DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Jaunā parauga pase – Latvijas daba un inovatīvi pretviltošanas risinājumi

Publicitātes foto.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (turpmāk – Pārvalde) no 12. februāra uzsākusi jaunā parauga pasu noformēšanu. No iepriekšējā parauga pasēm tās atšķiras ar uzlabotiem inovatīviem pretviltošanas risinājumiem, kas pamatoti ar Eiropas Padomes Regulas prasībām par drošības elementiem un biometrijas standartiem dalībvalstu izdotajās pasēs un ceļošanas dokumentos.

Inovatīvie pretviltošanas risinājumi nodrošinās gan pasu aizsardzību pret viltojumiem, gan to atbilstību jauna līmeņa drošības prasībām.

“Jaunā parauga pase ir himna Latvijas skaistajai dabai. Dodoties uz ārvalstīm ar jauno pasi, ikviens no mums var paņemt līdzi Latvijas dabu drošas, uzticamas pases veidolā,” saka Pārvaldes priekšniece Maira Roze.

5. parauga pases dizaina vadmotīvs ir Latvijas daba gadalaikos. Šī ir pirmā Latvijas pase, kurā katrai lappusei ir cits dizains, tā būtiski paaugstinot pases drošības līmeni un apgrūtinot pases viltošanu. Tāpat jaunās pases dizaina elementi ir Latvijas Republikas simboli: ģerbonis, Latvijas karogs un himna, vienojošais motīvs ir dzērves – kā migrējoši putni, kas simbolizē izceļošanu un atceļošanu. Pasē attēlota Latvijas dabas ģeogrāfiskā daudzveidība, kā arī 20 Latvijas dabā sastopami putni. Dabas fotogrāfiju autors ir Andris Eglītis.

Jaunajā pasē iekļauti tādi drošības elementi kā ultravioletā druka datu lapā un pirmajā lapas pusē, hologrāfiskā josla, vīzu lapas ar krāsainu ultravioleto druku, optiski mainīgās tintes funkcija, kas iespiesta kā ozola lapa, kura parādās dažādās krāsās, u. c. Ietverti arī jauni drošības elementi: spilgta fotoattēla krāsa un pases turētāja attēls, kas papildināts ar personas datiem, un – pases īpašnieka portrets iegravēts caurspīdīgā logā.

Jaunā valsts nodeva par pases izsniegšanu ir 34 eiro; valsts nodeva par pases izsniegšanu paātrinātā kārtībā (divu darba dienu laikā) – 60 eiro līdzšinējo 55 eiro vietā. Jauno pasi pēc tās derīguma termiņa beigām iedzīvotāji varēs atstāt savā rīcībā, tikai sacaurumotā veidā. Pārvalde atgādina, ka iepriekšējā parauga pase ir derīga lietošanai, ja tai nav beidzies termiņš un tā nav kļuvusi lietošanai nederīga cita iemesla dēļ bojājums, datu maiņa u.c.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI