DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

VUGD pārstāve piedalās ES civilās aizsardzības misijā Turcijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Civilās aizsardzības pārvaldes Resursu pārvaldīšanas nodaļas vecākā inspektore virsleitnante Kristīne Fedotova kā viena no 11 Eiropas Savienības (ES) civilās aizsardzības ekspertu komandas locekļiem jau ir ieradusies postošās zemestrīces skartajā Turcijā un ekspertu komanda uzsākusi darbu notikuma vietā. 

Pirmdien Eiropas Komisijas Ārkārtas situāciju reaģēšanas un koordinēšanas centrs (ERCC) saņēma Turcijas Republikas palīdzības pieprasījumu un nākamajā dienā Eiropas Komisija mobilizēja un nosūtīja civilās aizsardzības ekspertu komandu, lai atbalstītu Turcijas atbildīgo dienestu darbu notikuma vietā, ienākošās starptautiskās palīdzības saņemšanu, palīdzētu apzināt kritiskās vajadzības notikuma vietā, koordinētu sadarbību ar citām starptautiskām organizācijām notikuma vietā,  kā arī palīdzētu novērtēt katastrofas radītās sekas.

Plānots, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve K.Fedotova misijā atradīsies no 7. līdz 25. februārim un komandā veiks informācijas pārvaldības eksperta pienākumus.

Atbilstoši Eiropas Savienības civilās aizsardzības mehānismam, Eiropas Komisijas izveidotā ekspertu grupa:

  • nodrošinās Turcijā ienākošās ES dalībvalstu palīdzības koordināciju;
  • sniegs atbalstu Turcijas Republikas valsts iestādēm un notikuma vietā sadarbosies ar citām palīdzības organizācijām (ANO, UNDAC), Eiropas katastrofas un humānās palīdzības biroju Turcijā un ES delegācijām;
  • koordinēs palīdzības sniegšanu un novērtēs situāciju, tādējādi palīdzot noteikt cita veida vajadzības, kas nepieciešamas sekmīgai situācijas pārvaldīšanai.

Gadījumos, kad katastrofu izraisītās sekas pārsniedz cietušās valsts reaģēšanas spējas, valstīm ir iespēja izmantot Eiropas Savienības civilās aizsardzības mehānismu, kas ļauj nodrošināt citu dalībvalstu civilās aizsardzības resursu iesaisti katastrofu seku likvidēšanā. Šāds palīdzības mehānisms ļauj papildināt katastrofu skartās valsts reaģēšanas spējas. VUGD katastrofu pārvaldīšanas un reaģēšanas jomā ir nacionālais kontaktpunkts, kas nepieciešamības gadījumā nodrošina regulāru komunikāciju un informācijas apmaiņu ar ERCC. Šajā kontaktpuntā tiek saņemta informācija par palīdzību, ko caur Eiropas Savienības civilās aizsardzības mehānismu lūgušas zemestrīcē cietušās valstis, kā arī dalībvalstu, tajā skaitā, Latvijas, piedāvātā palīdzība. Tādējādi katastrofas skartajai valstij tiek nodrošināta koordinēta un vajadzībām atbilstoša palīdzības sniegšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI