DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

I. Mūrniece piedalīsies NATO samitā Viļņā

No 11. līdz 12. jūlijam, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa vadītās Latvijas delegācijas sastāvā, piedalīsies NATO samitā Viļņā, kurā dalībvalstu līderi diskutēs un pieņems būtiskus lēmumus alianses aizsardzības spēju stiprināšanai.

Otrdien, 11. jūlijā, I.Mūrniece piedalīsies NATO aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē, kā arī trīs Baltijas aizsardzības ministru preses konferencē, kuras laikā tiks parakstīta deklarācija par Baltijas gaisa telpas pieejamības sekmēšanu NATO atturēšanai un apmācībām.

Savukārt trešdien, 12. jūlijā, aizsardzības ministre piedalīsies NATO sieviešu līderu brokastīs. Papildus tam aizsardzības ministrei Viļņas samita laikā trešdien plānotas divpusējās tikšanās ar Polijas un Somijas aizsardzības ministriem.

NATO samita Viļņā viens no galvenajiem dienaskārtības jautājumiem būs atturēšanas un aizsardzības spēju stiprināšana. Dalībvalstis diskutēs par alianses aizsardzības izdevumu palielināšanu, nosakot nepieciešamību paaugstināt zemāko slieksni NATO valstu minimālajiem nacionālajiem izdevumiem aizsardzībai no iekšzemes kopprodukta.

Vienlaikus kā viena no Viļņas samita prioritātēm ir noteikta NATO ilgtermiņa politisko attiecību ar Ukrainu stiprināšana, kā arī NATO sniegtā praktiskā atbalsta stiprināšana. Samitā valstu un valdību vadītāji pārrunās Ukrainas ceļu uz dalību NATO, kā arī vienosies par ilgtermiņa finansiāla atbalsta nodrošināšanu Ukrainai, sniedzot praktisku atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem, kā arī veicot ieguldījumu Ukrainas aizsardzības plānošanas procesā.

Tāpat, lai veicinātu reģiona un visas alianses atturēšanas un aizsardzības spējas, Viļņas samitā tiks apspriesti turpmākie soļi, lai sekmētu Zviedrijas ātrāku pievienošanos NATO.

NATO samitā Viļņā piedalīsies alianses valstu un valdību vadītāji, un to vadīs NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI