NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
24. jūlijā, 2008
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa

Baltā flīģeļa mūzikas svētki Siguldā

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Viens no gaidāmajiem šīs vasaras nozīmīgākajiem mūzikas notikumiem Latvijā – ”Baltā flīģeļa” Mūzikas svētki – pavisam drīz norisināsies Siguldā. No 24. līdz 27. jūlijam Siguldu piepildīs mūzikas skaņas – opermūzikas, džeza, klasiskās mūzikas un multimediāli projekti, – tas viss vairāku diennakšu garumā būs baudāms gan Siguldas pilsdrupu estrādē, gan koncertzālē „Baltais flīģelis”, Gūtmaņalā un Siguldas restorānos un āra terasēs, kur mūzikas mīļotāji, malkojot labu vīnu, varēs baudīt džeza naktis.

Stāsta Inese Zagorska, „Baltā flīģeļa” koncertzāles direktore:

Es ticu, ka „Baltā flīģeļa” Mūzikas svētki Siguldas kultūras dzīves siluetā iezīmēsies kā paliekoša vērtība. Svētku laikā mūzika iekļausies dabā un pilsēta pārvērtīsies par mājvietu mūzikai. Šī brīža plašajā kultūras pasākumu piedāvājumu klāstā Siguldu saskatu kā klasisko vērtību paudēju, kā tas arī vienmēr vēsturiski ir bijis.

Četrās jūlija dienās Sigulda skanēs mūzikā. Svētkus atklāsim ar latviešu kinomūzikas koncertprogrammu Vidzemes kamerorķestra un diriģenta Andra Veismaņa izpildījumā. Tas būs muzikāls kinostāsts, kurā skanēs visu laiku populārākie latviešu kinomūzikas šedevri. Muzikālo izpildījumu papildinās uz lieliem ekrāniem projicētās kinokolāžas – fragmenti no latviešiem iemīļotajām kinofilmām. Koncerta programma balstīta uz latviešu kino mūzikas lielmeistariem: Marģeri Zariņu, Raimondu Paulu un Imantu Kalniņu.

Svētku muzikālais centrs būs G. F. Hendeļa operas „Rinaldo” iestudējums, kurā galvenās lomas dziedās tādi ievērojami Latvijas un pasaules operu solisti kā Kristofers Einslijs (kontrtenors, Lielbritānija), Asmika Grigorjana (soprāns, Lietuva), Evija Martinsone (soprāns, Latvija) un Laimonis Pautienis (baritons, Lietuva). Uz Siguldas 13. gadsimta Zobenbrāļu ordeņa pils fona tiks izspēlēts bruņinieka Rinaldo un viņa iemīļotās Almirenas mīlasstāsts. Operas režisore Džeina Gindžela ir slavena Lielbritānijas un pasaules operu režisore. Jau no 10. jūlija Siguldā norisinās aktīvs operas mēģinājumu process. Pilsētā ieradušies gan režisore un solisti, gan tērpu mākslinieki un darinātāji, horeogrāfi un scenogrāfi. „Baltajā flīģelī” jau šobrīd skan mūzika, tiek darbinātas šujmašīnas un iestudētas dejas.

"Mūzika iekļausies dabā, un pilsēta pārvērtīsies par mājvietu mūzikai."

Sestdien pilsdrupu estrādē Latvija un Sigulda sagaidīs divu lielu radošu personību satikšanos mūzikā. Diriģents Vasilijs Sinaiskis, kurš bijis 12 gadus Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais diriģents un līdz 2002.gadam orķestra viesdiriģents, atkal ar savu iedvesmojošo un spilgto personību būs kopā ar Nacionālo simfonisko orķestri. Koncerta solists – viens no talantīgākajiem jaunās latviešu mūziķu paaudzes pianistiem Vestards Šimkus.

Svētkos skanēs arī jaundarbs, novada mākslinieku – komponista Arta Gāgas, stikla mākslinieka Daiņa Gudovska, dzejnieka Edvīna Raupa un aktiera Jura Strengas – projekts „Mana Roze” – līdz šim nebijušā interpretācijā radīts vēstījums par 407 gadu senajiem dramatiskajiem notikumiem Gaujas senlejā, Gūtmaņalā, leģenda par Turaidas Rozes Maijas un dārznieka mīlestību.

Siguldas Mūzikas festivāla galvenais vadmotīvs ir radīt neaizmirstamus svētkus kultūras un mūzikas mīļotājiem – augstvērtīgu mūziku pasaulē atzītu mākslinieku izpildījumā uz krāšņā un romantiskā Siguldas dabas fona.

BALTĀ FLĪĢEĻA MŪZIKAS SVĒTKU KONCERTPROGRAMMA
no 24. līdz 27.jūlijam

Ceturtdiena, 24.jūlijs

plkst. 21.00

Siguldas pilsdrupu estrādē

Koncertprogramma LATVIEŠU KINO MŪZIKA

Muzikāls kino stāsts, kurā skanēs visu laiku populārākie latviešu kinomūzikas šedevri. Pirmoreiz brīvdabā muzikāla kinokolāža. Par izejas punktu izvēlēta instrumentālā mūzika. Kinomūzika – vizuālās un skaniskās ainavas dialogs.

Montāžas režisoram Robertam Rubīnam izdevies radīt latviešu kino esenci, kura savdabīgu klipu fonā atspoguļo fragmentāri skaistākās atmiņas dažādu paaudžu skatītāju apziņā. Koncerta programma balstīta uz trīs latviešu kinomūzikas vaļiem, komponistiem: Marģeri Zariņu, Raimondu Paulu un Imantu Kalniņu .

Vidzemes kamerorķestris, diriģents Andris Veismanis

Muzikālais režisors Juris Vaivods

Montāžas režisors Roberts Rubīns 

Piektdiena, 25.jūlijs

plkst. 21.00

Siguldas pilsdrupu estrādē

G.F. HENDELIS „RINALDO”

Hendeļa pirmā sarakstītā opera ,,Rinaldo” Londonā, 1711.gadā atnesa komponistam neizmērojamu slavu. Tās vēsturiskais sižets, bruņinieka Rinaldo un viņa iemīļotās Almirenas mīlas stāsts, mistikas piepildītais vēstījums lieliski harmonē ar Siguldas 13.gs Zobeņbrāļu senās pils vēsturisko auru un romantiskās dabas atmosfēru Siguldā.

Lomās: Kristofers Einslijs  (kontrtenors, Lielbritānija),

Asmika Grigorjana (soprāns, Lietuva),

Evija Martinsone (soprāns),Laimonis Pautienis (baritons, Lietuva),

Viesturs Jansons (tenors),

Vidzemes kamerorķestris, diriģents Andris Veismanis

Režisore Džeina Gindžela (Lielbritānija)

plkst. 23.00

Gūtmaņalā

MANA ROZE

Leģenda par Turaidas rozi ir spilgta Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma izpausme.

Tā stāsta par dramatiskajiem notikumiem Turaidā un Gaujas senlejā, kas risinājās pirms 407 gadiem. Leģenda dzīvo, un katram no mums tas ir savs stāsts par Rozi. Tas apliecina, ka ikkatrā lietā slēpjas visdažādākās iespējas – kā uz tām paskatāmies, kā tās izskaidrojam. Projekts „Mana Roze” ir lieliska iespēja mūsdienīgas domas un amata situācijas uzrādījumam, kura rezultāts ir jaundarbs.

Projekta radošā komanda ir novadnieki: komponists Artis Gāga, dzejnieks Edvīns Raups, aktieris un režisors Juris Strenga, mākslinieks Dainis Gudovskis. Horeogrāfe Olga Žitluhina

plkst. 22.00

Viesnīcas “Sigulda”vasaras terasē

DŽEZA NAKTS – Silvesteri Orkesteri

Sestdiena, 26.jūlijs

plkst.18.00

Siguldas koncertzālē “Baltais flīģelis”

DUENDE Artis Gāga (saksofons), Sergejs Jēgers (kontrtenors), rakstniece Nora Ikstena

Visvērtīgākie ir tie dzīves brīži, kad mūs piemeklē pirmreizīgums. Īpašā, ne ar ko nesalīdzināmā, racionāli neizskaidrojamā sajūta – mirkļa mūžība. Mākslā šis iedvesmas brīdis, kas nācis no andalūziešu kultūras, tiek saukts par duendi. Kā rakstīja Frederiko Garsija Lorka, duende visdabiskāk un brīvāk jūtas mūzikā, jo šī māksla dzimst un mirst mūžīgi, bet dzīvo vien rašanās mirklī.

plkst. 20.00

Siguldas pilsdrupu estrādē VIVAT MUSICA!

Vestards Šimkus (klavieres)

Diriģents Vasilijs Sinaiskis

Latvijas Nacionālais Simfoniskais Orķestris

Atgriešanās Latvijā! Diriģents Vasilijs Sinaiskis pēc vairākiem gadiem atkal ar savu iedvesmojošo un spilgto māksliniecisko personību kopā ar Latvijas Nacionālo Simfonisko Orķestri.

plkst. 22.00

Restorānā Pilsmuiža

DŽEZA NAKTS – Normunds Piesis (trompete), Madars Kalniņš (klavieres), Norberts Skraucis (bass)

plkst. 22.00

Restorānā “Aparjods”

DŽEZA NAKTS - Niks Gothams (saksofons), Dj Monsta

Svētdiena, 27.jūlijs

plkst. 13.00

Siguldas luterāņu baznīcā

Egils Siliņš (bass), Tālivaldis Deksnis (ērģeles)

Programmā latviešu un Rietumeiropas komponistu garīgā mūzika

plkst. 18.00

Siguldas koncertzālē “Baltais flīģelis”

ZIEMEĻU SALU SKAŅAS Sounds of the Nordic Islands

Baltijas jūra ar tās nenosakāmajām zemes un salu robežlīnijām ir mūsu Ziemeļu vidus jūra – tikpat atvērta visām kultūrām kā citas vidus jūras, kuras ir sākotne Eiropas civilizācijām dienvidos. Baltijas skandināvu cilvēkiem Baltijas jūras vide ir bijusi programma, kura piepildīta ar mūsu vēsturi un kuru papildinām ar šodienas esenci. No mums ir atkarīga vienīgi līdzekļu un ceļu izvēle. Te divi igauņu vīri, kuri noplūkuši skaņas no Ziemeļu salām un transformējuši tās mūzikā mums, mūsdienu pasaulei. Ir tikai viens ceļš, kā sajust Ziemeļu vidus jūru.

Villu Veski (saksofons, Igaunija), Tiit Kalluste (akordeons, Igaunija), Taavo Remmel ( kontrbass,Igaunija), Raimonds Macats (taustiņinstrumenti), Abdissa MAMBA Assefa (sitaminstrumenti, Etiopija,Somija)   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI