NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
22. aprīlī, 2009
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
1
1

Profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi saņem papildu stipendijas

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

L. Sīka: „Sabiedrībā plaši esam sākuši diskutēt par profesionālās izglītības pievilcību, meklējot profesionālās izglītības prestiža celšanai jaunus risinājumus. Esam gandarīti, ka pirms pāris gadiem struktūrfondu plānošanas procesa laikā paredzējām finansiālu atbalstu jauniešiem, kas mācās profesionālās izglītības iestādēs.”

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) uzsākusi Eiropas Sociālā fonda atbalstītās aktivitātes “Sākotnējās profesionālās izglītības pievilcības veicināšana” īstenošanu, kuras laikā aptuveni 10 000 profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu papildus jau esošajām valsts noteiktajām stipendijām saņems mērķstipendijas, kuru apjoms ir līdz 50 latiem mēnesī.
Tiesības saņemt mērķstipendiju ir audzēkņiem, kas mācās akreditētās profesionālās izglītības iestādēs, kuras īsteno profesionālās izglītības programmas prioritārajās jomās – inženierzinātnēs un tehnoloģijās, arhitektūrā un būvniecībā.

Stipendija ir jānopelna

Ērgļu arodvidusskola ir to 59 profesionālās izglītības iestāžu vidū, kura īsteno profesionālās izglītības programmas prioritārajās jomās un kuras audzēkņi jau sākuši saņemt Eiropas Sociālā fonda mērķstipendijas. Skolas direktors Andris Spaile uzskata, ka šī aktivitāte ir ļoti nepieciešama un vērtīga un noteikti motivēs jauniešus mācīties kādā no skolā apgūstamajām profesijām, radīs arī materiālās nodrošinātības sajūtu mācību laikā. „Pozitīvi ir tas, ka mērķstipendijas piešķiršanas kritēriji ir arī sekmes, mācību stundu apmeklējums, ārpusstundu aktivitātes – tā būs motivācija jauniešiem pret saviem pienākumiem izturēties atbildīgi,” uzsver direktors.   

Rīgas Celtniecības koledžas direktora vietniece mācību darbā Ņina Protasova ar gandarījumu stāsta, ka audzēkņi par šo iespēju ir ļoti priecīgi, jo stipendija bērniem patiesi ir milzīgs atspaids. Arī viņa piekrīt, ka iespēja saņemt papildu stipendiju ir nopietns stimuls uzlabot mācību rezultātus un  stundu apmeklējumu, jo pretējā gadījumā tiesības uz stipendiju var tikt zaudētas.

Akcentē Eiropas līmeņa profesionālo izglītību

Patiesu gandarījumu par kopīgi paveikto darbu, lai ES Sociālā fonda aktivitāti varētu sākt īstenot, izsaka IZM valsts sekretāra vietniece struktūrfondu jautājumos Lauma Sīka. „Sabiedrībā plaši esam sākuši diskutēt par profesionālās izglītības pievilcību, meklējot  profesionālās izglītības prestiža celšanai jaunus risinājumus. Esam gandarīti, ka pirms pāris gadiem struktūrfondu plānošanas procesa laikā paredzējām finansiālu atbalstu jauniešiem, kas mācās profesionālās izglītības iestādēs. Palielinot jauniešu interesi par profesionālo izglītību, Latvijas izglītības sistēma kļūs tuvāka Eiropas izglītības telpai, kas vērsta uz to, lai nodrošinātu laikmetīgu, kvalitatīvu izglītību, atbilstošu katras valsts un globālā darba tirgus prasībām. Profesionālās izglītības nostiprināšanai ir būtiska loma arī katra Latvijas  reģiona ekonomikas un sociālajā attīstībā. Nenoliedzami, ikvienam jaunietim ir svarīgi iegūt kvalitatīvu izglītību, kas palīdz atrast labu darbu un labi pelnīt, taču ne mazāk svarīgs faktors ir arī pieejamās stipendijas mācību laikā,” uzsver L. Sīka.

"Mērķstipendijām laika posmā līdz 2013. gadam plānots izlietot 10,5 miljonus latu."

IZM pārstāve aicina skolas stāstīt sabiedrībai, ka tieši viņu iestādē ir pieejams Eiropas Sociālā fonda finansējums, informēt vecākus, ka šajā skolā bērni var iegūt arodu, kas būs pamats dzīvei.

Iespējas iegūt mērķstipendiju

Saskaņā ar MK noteikumiem mērķstipendiju audzēkņiem piešķir, sākot ar otro mācību gadu, ņemot vērā jaunieša mācību rezultātus un mācību stundu apmeklētību, kā arī dalību skolas ārpusstundu pasākumos. Stipendiju audzēknim var piešķirt līdz 10 mēnešiem kārtējā mācību gadā.

Aktivitātes īstenošanai laika posmā līdz 2013. gadam plānots izlietot 10,5 miljonus latu. IZM plāno aktivitātei piesaistīt papildu līdzekļus, kā arī paplašināt pretendentu loku, kuri varēs saņemt stipendijas. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI