E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17670
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai uzturlīdzekļus var maksāt 16 gadus vecam bērnam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2019
Olga

Labdien! Bērnam ir 15 gadi. Viņš mācīsies citā pilsētā (iestājās Jūras koledžā). Uzturlīdzekļus maksāju godīgi. Vai es varu uzturlīdzekļus maksāt uz bērna kontu pilnā apmērā, kad viņam paliks 16 gadi? Un kādi dokumenti ir vajadzīgi, lai to noformētu?

A
atbild:
05. augustā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 177. pants nosaka – līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, proti, ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu, izglītošanu un audzināšanu.

Atbilstoši Civillikuma 178. panta otrajai daļai, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās, taču bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Turklāt vecāks aizgādību var īstenot ar citas personas starpniecību, dzīvojot dažādās dzīvesvietās. Pat ja bērns skolas laikā dzīvotu, piemēram, internātā (jautājumā tas nav precizēts), situācijas izklāsts vedina domāt, ka nav strīda par to, ka bērns tomēr atrodas viena vecāka ikdienas aizgādībā, kuras īstenošanai šim vecākam ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no otra vecāka.

Uzturlīdzekļi ir paredzēti noteiktam mērķim – bērna aprūpei (ēdiena, apģērba, mājokļa, veselības aprūpes nodrošināšanai, izglītošanai u. tml.), kas ir vecāku atbildība, tāpēc tos nevar uzskatīt par bērna brīvo mantu, kas atbilstoši Civillikuma 195. pantam var tikt izņemta no vecāku pārvaldības, ja bērns sasniedzis 16 gadu vecumu.

Ja ir vēlme un rocība atļauj, vecāks var ieskaitīt bērna kontā papildu līdzekļus izlietošanai pēc bērna paša ieskatiem. Taču šāds papildu finansiāls atbalsts drīzāk uzskatāms par bērna kabatasnaudu, nevis uzturlīdzekļiem bērna ikdienas aprūpes, ko īsteno otrs no vecākiem, nodrošināšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas