DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība
1
1

Ukraiņu bēgļu ģimenēm ar bērniem izmaksās VSAA pabalstus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ukrainas civiliedzīvotājiem ir tiesības saņemt Valsts sociālo pabalstu likumā noteikto bērna piedzimšanas pabalstu, ja bērns ir piedzimis Latvijā pēc 2022. gada 24. februāra, bet bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu, – ja viņi kopā ar bērnu uzturas Latvijā.

To paredz grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas ceturtdien otrajā lasījumā pieņemti Saeimā. Sociālās drošības jomā starp Latviju un Ukrainu ir spēkā starpvalstu līgums , kas pamatā attiecas uz apdrošinātajām personām, taču ir vērsts arī uz ģimenes pabalstu grupu. Saprotams, ka pabalsti Ukrainas civiliedzīvotājiem šobrīd jāsniedz elastīgākā veidā, nesagaidot, ka izpildīsies visas normatīvajos aktos noteiktās prasības, tādēļ bērna piedzimšanas pabalstu, bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu piešķirs arī tad, ja personai vai bērnam nav Latvijā piešķirta personas koda un aktīva statusa Fizisko personu reģistrā.

Grozījumi likumā nosaka, ka bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) izmaksā ilgtermiņa vīzas vai uzturēšanās atļaujas derīguma termiņa laikā, sākot ar š.g. 5. martu. Bērna kopšanas pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem - par bērnu vecumā līdz pusotram gadam 171 eiro mēnesī, bet par bērnu vecumā no pusotra gada līdz 2 gadiem - 42,69 eiro mēnesī. Ģimenes valsts pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem - par vienu bērnu 25 eiro mēnesī, par diviem bērniem 100 eiro (50 eiro par katru bērnu) mēnesī, par trīs bērniem  225 eiro  (75 eiro par katru bērnu) mēnesī, bet par četriem un vairāk bērniem 100 eiro mēnesī par katru bērnu. Bērna piedzimšanas pabalsts ir vienreiz izmaksājams pabalsts 421,17 eiro apmērā, kuru var saņemt viens no vecākiem par katru dzimušo bērnu..

Bērna piedzimšanas pabalstu noteiktās situācijās piešķir arī tad, ja bērnam iecelts ārkārtas aizbildnis. Tādā gadījumā  pabalstu piešķir, ja ārkārtas aizbildnība ir nodibināta līdz brīdim, kad bērns sasniedz viena gada vecumu, un pabalsts jau nav izmaksāts citai personai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI