DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

23. novembris – Eiropas diena bērnu aizsardzībai no seksuālās vardarbības

Draudzību veidošana internetā ir mūsdienās izplatītākais veids, kā atrast jaunus domubiedrus, socializēties un paplašināt savu redzesloku. Tomēr, ne viss internetā ir tā, kā tas izskatās, un ne visi interneta lietotāji ir ar labiem nodomiem.

Šodien, 23. novembrī tiek atzīmēta Eiropas diena bērnu aizsardzībai no seksuālas vardarbības. Valsts policijas prakse liecina, ka aizvien aktuāli ir noziedzīgi nodarījumi pret nepilngadīgu personu tikumību un dzimumneaizskaramību tieši interneta vidē.

Šogad vēlamies pievērst uzmanību aizvien pieaugošai problemātikai – bērnu pavedināšanai internetā. Joprojām aktuāli ir notikumi, kur bērni, varbūt pašiem to neapzinoties, tiek iesaistīti pornogrāfiska rakstura materiāla apritē – pēc sarakstes biedra pieprasījuma darījuši lietas, ar kurām nelepojas.

Raksturojot bērnu pavedināšanas internetā ietekmi uz bērnu un pusaudžu tālāko attīstību, eksperti norāda, ka, saskaroties ar pavedināšanu internetā, bērnam var rasties virkne negatīvu, spēcīgu emociju, piemēram, kauns, vainas sajūta, bezspēcība, bailes, trauksme, arī dusmas, kas traucē bērnam meklēt palīdzību.

Kā liecina Latvijas Drošāka interneta centra, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas un Valsts policijas pieredze, visbiežāk bērni sākotnēji tiek uzrunāti populārākajos sociālajos tīklos vai spēļu platformās un pēc tam tiek pārvilināti uz mazāk kontrolētām platformām, lai turpinātu ar bērnu saraksti, foto apmaiņu un video saziņu.

Reaģējot uz šo problemātiku, Latvijas Drošāka interneta centrs (drossinternets.lv), Valsts policija un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas eksperti ir izstrādājuši  pašpalīdzības testu sos.drossinternets.lv, lai notestētu, cik droša ir bērna draudzība internetā, uzzinātu, kā atpazīt pavedināšanas gadījumus un – kur meklēt palīdzību!

Testu var aizpildīt bērns, jaunietis, speciālists, kurš strādā ar bērniem, kā arī bērnu vecāki. Tests palīdz katrai no iepriekš nosauktajām kategorijām saprast, vai konkrētais bērns ir piedzīvojis pavedināšanu internetā jeb angliski tulkojot – grooming.

Testu aicinām aizpildīt šeit: https://sos.drossinternets.lv/

Ja rodas aizdomas, ka notikusi bērna pavedināšana internetā, neizdzēsiet saraksti un sociālā tīkla profilu, saglabājiet visus pieejamos pierādījumus. Vērsieties pēc palīdzības, zvanot pa Uzticības tālruni 116111, sazinieties ar drossinternets.lv vai Valsts policiju, zvanot pa tālruņa numuru 110.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI