DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. februārī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
2
2

Latvijā ierodas ASV militārā tehnika dalībai mācībās “Saber Strike 22”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

25. februārī dalībai starptautiskajās mācībās “Saber Strike 22” Latvijā no Lietuvas puses ieradīsies vairāk nekā 150 militārās tehnikas vienības, tajā skaitā kājnieku kaujas mašīnas “Stryker” un apgādes tehnika.

Vācijā  dislocētā ASV Bruņoto spēku pavēlniecības Eiropā 2. kavalērijas pulka formējums aptuveni bataljona sastāvā veiks vairāk nekā 1500 km garu maršu no Vācijas caur Poliju un Lietuvu, lai kopā ar citiem starptautisko mācību ”Saber Strike 22” un “Crystal Arrow 22” dalībniekiem Latvijā piedalītos dažādos taktiskajos vingrinājumos. ASV Bruņoto spēku pavēlniecības Eiropā 2. kavalērijas pulka militārā tehnika pārvietosies no Lietuvas puses pa Zemgales novadiem līdz Ādažiem. Uz mācību laiku kaujas mašīnas “Stryker” un personāls tiks izvietots Ādažu militārajā bāzē, bet pēc mācību noslēguma tehnika pa dzelzceļu tiks nogādāta atpakaļ pastāvīgās dislokācijas vietā Vācijā.

Jau ziņots, ka Latvijā no 18. februāra līdz 23. martam paralēli norisinās divas iepriekš plānotas starptautiskas militārās mācības “Saber Strike 22” un - no 28. februāra līdz 11. martam - starptautiskas militārās mācības “Crystal Arrow 22”. Abās mācībās kopā piedalās 12 sabiedrotās valstis, aptuveni 800 militārās tehnikas vienības un vairāk nekā 2800 karavīri un zemessargi.

Mācību “Saber Strike 22” un “Crystal Arrow 22” ietvaros kopīgus uzdevumus Latvijā veic ne tikai uz mācību laiku pārvietotā ASV Bruņoto spēku pavēlniecības Eiropā militārā tehnika, kaujas helikopteri “AH-64 Apache” un personāls, bet arī NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā tehnika un karavīri, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes apakšvienības, Nacionālās aizsardzības akadēmijas personāls un Zemessardzes reģionālo brigāžu apakšvienības.

Mācību laikā tiek trenēta un uzlabota daudznacionālu vienību koordinācija un savietojamība taktisko operāciju laikā, tostarp ar kaujas helikopteru iesaisti. Vienlaikus tiek praktiski testētas NATO operāciju plānošanas un vadības procedūras.  

ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, ieņemot nozīmīgu lomu Latvijas drošības stiprināšanā. Latvijas un ASV karavīri regulāri piedalās kopīgās mācībās un aktivitātēs, lai veicinātu sadarbību un savietojamību, ietverot arī apmācību speciālo operāciju uzdevumu izpildē. 

 

Iedzīvotāju ievērībai!

Februārī un martā starptautisko militāro mācību un vingrinājumu laikā pa Zemgales un Vidzemes valsts nozīmes un reģionālajiem autoceļiem pārvietosies Latvijas un sabiedroto valstu militārās kolonnas, kā arī gaisa telpā lidos militārās lidmašīnas un helikopteri.

Visu Latvijas reģionu iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot karavīru vai militārās tehnikas pārvietošanos ārpus poligoniem un vienību pastāvīgās dislokācijas vietām.  Militāro kolonnu pārvietošanos pa Latvijas autoceļiem pavada Valsts policijas, Militārā policijas vai Pārvietošanas koordinācijas centra operatīvais transports ar atbilstošiem gaismas un skaņas signāliem.

Lai militārās kolonnas varētu īsākā laikā nokļūt līdz noteiktajiem galamērķiem, Nacionālie bruņotie spēki aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus.

  • Redzot  kolonnu, kuru pavada Valsts policijas vai Militārās policijas operatīvie transporta līdzekļi ar ieslēgtām zilām un sarkanām bākugunīm un skaņas signāliem, autovadītājiem atbilstoši noteikumiem ir jāapstājas uz ceļa nomales, palaižot kolonnu.
  • Kustību drīkst atsākt tikai tad, kad garām ir pabraukusi kolonna un to pavadošā noslēdzošā automašīna ar mirgojošu zilu bākuguni. 
  • Ja kolonnu pavada Pārvietošanas koordinācijas centra speciālais autotransports, tiek ieslēgtas dzeltenās bākugunis, kas citus satiksmes dalībniekus brīdina par militārās kolonnas kustību.

Nacionālie bruņotie spēki atvainojas par iespējamiem ceļu satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, un lūdz ar izpratni izturēties pret Latvijā notiekošajām militārajām mācībām, kas vērstas uz valsts nacionālās aizsardzības un NATO kolektīvās drošības stiprināšanu.

Visi militāro mācību uzdevumi tiek veikti atbilstoši Latvijā noteiktajiem Covid-19 izplatības ierobežošanas drošības pasākumiem.

Iespēju robežās operatīvā informācija par Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto aktivitātēm ir pieejama bruņoto spēku Twitter profilā @Latvijas_armija, Facebook lapā @Latvijasarmija, kā arī Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Facebook lapā @MehanizetaBrigade. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI