DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. maijā, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Grupu dzīvokļu iemītnieki – ceļā uz patstāvīgu dzīvi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

2019. gada 4. septembrī dažādu sociālo grupu kopdzīvojamā mājā Ūdens ielā 2C Valmierā biedrība “Latvijas Samariešu apvienība” atklāja sociālo pakalpojumu centru “Vanags”. Pārbūvētajā ēkā Valmieras pilsētas pašvaldība biedrībai uzticēja sniegt vairākus pakalpojumus, tostarp deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros izveidotajos grupu dzīvokļos nodrošināt pakalpojumu pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem. Jau trešo gadu grupu dzīvokļu iemītniekiem ir iespēja dzīvot pastāvīgu dzīvi, mācoties iekļauties sabiedrībā.

Sociālo pakalpojumu centra “Vanags” vadītāja Inga Brente-Mieze informē:

“Ēkas pirmajā un otrajā stāvā ir izveidots pakalpojums 16 pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem. Kopš sociālo pakalpojumu centra izveides pakalpojums ir ļoti pieprasīts, visi dzīvokļi ir apdzīvoti. Klienti ļoti atzinīgi novērtē mājīgi iekārtotās istabas un koplietošanas telpas. Par projekta “Daudzfunkcionālā centra un grupu dzīvokļu izveide Valmieras pilsētā” finansējumu istabas ir aprīkotas ar gultām, drēbju skapjiem, galdiem un naktsskapīšiem, savukārt koplietošanas virtuvei ir iegādāti galdi un krēsli. Mēbeles ir kvalitatīvas, tādēļ labi kalpo iemītniekiem jau trešo gadu.”

I. Brente-Mieze uzsver, ka grupu dzīvokļi nav tikai sociālais pakalpojums. Iemītnieki tās uzskata par savām mājām un ir labi šeit iejutušies:

“Šīs ir mūsu klientu mājas. No rīta daļa no viņiem dodas uz darbu, daļa uz dienas centru un specializētajām darbnīcām. Pēc tam iemītnieki pārrodas mājās un šeit norit viņu ikdiena – gluži kā mums visiem. Katrs pēc savas izvēles plāno, ko un kad vēlas darīt. Viens grib atpūsties, cits dodas iepirkties, sakopj savu istabiņu vai mazgā drēbes, bet kāds ķeras pie maltītes gatavošanas. Liela rosībā virtuvē parasti notiek, gatavojoties svētkiem – Lieldienās, Jāņos, Ziemassvētkos, Jaunajā gadā. Nereti arī brīvdienās iemītnieki gatavo kopīgu maltīti, apgūstot vai pilnveidojot ēdiena gatavošanas prasmes. Ik pa laikam centrs saņem pārtikas ziedojumus no labvēļiem, kas tiek izmantots ēdiena gatavošanas prasmju pilnveidei un kopīgām maltītēm.

Jau trešo gadu grupu dzīvokļu iemītnieku rīcībā ir nodots mazdārziņš, kur viņi paši pēc savām vēlmēm var audzēt dažādus dārzeņus - kartupeļus, burkānus, dilles, sīpolus u.c.  Visiecienītākie dārzeņi ir gurķi, kas tiek ēsti svaigā veidā, kā arī marinēti ziemai. Savukārt burkānus ne tikai lieto svaigus, bet arī sagriež gabaliņos un sasaldē.”

Centra vadītāja skaidro, ka klienti apgūst nepieciešamās prasmes patstāvīgai dzīvei, visu darot praktiski:

“Netiek rīkotas īpašas mācības. Centra personāls sniedz padomus klientiem un palīdz praktiski, lai iemītnieki varētu paši iepirkties, pagatavot ēdienu, uzkopt telpas, mazgāt drēbes un paveikt citus sadzīviskus darbus. Sākot dzīvi šajā namā, viņiem ir jākļūst arvien pastāvīgākiem, atbilstoši savām spējām. Tas ir šī pakalpojuma virsmērķis. Finanšu plānošana ir lielākais izaicinājums, kas ir jāapgūst iemītniekiem.

Katra klienta progresu izvērtējam individuāli un ļoti priecājamies par to. Dažiem progress ir ļoti pamanāms, piemēram, tādu profesiju kā šūšana vai kokapstrāde apgūšana, taču citiem progress no malas ir grūtāk pamanāms, taču milzīgs viņiem pašiem. Kādam progress ir spēja nomazgāt un nolikt vietā traukus vai patstāvīgi izmazgāt drēbes, kādam tas ir spējā pašam pieņemt lēmumus par savu dzīvi un organizēt savu ikdienu. Jāņem vērā fakts, ka mūsu uzdevums ir ne tikai apgūt jaunas vai papildināt esošās prasmes, bet arī saglabāt esošās prasmes, atbilstoši katra individuālajām spējām un funkcionalitātei, maksimāli mazinot riskus šo prasmju un spēju regresam.”

Esošajā dienas centrā Valmierā, ko apmeklē arī grupu dzīvokļu iemītnieki, telpu platība ir visai ierobežota un tās nav piemērotas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Projekta “Daudzfunkcionālā centra un grupu dzīvokļu izveide Valmieras pilsētā” ietvaros Valmierā, Rīgas ielā 53A sākusies jauna, moderna Daudzfunkcionālā sociālo pakalpojumu centra būvniecība.  Daudzfunkcionālā sociālo pakalpojumu centra telpas būs īpaši piemērotas cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem un varēs uzņemt vairāk klientu. Centrā plānots izveidot specializētās darbnīcas personām ar garīga rakstura traucējumiem darbspējas vecumā, lai apgūtu darba iemaņas, piemēram, kokapstrādes un šūšanas amatu apguvei. Darbnīcās būs iespēja darboties līdz 20 personām.

Kopējās projekta “Daudzfunkcionālā centra un grupu dzīvokļu izveide Valmieras pilsētā” izmaksas ir 2 865 089,16 EUR, tajā skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 1 595 441,78 EUR, Valsts finansējums 204 302,07 EUR,  Valsts  dotācija pašvaldībām 64 491,92 EUR un Valmieras novada pašvaldības līdzfinansējums 1 000 853,39 EUR.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI