DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija atklās jaunu ģimenes māju Valkā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sagaidot Mātes dienu, piektdien, 6. maijā, tiks oficiāli atklāta Valmieras SOS Bērnu ciemata Valkas māja (Cimzes iela 2). Māja tapusi Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijai deinstuticionalizācijas (DI) procesa ietvaros cieši sadarbojoties ar Valkas novada pašvaldību, Labklājības ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Pirmo reizi Latvijā ir radīts ģimeniskai videi pietuvināts bērnu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojums, kura sniegšanā cieši sadarbojas valsts, pašvaldība un nevalstiska organizācija.

Šobrīd Valkas mājā savu jauno mājvietu radusi liela ģimene - pieci bērni, kuri zaudējuši savu bioloģisko vecāku aprūpi un par kuriem tagad ikdienā rūpējas sociālā audzinātāja jeb SOS mamma un auklīte. Atbalstu bērniem un SOS mammai sniedz arī sociālais darbinieks, psihologs, nepieciešamības gadījumā, pamatojoties uz bērnu individuālajām vajadzībām, atbalstu sniedz arī  citi speciālisti.

Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas direktore Ilze Paleja: ” Esam gandarīti par jaunās SOS ģimenes mājas atklāšanu Valkā. Tā ir jau ceturtā SOS ģimene, kas sāk savu darbību ārpus SOS bērnu ciematu teritorijas, bet pirmā māja un ģimene, kas izveidota DI procesa ietvaros. Ļoti novērtējam Valkas novada pašvaldības iniciatīvu un pateicamies par mums uzticēto atbildību, sniedzot iespēju piepildīt pašvaldības doto nekustamo īpašumu ar saturu – rūpēm par bērniem, kuri zaudējuši iespēju augt savā bioloģiskajā ģimenē. Valkas māja ir pirmais šāda veida sadarbības piemērs Latvijā, un mēs ceram, ka tam sekos līdzīgas sadarbības arī citviet Latvijā.”

Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Evita Zālīte – Grosa:Deinstucionalizācija ir un būs stāsts par valsts briedumu, iekļaujošu sabiedrību un galvenais, par spēju un vēlmi sadarboties. Tieši sadarbība ir šī projekta veiksmes pamats. Mūsu valstiskais mērķis – lai neviens bērns nebūtu institūcijā. Šis projekts ir mazs un drošs solis, kas iedvesmo tālākajam darbam. Labklājības ministrija ir un būs uzticams sabiedrotais šajā ne tik vienkāršajā procesā.”

Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija ir nevalstiska labdarības organizācija, kas nodrošina ilgtermiņa ģimenisku aprūpi bez vecāku gādības palikušiem bērniem un uztur ģimeņu atbalsta centrus un ārpusģimenes aprūpes atbalsta centrus vairākās Latvijas pašvaldībās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI