DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Latvijas skolēnus aicina piedalīties konkursā “Radošais intelektuālis” 

Publicitātes attēls

Latvijas skolēniem jau sesto gadu pēc kārtas ir iespēja parādīt savu radošumu un sacensties par vērtīgām balvām Patentu valdes organizētajā, nu jau par tradīciju kļuvušajā konkursā “Radošais intelektuālis”. 

Konkursā aicināti piedalīties vispārizglītojošo, profesionālo un speciālo izglītības iestāžu 5. līdz 12. klašu skolēni, un tā galvenais uzdevums – radīt oriģinālu risinājumu, kā izglītot vienaudžus par intelektuālā īpašuma tematiku. 

Šogad konkursā vēlamies izcelt oriģinalitāti - mēs aicinām skolēnus savos darbos radoši izmantot un attīstīt šo jēdzienu, veidojot uzdevumus par intelektuālā īpašuma tematiku. Mūsu mērķis ir mudināt jauniešus būt drosmīgiem un inovatīviem. Aizdomāties, cik vērtīgas ir oriģinālas idejas un cik svarīgi tās ir aizsargāt. Un kas gan labāk jauniešiem var pastāstīt par intelektuālā īpašuma aizsardzības nozīmi, ja ne paši jaunieši!,” uzsver Patentu valdes direktors Agris Batalauskis. 

Pērn konkursā tika saņemts rekordliels pieteikumu skaits, proti, abās klašu grupās kopā bija pieteikušās 52 komandas, kopējam dalībnieku skaitam sasniedzot 150.  

Lai startētu konkursā, dalībnieki ir aicināti izveidot komandu, atbilstoši savai vecuma grupai, proti, no 5. līdz 8. klasei un no 9. līdz 12. klasei. Katrā komandā var būt divi līdz trīs skolēni un pedagogs, tāpat vienā komandā var būt skolēni no atšķirīgām Latvijas izglītības iestādēm. 

Komandas uzdevums ir izstrādāt divus radošus uzdevumus par intelektuālā īpašuma tematiku, pievienojot arī uzdevumu atbildes, ja tādas ir paredzētas. Sagatavojot uzdevumus, jāizmanto dažādi veidi, piemēram, erudīcijas uzdevumi, spēles, kas var būt veidotas gan kā kolāžas, radoši darbi, gan kā multimediāli un interaktīvi risinājumi, kas būtu aktuāli darbu radītāju vienaudžiem.  

Tāpat, izstrādājot dažādu uzdevumu saturu, jābalstās uz Patentu valdes izstrādātajā metodiskajā materiālā "Ceļojums rūpnieciskā īpašuma pasaulē", kas ir pieejams šeit ej.uz/pv_metodiskais_materials, iekļautajām tēmām: intelektuālais īpašums, izgudrojumi un patenti, preču zīmes, dizainparaugi, aizsardzība pret viltošanu un rūpnieciskā īpašuma nozīmīgums uzņēmējdarbībā. 

Pieteikumus konkursam jāiesniedz līdz 21. oktobra plkst. 17.00. Iesniegto darbu vērtēšana norisināsies līdz 8. novembrim, laureātu paziņošana notiks 12. novembrī. Laureātu apbalvošana paredzēta svinīgajā pasākumā  – 27. novembrī, Rīgas Tehniskās universitātes Zinātnes un inovāciju centrā, pasākumā būs iespēja ielūkoties arī prototipēšanas darbnīcās un piedalīties meistarklasēs, uzzinot, ka strādā dažādi inovatīvi tehnoloģiskie risinājumi.  

Katrā klašu grupā tiks apbalvotas trīs labākās komandas un pasniegtas arī simpātiju balvas. 5.–8. klases vecuma grupā pirmās vietas ieguvēji saņems dāvanu kartes no galda spēļu veikala “Brain Games”, otrās vietas ieguvēji – momentfoto kameras, bet trešā vieta – pārnēsājamās skandas.  

Savukārt 9. – 12. klases vecuma grupā pirmās vietas ieguvēji tiks pie “Samsung” planšetdatoriem, otrā vieta –“Samsung” viedpulksteņiem, bet trešā vieta – pie “Sportland” dāvanu kartēm. 

Jāpiebilst, ka “Radošā intelektuāļa” konkursā tiks apbalvoti arī pedagogi, kuriem paredzētas prāta spēļu veikala “Brain Games” dāvanu kartes, kā arī – simpātiju balvas.  

Konkursa nolikums un papildu informācija pieejama šeit: https://www.lrpv.gov.lv/lv/skolenu-konkurss 

Konkursu organizē Patentu valde sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru, Kultūras ministriju, biedrību “Junior Achievement Latvia” un Latvijas Izpildītāju un producentu apvienību. Konkurss “Radošais intelektuālis” notiek jau sesto gadu pēc kārtas, šajā laikā ir saņemti simtiem dažādu radošo risinājumu no Latvijas skolēnu komandām. 2022. gadā gan 1. vietu savā klašu grupā, gan arī Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas pasniegto izcilības medaļu ieguva komanda “Ekskluzīvās partneres” no Aizkraukles. Savukārt, 2023. gadā 5.–8.klašu grupā uzvarēja Siguldas 1. pamatskolas komanda, bet 9.–12.klašu grupā – Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas komanda. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI