NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
23. februārī, 2009
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa

Norit jaunās koalīcijas meklējumi

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Šodien Valsts prezidents Valdis Zatlers sāka sarunas ar politiskajām partijām par jaunas valdības veidošanu. Arī Saeimā noritēja partiju konsultācijas par nākamo valdību.

Ivars Godmanis par demisiju paziņoja pagājušo piektdien.

Ekonomikas eksperti ir uzsvēruši, ka jauna valdība būtu jāizveido ātri, vēlams nedēļas laikā. Valdības aiziešana nav ietekmējusi sarunas ar Starptautisko Valūtas fondu – kā apliecina finanšu ministrs, tās joprojām noritot intensīvi.

Šodien prezidents konsultējas ar vadošajām partijām, bet rīt plāno runāt ar pārējiem parlamentā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem un neatkarīgajiem deputātiem. Arī Saeimā šodien notika vairākas partiju tikšanās.

Labējās opozīcijas partijas – Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība un Sabiedrība citai politikai - šodien vienojās izvirzīt vienu premjera amata kandidātu. Tas gan vēl nenozīmē, ka šīs partijas būtu gatavas jaunajā valdībā ieiet kā vienots bloks – par to tās vēl nav vienojušās. Minētās partijas janvāra beigās parakstīja vienošanos par kopīgu rīcību politiskās un ekonomiskās krīzes pārvarēšanai un pauda gatavību izstrādāt kopīgu alternatīvu valdošās koalīcijas politikai.

Pilsoniskā savienība nepieļauj iespēju iesaistīties valdībā, ja to vadīs esošās koalīcijas virzīts premjers.

"Labējā opozīcija jaunajai koalīcijai izvirza stingrus principus."

Savukārt Sabiedrību citai politikai valdošās partijas nemaz nav uzrunājušas. Šīs partijas pārstāvji valdības veidošanā iesaistītos tikai tad, ja valdība būtu gatava ārkārtas Saeimas vēlēšanām. Partijai ir vairāki principi, kas jāņem par pamatu jaunas valdības veidošanai – aizliegt priekšvēlēšanu reklāmu elektroniskajos medijos un Starptautiskā Valūtas fonda finansējumu virzīt uzņēmējdarbībai un lauksaimniecības atbalstam. Partija arī uzskata, ka jāpanāk hipotekāro kredītu pamatsummas atmaksas atlikšana iedzīvotājiem uz laiku līdz ekonomikas krīzes beigām, jāpanāk kredītu pamatsummas atlikšana uzņēmumiem un lauku saimniecībām ne mazāk kā uz vienu gadu un kredītlīgumu nosacījumu nepasliktināšana. Partija arī iesaka revidēt uzņēmumu ar valsts kapitālu valdes un padomes. Tāpat jāievieš progresīvā nodokļu sistēma, jāsamazina lielās algas valsts pārvaldē un pašvaldībās, nepieļaujot samazinājumu mazajām algām, kas nav lielākas par trīs minimālajām algām.

Savukārt kreisā opozīcija, tiekoties ar prezidentu, uzreiz nosauca savu premjera kandidātu – tas ir Saskaņas centra Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. Partija atbalstītu arī bezpartijisku premjeru, taču tādu neatbalsta Valsts prezidents.

Bezpartijisku premjeru atbalstītu arī partija LPP/LC. Šī partija neatbalstītu nedz Zaļo un zemnieku savienības, nedz Tautas partijas virzītu kandidātu, jo nevēlas atbalstīt valdības gāzējus. Bezpartijiskajam premjera kandidātam būtu jābūt ar labu reputāciju. LPP/LC neiebilst pret Jaunā laika pārstāvja Valda Dombrovska kandidatūru.

Tautas partija un ZZS pauduši gatavību sadarboties ar Jauno laiku, veidojot jaunās koalīcijas kodolu, bet citas labējās opozīcijas partijas aicinātas netiek.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI