” sertificētu mediatoru;
  • palīdz noorganizēt pirmo tikšanos ar sertificētu mediatoru;
  • konsultē par mediācijas piemērotību konkrētā strīdā.

Gadījumos, kad puses tiek novirzītas mediācijai ar koordinatora starpniecību, tām ir iespēja saņemt no projekta līdzekļiem daļēji finansētu mediācijas pakalpojumu. Projekta ietvaros pusēm tiek nodrošinātas pirmās piecas mediācijas sesijas (katra 60 minūšu apmērā), ko vada sertificēts mediators, ar minimālu katras puses līdzmaksājumu 5 eiro apmērā par katru sesiju.

Līdzmaksājums nav jāsedz personām, kuras ir atbrīvotas no tiesas izdevumu samaksas ar tiesneša lēmumu, kā arī personām, kas atzītas par trūcīgām vai maznodrošinātām.

Projekta mediācijas pakalpojumus var izmantot ikviens interesents – gan fiziskas, gan juridiskas personas, gan personas, kuru strīds jau tiek skatīts kādā no Latvijas tiesām, gan personas, kuru strīds nav nonācis līdz tiesai.

Mediācijas konsultācijas notiek gan klātienē, gan attālināti

Projektā iesaistīto sertificētu mediatoru saraksts pieejams vietnes www.sertificetimediatori.lv sadaļā “Mediācija civillietās”.

Mediācijas koordinatora atbalstu klātienē būs iespējams saņemt Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā (Lomonosova ielā 10).

Mediācijas koordinators interesentus klātienē pieņems tikai pēc iepriekšēja pieraksta!

Pakalpojums ir iespējams arī tiešsaistē.

Situācijā, kad rodas grūtības vienoties par mediatora izvēli vai ir kādi citi jautājumi par mediācijas pakalpojumu un konkrēto projektu, iedzīvotāji tiek aicināti sazināties ar Sertificētu mediatoru padomi pa konsultatīvo tālruni 28050777 darba dienās vai rakstīt uz e-pasta adresi smp@mediacija.lv.

Nākamgad arī bezmaksas mediācija ģimenes strīdos

Papildus 2021. gadā tiks īstenota programma “Bezmaksas mediācija ģimenes strīdos”, lai sniegtu atbalstu ģimenēm tādu strīdu un domstarpību risināšanā, kas skar bērnu intereses, informē Tieslietu ministrija.

Šī projekta laikā būs iespējams saņemt piecas bezmaksas sertificēta mediatora pakalpojuma sesijas (katru 60 minūšu garumā) ar bērnu interesēm saistītu ģimenes strīdu risināšanai. Piemēram, mediators palīdēs risināt jautājumus, kas saistīti ar saskarsmi, bērna pastāvīgās dzīvesvietas noteikšanu, uzturlīdzekļu apmēru un/vai maksāšanas kārtību, vecāku attiecībām un savstarpējo komunikāciju, bērnu audzināšanas jautājumiem, laulības šķiršanu u. c.

Bezmaksas mediāciju ģimenes strīdos var izmantot arī tiešsaistē.

Sarakstu ar sertificētiem mediatoriem, kuri sniedz konsultācijas un mediāciju programmas “Bezmaksas mediācija ģimenes strīdos” ietvaros, tostarp sarakstu ar sertificētiem mediatoriem, kuri strādā attālināti tiešsaistē, var atrast Sertificētu mediatoru padomes mājaslapas sadaļā “Mediācijas pakalpojumi ģimenes strīdu risināšanā”.

1 Mediācijas koordinatoru atbalsts tiesās un mediācija civillietās tiks nodrošināta ar Eiropas Komisijas Strukturālo reformu programmas atbalstu, lai veicinātu mediācijas pakalpojumus un to atpazīstamību sabiedrībā. Projektu “Pieejas tiesiskumam stiprināšana Latvijā, veicinot mediācijas un valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības pakalpojumus, kā arī atbalstot tiesu politikas attīstību un paaugstinot tiesas vadības kvalitāti” (Strengthening the access to justice in Latvia through fostering mediation and legal aid services, as well as support to the development of judicial policies and to increased quality of court management) īsteno Tieslietu ministrija un Sertificētu mediatoru padome sadarbībā ar Tiesu administrāciju, Juridiskās palīdzības administrāciju un Eiropas Padomes Komisiju Tiesu efektivitātei (CEPEJ). Projektu finansiāli atbalsta Eiropas Savienība un Eiropas Padome.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI