NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
24. februārī, 2008
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā

Ceļojot ņem vērā!

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lai gan Latvijā no ziemas ne miņas, ziemas sporta veidu cienītājiem sezona jau ir sākusies, un tiek plānoti braucieni uz sniegotajām kalnu virsotnēm Austrijā, Somijā u.c. Savukārt siltāka laika mīļotāji jau laikus ir rezervējuši biļetes un domās jau ir Spānijā, Ēģiptē vai kādā citā siltākā zemē.

Lai arī kāds būtu iemesls, kura dēļ jūs dodaties uz ārzemēm, der atcerēties, ka traumu un veselības problēmu gadījumā ārstēšanās izdevumi var radīt pamatīgu robu jūsu ģimenes budžetā. Tomēr, neskatoties uz iespējamo risku, dodoties ārzemju ceļojumā pieredzes apmaiņā, komandējumā vai citos nolūkos, pēc mūsu aplēsēm lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju joprojām neapdrošinās. Tas nozīmē, ka šie cilvēki sevi pakļauj tādam finanšu riskam, kas mērāms pāris simtos un tūkstošos latu.

 

Pavisam cita medicīnas sistēma

Ārzemēs ir pavisam cita medicīnas sistēma nekā Latvijā, tādēļ nav nekas neparasts, ka maksa par vienkāršiem medicīniskajiem pakalpojumiem ir daži simti vai tūkstoši latu. Piemēram, visās kūrortvalstīs (Turcijā, Ēģiptē, Grieķijā u.c.), kas šķiet visai lētas valstis, viena vizīte pie ārsta un medicīniskie pakalpojumi ir, sākot no 70 līdz 100 eiro. Jārēķinās, ka ASV ir ļoti dārgi medicīnas pakalpojumi. Ja šajā valstī gadās saslimt, tad ceļotājam jārezervē pāris tūkstoši dolāru, jo ārsti strādā pēc noteikta standarta, kas iekļauj uzreiz plašu izmeklējumu klāstu. Tāpēc visiem tiem iedzīvotājiem, kas atbildīgi plāno budžetu, ceļojuma apdrošināšana ir instruments, kas būtiski mazina iespējamo izdevumu apjomu. Ceļojuma apdrošināšana faktiski ir visai simboliska samaksa attiecībā pret potenciālo zaudējumu finanšu apmēriem.

 

Sporta aktivitātes ārpus Latvijas robežām – īpaši apdrošināmas

Ja ceļojumā plānojat nodarboties ar sporta aktivitātēm, noteikti jāatceras, ka tas ir jānorāda jau, iegādājoties polisi, jo tad tā paredzēs segt zaudējumus, kas radīsies sporta aktivitāšu rezultātā.

Lielākoties apdrošināšanas sabiedrības sniedz apdrošināšanu konkrētiem sporta veidiem. Saraksts parasti ir plašs, taču katram ceļotājam, kas nodarbojas ar specifisku sporta veidu, iesaku izpētīt apdrošināto sporta veidu sarakstu, lai pārliecinātos, ka tas sarakstā ir iekļauts. Ja apdrošināšanas sabiedrība nav publiskojusi konkrētu ceļotāja izvēlēto sporta veidu, būtu ieteicams par to painteresēties konkrētajā apdrošināšanas sabiedrībā atsevišķi.

Tā kā esam Eiropas Savienības pilsoņi, Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrā (VOAVA) iespējams nokārtot Eiropas veselības apdrošināšanas karti (agrāk E-111 veidlapa), kas paredz, ka Latvijas iedzīvotājs var saņemt valsts garantētu neatliekamo vai nepieciešamo medicīnisko palīdzību tādā pašā apjomā, kādā tā ir nodrošināta attiecīgās valsts pilsoņiem. Tomēr it īpaši ziemas sporta veida cienītājiem neiesaku uz to paļauties, jo mūsu pieredze rāda, ka kalnu rajonos darbojas lielākoties nevis valsts, bet privātas medicīnas iestādes, un tādēļ šīs kartes iespējas nedarbojas. Bez tam šī karte nesegs repatriācijas izdevumus, ja traumas dēļ nevarēsiet atgriezties mājās, kā tas bijis iepriekš plānots.

 

Risku izvērtēšana

Apdrošinoties ir arī jāņem vērā, kādus riskus polise ietver. Kā liecina statistika, no visiem riskiem ir trīs galvenie, kurus noteikti ir jāiekļauj savā ceļojuma apdrošināšanas polisē, lai tā būtu pilnvērtīga. Polisē noteikti jāiekļauj palīdzības apdrošināšana, kas nozīmē, ka tiks segti zaudējumi, kas radīsies, ja tiks nozagta nauda vai pase. Ceļotājiem bieži aizkavējas bagāža, tāpēc, ja lidojat, polisē ir jāiekļauj bagāžas apdrošināšana. Vislielākie izdevumi ceļotājiem var rasties par medicīniskajiem izdevumiem un repatriāciju, tāpēc šis risks ir jāapdrošina obligāti.

Savukārt tiem, kas nodarbojas ar ziemas sporta veidiem, jāiekļauj arī civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, kas sedz zaudējumus, kas nodarīti trešās personas veselībai, dzīvībai, mantai.

Cilvēkiem ir paradums domāt, ka „ar mums jau nekad nekas tāds nenotiks”. Tomēr notiek. Tādēļ iesaku apdomīgi attiekties pret ģimenes budžetu un nepaļauties tikai uz veiksmi, bet gan apdrošināties. Pie tam mūsdienās polises iegādes process ir ļoti vienkāršs. Tā kā dažas apdrošināšanas sabiedrības ceļojumu apdrošināšanas polises pārdod internetā, tad tās iespējams nopirkt kaut dažas minūtes pirms ceļojuma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI