DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Pienācis laiks Eiropas Parlamentam piešķirt tiešas likumdošanas iniciatīvas tiesības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien EP deputāti pieprasīja tiesības Parlamentam iesniegt likumdošanas priekšlikumus, kas stiprinātu ES demokrātiju un atjaunotu iestāžu līdzsvaru.

EP deputāti aicina reformēt likumdošanas procesu, kad nākamreiz tiks pārskatīti Līgumi un norāda, ka Parlamentam kā vienīgajai tieši vēlētajai ES iestādei ir jābūt tiesībām ierosināt tiesību aktus. Viņi arī vēlas risināt sarunas par jaunu nolīgumu ar Komisiju un Padomi, lai izvairītos no Parlaments pašreizējo iniciatīvas tiesību bloķēšanas.

Pēc trešdienas pēcpusdienā notikušajām plenārsēdes debatēm EP deputāti ziņojumu pieņēma ceturtdien ar 420 balsīm, 117 deputātiem balsojot pret un 35 atturoties.

Plašāks līdzsvara trūkums starp likumdevējiem

Deputāti apgalvo, ka Padome un Komisija ir kavējušas Parlamenta jau tā nepietiekamās netiešās likumdošanas tiesības un ierobežotās iniciatīvas tiesības. Tas attiecas arī uz to, ka Padome nav pietiekami reaģējusi uz Parlamenta aktivizēto 7. panta procedūru un ka Komisija nav sniegusi pienācīgu atbildi vairumā gadījumu, kad Parlaments ir ierosinājis tiesību aktus.

Citi ziņojumā minētie institucionālās nelīdzsvarotības piemēri ir nespēja ratificēt pēdējo vēlēšanu likuma reformu, Padomes atteikšanās risināt sarunas par Parlamenta izmeklēšanas tiesībām, Eiropadomes de facto likumdošanas tiesību pārņemšana brīvības, drošības un tiesiskuma telpā un atbildes trūkums uz Parlamenta priekšlikumu par visaptverošu ES vērtību aizsardzības mehānismu.

Ziņotājs Paulu Ranšels (EPP, Portugāle) norādīja: "Mūsu institucionālā arhitektūra ir gatava pārmaiņām. Ir pienācis laiks atzīt, ka vispārējas un globālas iniciatīvas tiesības Parlamentam ir iespējamas, vēlamas un atbilst centieniem padarīt ES demokrātiskāku. Ir pienācis laiks rīkoties, kā liecina arī Konferences par Eiropas nākotni priekšlikumi. Pašreizējā situācija ļautu grozīt Līgumus tieši šajā nolūkā."

Konteksts

Tiesības ierosināt tiesību aktus ES līmenī ir gandrīz pilnībā rezervētas Eiropas Komisijai. Gan Padomei, gan Parlamentam ir netiešas likumdošanas iniciatīvas tiesības, jo tie var pieprasīt tiesību akta priekšlikumu no Komisijas, tomēr tai nav pienākuma rīkoties. ES līgumos Parlamentam piešķirtas tiešas iniciatīvas tiesības tikai atsevišķos gadījumos, piemēram, attiecībā uz noteikumiem par Parlamenta sastāvu, Eiropas Parlamenta vēlēšanām un Eiropas Parlamenta deputātu pienākumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI