DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. martā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
1
1

LU un IZM sadarbības memorandam izglītības kvalitātes paaugstināšanai pievienojas vēl 13 pašvaldības

6. martā Latvijas Universitātes (LU) un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sadarbības memorandam par pedagogu sagatavošanu pievienojušās Augšdaugavas, Balvu, Cēsu, Kuldīgas, Limbažu, Salaspils, Saulkrastu, Talsu, Valmieras, Varakļānu un Ventspils novadu pašvaldības, kā arī Liepājas un Ventspils valstspilsētas. Kopumā šobrīd par sadarbību veicināt kvalitatīvas izglītības nodrošināšanu Latvijā vienojušās 39 pašvaldības un trīs universitātes.  

Sadarbības memorands paredz izveidot bāzes skolas topošo skolotāju mācību praksēm un mentoru iesaistei, centralizētam metodiskajam darbam ar talantīgiem skolēniem un skolotāju profesionālās kompetences pilnveidei. Iecerēts ieviest visaptverošu skolotāju vakanču datubāzi, lai nodrošinātu efektīvu aktuālo brīvo vakanču publiskošanu, to analītiku un veicinātu arī pedagogu īstermiņa nodarbinātību. Memoranda dalībnieki vienojušies arī par psiholoģiskā atbalsta sistēmas izveidi skolotājiem un skolēniem. LU apņēmusies veidot studiju programmas sociālajiem pedagogiem, speciālajiem pedagogiem, mūzikas, sporta un vizuālās mākslas skolotājiem. Sadarbības rezultātā gaidāma pedagogu izglītības ieguves ceļu dažādošana, piemērojoties darba tirgus aktuālajām prasībām, tostarp modulāras sistēmas ar pārejām starp studiju programmām universitātēs ieviešana, valsts finansējuma palielinājums skolotāju izglītošanai visās studiju formās un skolotāju sertifikācijas izveide.

“Tieši skolotājs ir atslēgas cilvēks, kurš ikdienā soli pa solim veic pārmaiņas sabiedrībā. No tā, cik kvalitatīva un mūsdienīga ir pedagogu sagatavošana, atkarīga mūsu bērnu, sabiedrības un Latvijas nākotne. Mērķtiecīga, vienotā izpratnē balstīta sadarbība starp ministriju, augstākās izglītības mācību iestādēm un pašvaldībām tuvina mūs kvalitatīvas un starptautiski konkurētspējīgas izglītības mērķim, tāpēc man ir gandarījums, ka šai iniciatīvai ir pievienojies absolūtais vairums Latvijas pašvaldību,” uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

Memoranda ideja tapusi, noslēdzot LU un IZM rīkotu diskusiju ciklu par pedagogu sagatavošanas un tālākizglītības jautājumiem. Diskusijās, kas no pagājušā gada novembra līdz šī gada februārim notika Bauskā, Ventspilī, Jēkabpilī, Cēsīs un Rīgā, izglītības jomas eksperti pārrunāja veiksmīgo pieredzi un praksi, un aktuālos izaicinājumus. 8. februārī izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, LU vadība un mācībspēki, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji, pašvaldību, izglītības pārvalžu un iestāžu vadītāji un darba devēju organizāciju pārstāvji tikās diskusiju cikla noslēdzošajā pasākumā LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā, kur vienojās par turpmākās rīcības plānu un uzdevumiem izglītības speciālistu sagatavošanas un profesionālās tālākizglītības pilnveidei. Tikšanās ieraksts skatāms LU Youtube kontā.

“Šis sadarbības memorands ir savstarpējas ieinteresētības un vienoto mēŗķu apliecinājums. Bet tas ir tikai sākumpunkts. Pirmie praktiskie soļi ir sperti, bet, lai izpildītu visus memorandā minētos uzdevumus, būs nepieciešama nozares ministrijas, Latvijas Universitātes, pašvaldību, kā arī Rīgas Tehniskās universitātes un Daugavpils Universitātes mērķtiecīga un neatlaidīga sadarbība,” vienošanās parakstīšanas laikā pauda LU Padomes locekle Mārīte Seile.

Līdz šim memorandu bija parakstījušas 26 pašvaldības – Aizkraukles, Alūksnes, Ādažu, Bauskas, Dienvidkurzemes, Dobeles, Gulbenes, Jelgavas, Jēkabpils, Krāslavas, Ķekavas, Līvānu, Ludzas, Madonas, Mārupes, Olaines, Preiļu, Rīgas, Rēzeknes, Ropažu, Saldus, Smiltenes, Tukuma un Valkas novadi, kā arī Daugavpils un Jelgavas valstspilsētas. Ieinteresētību sadarboties apstiprinājušas arī trīs universitātes - LU, Rīgas Tehniskā universitāte un Daugavpils Universitāte.

Sadarbības memorands ir atvērts dalībnieku loka paplašināšanai arī turpmāk.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI