DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. decembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima noteic balsošanas kārtību pašvaldību referendumos līdz tiešsaistes vēlētāju reģistra ieviešanai

Balsot pašvaldību referendumos līdz elektroniskā vēlētāju reģistra ieviešanai varēs, izmantojot reģistrācijas aploksnes. To noteic Saeimā ceturtdien, 14.decembrī, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Vietējo pašvaldību referendumu likumā. Lai iedzīvotāji varētu piedalīties jautājumu lemšanā pašvaldībās un ietekmēt domes darbu vietējo iedzīvotāju interesēs, no nākamā gada 1.septembra iedzīvotājiem ir iespēja ierosināt pašvaldību referendumus. 

Saskaņā ar grozījumiem balsošanu ar reģistrācijas aploksnēm izmantos gadījumos, kad informācijas sistēmas nevarēs vai drošības apsvērumu dēļ nedrīkstēs lietot, vai arī sistēmas nedarbosies. Metodisko atbalstu pašvaldību vēlēšanu iecirkņiem sniegs Centrālā vēlēšanu komisija.

Savukārt parakstus referenduma ierosināšanai iedzīvotāji varēs vākt, izmantojot valsts pārvaldes pakalpojumu portālu Latvija.lv.

Izmaiņas veiktas, lai līdz tiešsaistes vēlētāju reģistra ieviešanai nodrošinātu referendumu norisi pašvaldībās. Vēlētāju reģistru plānots ieviest ar 2025.gada 1.augustu, ņemot vērā tehnoloģisko un organizatorisko gatavību, noteic Saeimā iepriekš pieņemtie grozījumi Vēlētāju reģistra likumā .

Kavēšanās ar pašvaldību referendumu ieviešanu, kas likumā bija noteikta no nākamā gada 1.janvāra, saistīta ar nepieciešamā finansējuma, tehniskā risinājuma izstrādes un testēšanas nodrošināšanu, iepriekš par grozījumu virzību Saeimā atbildīgajā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā atzīmēja Iekšlietu ministrijas pārstāvji.

Grozījumi Vietējo pašvaldību referendumu likumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI