DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Vēsturiskajā Mārstaļu ielas 6 namā VNĪ vadībā top Rakstniecības un mūzikas muzeja mājvieta

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Brīdī, kad kultūras mīļotāji kā ik katru pavasari gaida Muzeju nakti,  galvaspilsētas sirdī kāds mājīgs Vecrīgas nams Mārstaļu ielā 6 vēl ir ceļā uz satikšanos ar saviem viesiem un tai cītīgi gatavojas, VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) vadībā topot par Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) nākotnes mājvietu.

Pēc darbu pabeigšanas 2022. gada beigās 1400 kvadrātmetru plašajās Mārstaļu ielas nama telpās sāksies RMM pastāvīgās ekspozīcijas izvietošana, organizētas izstādes, kā arī būs pieejams labiekārtots pagalms radošiem pasākumiem. Vēsturiskā nama atjaunošanas darbus saskaņā ar “Arhitektu birojs Krasts” projektu kopš 2021. gada vasaras veic AS “UPB”.

Līdz šim ēkā paveikta lielākā daļa no demontāžas darbiem, kuru ietvaros ēka atbrīvota no nevērtīgiem uzslāņojumiem un pēdējās desmitgadēs izbūvētajām liekajām starpsienām. Ēka glabā liecības par teju 400 gadus senu Rīgas vēsturi, tāpēc, atsedzot vecos uzslāņojumus, atklājas ne tikai unikālas pagātnes liecības, bet atsevišķos gadījumos jāpielāgo risinājumi, ko VNĪ veic sadarbībā ar būvnieku un lietotāju.

Nama bēniņi, kas ilgu laiku nav tikuši izmantoti, tiks atvērti apmeklētājiem kā pasākumu telpa ar atsegtām vēsturiskajām konstrukcijām. Bēniņos šobrīd saudzīgi demontēts dēļu apšuvums un top jauns konstrukciju pildījums. Pagrabā tiks eksponēta vēsturiskā ķieģeļu velve, kas atbrīvota no vecajiem uzslāņojumiem. Nama fasāde restauratoru darba rezultātā atgūs sākotnējo spožumu un kļūs par vienu no apkaimes pērlēm. Gatavojoties jaunā izskata iegūšanai, tā attīrīta no netīrumiem un atslāņojušās apdares.

Kamēr Mārstaļu ielas 6 nams piedzīvo atjaunošanas darbus, VNĪ piedāvā noskatīties 2021. gadā tapušo video stāstu par tā vēsturi un nākotnes vīziju.

Šobrīd RMM mājo un kultūrvēstures krājumu glabā muzeju krātuvē Pulka ielā 8, kas ir viens no nozīmīgākajiem VNĪ pēdējos gados īstenotajiem attīstības projektiem. Vairāk nekā 30 tūkstošu kvadrātmetru lielā krātuve glabā apjomīgāko Latvijas vēstures liecību un mākslas priekšmetu kolekciju vienuviet – aptuveni divus miljonus Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja, Rīgas Kino muzeja un Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja kolekciju vienību. Starp kultūras mantojuma saglabāšanas projektiem VNĪ vadībā vēl jāatzīmē šobrīd noritošā Rīgas Pils konventa restaurācija un pārbūve Latvijas Nacionālā vēstures muzeja vajadzībām, kā arī Latvijas Okupācijas muzeja atjaunošana 2021. gadā. VNĪ apsaimniekoto muzeju vai nomnieku saimē ietilpst vairāk nekā 30 muzeji Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI