DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. septembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Jau rīt izzini dažādas zinātnes nozares “Zinātnieku nakts 2023” pasākumos visā Latvijā

Rīt, 2023. gada 29. septembrī, teju 30 Latvijas zinātniskās institūcijas – augstskolas, universitātes un zinātniskie institūti – Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) koordinētā pasākuma “Zinātnieku nakts 2023” ietvaros “atvērs savas durvis”, ikvienam interesentam piedāvājot plašu bezmaksas pasākumu un aktivitāšu programmu visdažādākajās zinātnes nozarēs.

“Zinātnieku nakts pasākumos jebkurš varēs iepazīt dažādus zinātnes sasniegumus, rezultātus un pētniecības procesa rezultātā radīto. Tā būs unikāla iespēja tikties ar pētniekiem, doties ekskursijās, skatīties šovus, piedalīties eksperimentos un diskusijās. Aktivitāšu organizēšanā iesaistījies liels skaits Latvijas augstskolu, universitāšu un zinātnisko institūtu, skaidri parādot ne tikai to, ka Latvija var, bet arī to, ka Latvija ir daļa no Eiropas un pasaules zinātnes jauno ideju radītājiem,” uzsver IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovācijas departamenta direktors Jānis Paiders.

Pasākums “Zinātnieku nakts” Latvijā notiek Eiropas Komisijas iniciētā pasākuma “Eiropas Zinātnieku nakts” ietvaros katru gadu septembra pēdējā piektdienā. “Zinātnieku nakts” informatīvais atbalsts tiek nodrošināts ar Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu.

Pasākuma mērķis ir tuvināt zinātnisko pētniecību sabiedrībai, veicinot īpaši jauniešu interesi par zinātni un tās lomu cilvēka ikdienas dzīvē. Pasākums ik gadu pulcē vairāk nekā 1,5 miljonus apmeklētāju visā Eiropā un norisināsies jau astoņpadsmito reizi. Arī šogad Latvijas publikai būs iespēja iepazīt inovatīvas metodes un aplūkot mūsdienīgas zinātnes tehnoloģijas izklaidējošā veidā. Latvijas zinātnes nozari pārstāv dažādu jomu speciālisti, mūsdienīga infrastruktūra un Eiropas līmeņa institūti, kas pasākuma laikā sniegs ieskatu zinātnes attīstības potenciālā Latvijā.

Rīgā plašu programmu piedāvās Latvijas Universitāte (LU), Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, Biznesa augstskola “Turība”, Transporta un sakaru institūts, Latvijas Nacionālā bibliotēka, LU Cietvielu fizikas institūts, Agroresursu un ekonomikas institūts, Latvijas Hidroekoloģijas institūts, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts, Latvijas Organiskās sintēzes institūts, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, Elektronikas un datorzinātņu institūts, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR", bet Pierīgā – Latvijas Valsts mežzinātnes institūts "Silava" (Salaspils).

Kurzemē daudzveidīgas aktivitātes nodrošinās Liepājas Universitāte, Zinātnes un izglītības inovāciju centrs (Liepāja), Ventspils Digitālais centrs (tajā skaitā Zinātnes centrs VIZIUM), Ventspils Augstskola un Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs, kā arī būs iespējams viesoties LU Bioloģijas institūta Ornitoloģijas laboratorijā Papē un Agroresursu un ekonomikas institūta Stendes pētniecības centrā. Zemgalē savas durvis vērs Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (Jelgava) un Dārzkopības institūts (Dobeles novads), Vidzemē – Kosmosa izziņas centrs (Cēsis), Vidzemes Augstskola (Valmiera), kā arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Zemkopības institūts (Skrīveri). Savukārt Latgali pārstāvēs Daugavpils Universitāte.

Vairāk par “Zinātnieku nakts 2023” dalībniekiem, aktivitātēm un norises laikiem var uzzināt šeit.

Apmeklētāji aicināti dalīties ar savām sajūtām, pārdomām, foto un video stāstiem sociālajos tīklos, lietojot tēmturi #ZinatniekuNakts2023. Apmeklējot pasākumu, apmeklētājs piekrīt tikt filmēts un fotografēts, kā arī piekrīt audio vai vizuālo materiālu publicēšanai informatīvos vai reklāmas nolūkos.

“Zinātnieku nakts 2023” informatīvais atbalsts tiek nodrošināts ERAF projekta Nr. 1.1.1.5/17/I/002 “Integrētie nacionālā līmeņa pasākumi Latvijas pētniecības un attīstības interešu pārstāvības stiprināšanai Eiropas pētniecības telpā” ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI