DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. augustā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

“Eurodesk” tīkls Latvijā jau 20 gadus iedvesmo jauniešus izmantot mobilitātes iespējas 

Publicitātes foto

Atzīmējot jaunatnes informācijas tīkla “Eurodesk” 20 darbības gadus Latvijā, no 14. līdz 16. augustam Valmierā notika jaunatnes organizāciju mācības un nozīmīgāko sadarbības partneru godināšana. Pasākums iezīmēja divas dekādes kopš Latvija pievienojās “Eurodesk” tīklam, kas šobrīd darbojas 36 valstīs, popularizējot jauniešu mobilitātes un līdzdalības iespējas programmās “Erasmus+” un “Eiropas Solidaritātes korpuss” 

“Eurodesk” tīklu Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA). Tīkla galvenais uzdevums ir iedrošināt jauniešus izmantot iespējas, ko sniedz Eiropas Savienības (ES) programmas, veicinot viņu aktīvu pilsonisko līdzdalību.  

20 gadu laikā būtisku lomu informācijas izplatīšanā ir spēlējušas reģionālās jaunatnes organizācijas, kas neformālā veidā uzrunā vietējos jauniešus un sniedz viņiem informāciju par dažādām iespējām ārpus valsts robežām – jauniešu apmaiņām, brīvprātīgo darbu, mācībām un prakses iespējām, kā arī iespējām piesaistīt finansējumu savu ideju realizācijai. 

““Eurodesk” tīkla pamats ir jaunatnes darbinieki, kas strādā ar jauniešiem pašvaldību jauniešu centros vai nevalstiskajās organizācijās. Tieši viņi ir tie, kas var jaunietim atvērt durvis uz dažādām mobilitātēm un dot iespēju piedzīvot pasauli, redzēt vairāk un plašāk. Tāpēc šobrīd izmantojam iespēju pateikt paldies tieši tīkla organizācijām, jaunatnes darbiniekiem un jauniešu līderiem par entuziasmu, neatlaidību un arī drosmi, strādājot ar jauniešiem reģionos. Īpaši nozīmīga ir viņu loma darbā ar jauniešiem ar ierobežotām iespējām, kuriem nepieciešama mērķētāka informācija un individuāla pieeja,” norāda JSPA direktore Līga Lejiņa. 

Godināšanas laikā JSPA direktore Līga Lejiņa pateicās organizācijām un pasniedza septiņus goda rakstus par ilggadēju ieguldījumu jauniešu mobilitātes un līdzdalības veicināšanā, divus par spilgtu debiju tīkla darbībā, kā arī sumināja Līvānu novada jaunatnes iniciatīvu centru “Kvartāls” par veiksmīgu jauniešu mobilitātes un līdzdalības veicināšanu 2024. gadā, pildot Latvijas Jauniešu galvaspilsētas pienākumus. Starp godinātajām organizācijām bija Jūrmalas Jaunatnes iniciatīvu centrs, Rūjienas Jauniešu centrs, biedrība “Pierīgas partnerība”, Gulbenes novada jauniešu centrs “Bāze”, nodibinājums “Baltijas reģionālais fonds”, biedrība “Creative Minds for Culture”, Siguldas jauniešu centrs “Mērķis”, kā arī biedrība “Laiks Jauniešiem” un Ozolnieku jauniešu iniciatīvu centrs, kuras izcēla par spilgtu debiju “Eurodesk” Latvija tīkla darbībā.  

Pasākums turpinājās ar “Eurodesk” Latvijas tīkla mācībām, kuru laikā 30 tīkla kontaktpersonas no visas Latvijas gatavojās oktobrī gaidāmajai kampaņai “Time to Move”, kas mudina jauniešus uzdrošināties doties mobilitātēs uz ārzemēm. Kampaņas ietvaros reģionos notiks pārgājieni, stāstu vakari, viktorīnas un citas aktivitātes, kas neformālā gaisotnē palīdzēs izzināt ES jaunatnes programmu piedāvātās iespējas. Informācija par aktivitātēm rudenī būs pieejama tīmekļvietnē www.timetomove.eurodesk.eu, kā arī www.jaunatne.gov.lv 

Par “Eurodesk” tīklu  

Šobrīd Latvijā “Eurodesk” tīklu veido 32 pašvaldības, jauniešu centri un nevalstiskās organizācijas, no kurām seši ir reģionālie koordinatori, bet 28 – informācijas punkti. Šīs organizācijas ik gadu sniedz ap 500 konsultācijas un īsteno teju 400 pasākumus, iesaistot vairāk nekā septiņus tūkstošus jauniešu. Organizāciju kontakti ir meklējami tīmekļvietnē www.eurodesk.lv. 

Eiropas jaunatnes informācijas tīkla “Eurodesk” mērķis ir veicināt jauniešu mobilitāti un aktīvu līdzdalību pilsoniskajā dzīvē. “Eurodesk” darbojas kā programmas “Erasmus+” atbalsta tīkls, sniedzot visaptverošu un pieejamu informāciju par mobilitātes iespējām jauniešiem un jaunatnes darbiniekiem. Latvijas “Eurodesk” tīklā darbojas pašvaldības un organizācijas, kas savos reģionos informē jauniešus par ES jaunatnes programmu iespējām, iedrošina doties mobilitātēs un būt aktīviem Eiropas pilsoņiem. 

“Eurodesk” arī popularizē Eiropas Komisijas veidoto Eiropas Jaunatnes portālu, sniedz atbildes uz tur uzdotajiem jautājumiem un līdzdarbojas satura izstrādē. Ik gadu nozīmīgākās “Eurodesk” aktivitātes norit pavasarī (Eiropas dienā, Eiropas Jaunatnes nedēļā) un oktobrī “Eurodesk” kampaņā “Time to Move”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI