DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Jaunatnes dienas 2023: jaunieši izsaka viedokli gadu pirms ES vēlēšanām

Aptuveni 10 000 jauniešu no ES un citām valstīm tiksies Strasbūrā, lai apspriestu Eiropas nākotni, ņemot vērā karu pret Ukrainu un gaidāmās Eiropas Parlamenta vēlēšanas.

Piektdien, 9. jūnijā, un sestdien, 10. jūnijā, Eiropas Jaunatnes dienās 2023 (EYE 2023) notiks vairāk nekā 300 klātienes un tiešsaistes pasākumu - debates, diskusijas, tīklošanās iespējas, mākslinieciski priekšnesumi, sporta aktivitātes un interaktīvas darbnīcas. Tās ir veidotas sadarbībā ar ES iestādēm, starptautiskām organizācijām, pilsonisko sabiedrību, jauniešu organizācijām un pašiem dalībniekiem. Pasākumu rīko Eiropas Parlaments Strasbūrā, un daļa programmas norisināsies brīvā dabā, EYE ciematā. Pasākumā būs iespējams piedalīties arī tiešsaistē.

2024. gada Eiropas vēlēšanas noteiks ES nākotni


EP priekšsēdētāja Roberta Metsola atklās pasākumu piektdien plkst. 10.30 (pēc Strasbūras laika) Parlamenta sēžu zālē. Turpmākajās aktivitātēs EP telpās un EYE ciematā dos dalībniekiem iespēju apspriest savas idejas ar politikas veidotājiem, lēmumu pieņēmējiem, ekspertiem un aktīvistiem.

"Šī gada Eiropas Jaunatnes dienas ir īpaši svarīgas, jo tās ir pēdējās pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām 2024. gadā. Es aicinu visus dalībniekus paņemt šo pieredzi līdzi uz savām pilsētām un ciematiem. Esiet aktīvi, izplatiet Eiropas vēstījumu, balsojiet! Un aiciniet arī savus draugus un ģimenes locekļus iet balsot. Jo galu galā Eiropas nākotne ir atkarīga no jums," teica priekšsēdētāja Metsola.

Ņemot vērā, ka Eiropas vēlēšanas notiks 2024. gada 6.-9. jūnijā, dalībnieki apspriedīs ES prioritātes, piemēram, klimata taisnīgumu, globālo sasilšanu un ES bioloģiskās daudzveidības stratēģiju. Diskusijas notiks arī par Eiropas Prasmju gadu, nepieciešamību pielāgoties pārejai uz videi draudzīgu vidi un tehnoloģijām, Covid-19 pandēmijas rezultātā gūto pieredzi un to, kā risināt sociālās nevienlīdzības un atstumtības problēmu Eiropā. Dalībnieki pārspriedīs arī ES vērtību aizsargāšanu, Eiropas lomu mainīgajā pasaulē, ko īpaši izgasmojis Krievijas iebrukums Ukrainā, migrācijas politiku un jauniešu līdzdalības un iesaistes nepieciešamību.

Sīkāka informācija par pasākuma grafiku, runātājiem un aktivitātēm (tostarp diviem brīvdabas koncertiem piektdienas un sestdienas vakaros) pieejama programmā.


Diskusiju rezultāti


Pēc noslēguma sesijas sestdien plkst. 16.30 jauniešu idejas, vēlmes un bažas tiks apkopotas ziņojumā, kas tiks izplatīts visiem Eiropas Parlamenta deputātiem. Atsevišķi pasākuma dalībnieki varēs attīstīt idejas, kuras uzskata par visspēcīgākajām, un prezentēt tās Eiropas Parlamenta deputātiem īpašajā Eiropas Jaunatnes dienu uzklausīšanā, kas plānota 2023. gada rudenī.

Šīs ir piektās Eiropas Jaunatnes dienas, kuras apmeklē jaunieši no visas Eiropas Savienības un citām valstīm, lai dalītos un pilnveidotu savas idejas par Eiropas nākotni.

Jauniešiem vecumā no 16 līdz 30 gadiem šī ir unikāla iespēja satikties, iedvesmot vienam otru, iepazīt ekspertus, aktīvistus, digitālā satura radītājus un lēmumu pieņēmējus pašā Eiropas demokrātijas sirdī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI