DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Finanšu ministrijas un lielāko kultūras NVO pārstāvji tiekas par SDI konta ieviešanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Finanšu ministra padomnieks Guntars Račs ceturtdien, 7. aprīlī, vadīja tikšanos par Saimnieciskās darbības ieņēmumu (SDI) konta noderīgumu radošām personām un tā veiksmīgu ieviešanu ar plašu kultūras organizāciju pārstāvju loku no Latvijas Radošo savienību padomes (LRSP) un Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācijas (LKNVOA).

Finanšu ministrijas eksperti skaidroja SDI konta ieviešanas nosacījumus, sniedza informāciju par aktuālo situāciju un  atbildēja uz jautājumiem. Kultūras nevalstisko organizāciju pārstāvji izrādīja lielu interesi un uzdeva jautājumus par SDI konta pielietošanu, cita starpā interesējoties par autortiesību likmju piemērošanu nereģistrētiem autoratlīdzību saņēmējiem, kas ir nodarbināti pastāvīgā darbā, kā arī par kredītiestāžu pakalpojumiem un maksu.

LRSP valdes priekšsēdētāja Inga Brūvere atzīst: ''Esmu apmierināta ar šo sarunu. Dzīvojam demokrātiskā valstī, un šāda valsts pārvaldes komunikācija ar radošo vidi ir ārkārtīgi vajadzīga, lai izstrādātās izmaiņas un likumi padarītu radošo cilvēku dzīvi vieglāku. Radošās nozares ir ļoti atšķirīgas un to vajadzības ir specifiskas, tādēļ pirms tikšanās man bija bažas par to, lai visiem netiek uztiepts viens risinājums, un SDI konts nekļūst par vienīgo instrumentu norēķiniem ar valsti, neraugoties uz to, - ir vai nav piemērots. Tiekoties ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem guvu apstiprinājumu, ka SDI konts būs viens no nodokļu nomaksas instrumentiem, un to pēc izvēles varēs izmantot tie pašnodarbinātie vai mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji, kuriem tas ir ērti.''

Tikšanās laikā piedalījās LRSP valdes priekšsēdētāja Inga Brūvere, ģenerālsekretārs Haralds Matulis, valdes locekļi Arno Jundze un Andrejs Broks kā arī radošo savienību deleģētie pārstāvji Barbara Freiberga, Anna Braķe, Igors Dobičins, Linda Miezīte, Uģis Higo Glāzītis. Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociāciju pārstāvēja Maija Pavlova un Līga Lindenbauma. LRSP pārstāv kultūras nozarē strādājošo profesionālās, sociālās un ekonomiskās tiesības un intereses, un tajā apvienojušās 11 radošās savienības un vairāk nekā 3000 individuālo biedru, savukārt LKNVOA pārstāv 32 kultūras NVO intereses valsts un pašvaldību kultūrpolitikā.

Plānots, ka līdzīgas informatīvas tikšanās par SDI konta ieviešanu un darbību turpmāk notiks regulāri.

SDI konts ir paredzēts kā vienkāršots nodokļu samaksas risinājums mazajiem uzņēmējiem - fiziskajām personām jeb pašnodarbinātajiem mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem (MUN), kas veic saimniecisko darbību, lai atvieglotu to nodokļu norēķinus.  

SDI konta ieviešanas mērķis ir palīdzēt pašnodarbinātajiem būt sociāli nodrošinātiem, sakārtot savas attiecības ar valsti nodokļu nomaksas jomā, vienlaikus atvieglojot viņu dzīvi. SDI konts ir paredzēts, lai aprēķinātu, ieturētu un uzskaitītu nodokļa maksājumus no saimnieciskajā darbībā gūtajiem ieņēmumiem un automātiski pārskaitītu šos nodokļu maksājumus vienotajā nodokļu kontā. 

Izmantojot šo risinājumu, tiem mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kas izvēlēsies izmantot SDI kontu, vairs nebūs jāiesniedz mikrouzņēmumu nodokļa deklarācija, kā arī pašiem vairs nebūs jāaprēķina maksājamā nodokļa summa un jāveic nodokļa samaksa. To aprēķinās VID un kredītiestāde automātiski ieskaitīs vienotajā nodokļu kontā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI