DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Atbalsts plānots arī mājsaimniecībām ar sašķidrinātās naftas gāzes un dīzeļdegvielas apkuri

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima ceturtdien, 2.februārī, konceptuāli atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas paredz valsts atbalstu sniegt arī tām mājsaimniecībām, kas apkurei izmanto sašķidrināto naftas gāzi (propānu-butānu) vai dīzeļdegvielu. 

Sašķidrinātās naftas gāzes izmaksu pieaugumu plānots kompensēt 50 procentu apmērā, bet ne vairāk kā 100 eiro par megavatstundu. Uz vienu mājsaimniecību paredzēts noteikt patēriņa slieksni, kas atbilstu vidēja izmēra mājsaimniecībai – viena tonna sašķidrinātās gāzes. 

Dīzeļdegvielas izmaksu pieaugumu arī plānots kompensēt 50 procentu apmērā, bet ne vairāk kā 2,01 eiro par litru. Patēriņa slieksnis uz vienu mājsaimniecību paredzēts četri tūkstoši litru marķētās dīzeļdegvielas, kas aprēķināts, pieņemot vidējo ar dīzeļdegvielu apkurināmo mājsaimniecības platību. 

Kompensācijas maksā paredzēts iekļaut arī pievienotās vērtības nodokli. 

Lai pieteiktos atbalstam, iedzīvotājiem, kuri apkurei iegādājas dīzeļdegvielu vai sašķidrināto gāzi, ar maksājumu attaisnojošiem dokumentiem būs jāvēršas pašvaldībā. 

Patlaban Latvijā ir ap 4500 mājsaimniecību, kas apkures un karstā ūdens nodrošināšanai izmanto sašķidrināto naftas gāzi, savukārt ap 3100 mājsaimniecību siltumu nodrošina ar marķēto dīzeļdegvielu, ko apkures vajadzībām var iegādāties ar samazinātu akcīzes nodokli, norādīts grozījumu anotācijā. 

Grozījumi paredz, ka atbalstu varēs saņemt par gāzi un dīzeļdegvielu, kas apkures vajadzībām iegādāta laika posmā no pagājušā gada 1.maija līdz šī gada 30.aprīlim. 

Iepriekš Saeima jau noteica pasākumus, lai iedzīvotājiem segtu daļu no energoresursu cenu pieauguma – par centrālo apkuri, apkurē izmantoto elektrību, dabasgāzi, koksnes granulām, briketēm, malku. 

Galīgajā lasījumā par likuma izmaiņām Saeimas sēdē plānots lemt 9.februārī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI