E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10014
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ja biedrības valdes loceklis pamet amatu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūlijā, 2016
Normunds

Labdien! Biedrības valdes loceklis ir izteicis vēlmi pamest valdes locekļa pozīciju, jo pārtrauc darba attiecības ar darba devēju/biedrības biedru. Jautājums – vai viņš var būt valdes loceklis, ja statūti to neliedz? Otrs – vai biedrības valde drīkst pieņemt lēmumu, ka viņa vietā nāk nākamais, par kuru valdes vēlēšanās saņemts nākamais lielākais balsu skaits? Paldies!

A
atbild:
25. jūlijā, 2016
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Biedrības darbību reglamentē Biedrību un nodibinājumu likums un pašas biedrības statūti. Likuma 45. pantā teikts, ka valdes locekļus ievēlē ar biedru sapulces lēmumu, ja statūtos nav noteikts citādi. Tātad, ja biedrības iekšējais dokuments (statūti) neliedz personai pildīt valdes locekļa pienākumus konkrētajā situācijā, tā var būt valdes loceklis līdz jaunas valdes vēlēšanām. Tāpat minētajā pantā norādīts, ka valdes loceklis var jebkurā laikā iesniegt biedrībai paziņojumu par valdes locekļa amata atstāšanu.

Biedrību un nodibinājumu likumā nav atrunāts, kā jārīkojas, ja viens no valdes locekļiem izsaka vēlmi atstāt savu amatu. Tā ir ierasta prakse, ka šādās situācijās par valdes locekli kļūst persona, kurai bija nākamais lielākais balsu skaits valdes vēlēšanās, ja vien biedrības statūti nenosaka, kā šādā situācijā jārīkojas. Par jauno valdes locekli būs jāziņo Uzņēmumu reģistram.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas